Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansantalon elokuvailta vie Villiin länteen

Sunnuntaina Reel Lahti esittää raskaansarjan lännenelokuvaklassikon, kun arkistosarjan filminäytöksessä nähdään Sam Peckinpahin ohjaama Pat Garrett & Billy the Kid vuodelta 1973. Elokuva on kaihoisa elegia katoavalle Villille lännelle ja sen vapaudelle.

Elokuva muistetaan paitsi karismaattisista näyttelijäsuorituksistaan myös legendaarisesta musiikistaan. Mystisen roolin elokuvassa tekevä Bob Dylan kirjoitti elokuvan laulut, yhtenä niistä kulttimaineeseen noussut Knockin’ on Heaven’s Door.

Sunnuntain näytöksen alustaa elokuvakriitikko Pertti Avola, joka saapuu Kansantalolle tuoreen kirjansa Ruutia valkokankaalla (2017) kanssa. Kirjassaan Avola tarkastelee Villiä länttä ja sen historiaa varhaisten mykkäelokuvien, 1940-luvun lopulta 1970-luvun alkuun kestäneen kultakauden westernien, sekä aivan viime vuosien elokuvien näkökulmasta. Kirjaa on saatavilla tekijän signeerauksella näytöksessä.

Reel Lahti -esitystoiminnan perustivat vuosi sitten Kansantalolla majailevat yhdistykset Päijät-Hämeen elokuvakeskus ja Aatetila ry. Toiminnan tarkoituksena on edistää ja ylläpitää paikallista filmikulttuuria. Kansantalon Vaahterasali on nykyään Lahden seudun ainoa paikka, jossa elokuvia voi edelleen nähdä säännöllisesti perinteisessä 35mm:n filmiformaatissa. Reel Lahti -toimintaa suojelee elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.