Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jenni Vartiainen nauttii loppuunmyydyn Sibeliustalon akustiikasta

Syksyn saavuttua Jenni Vartiainen on vaihtanut kesäfestareiden hälinän konserttisalikiertueen intiimeihin ja tunnelmallisiin keikkoihin. Seuraavaksi suursuosiossa paistatteleva laulajatar saapuu loppuunmyytyyn Lahden Sibeliustaloon.

- Ne ovat ihania yhteisiä iltoja fanien kanssa. Kukaan ole hoputtamassa pois lavalta. Keikan jälkeen on aikaa jakaa nimmareita, Vartiainen vertaa konserttia festareihin.

Konserttinsa hän on jakanut kahteen puoliaikaan. Ilta alkaa akustisesti, lavalla soitetaan muun muassa kontrabassoa. Tauon jälkeen tulee enemmän festareilta tuttua menoa ja meininkiä.

- Se, että saamme esittää kaksi täysin erilaista settiä, on ihan mieletöntä. Musiikin vivahteet pääsevät silloin paremmin esiin.

- - -

Vartiaisesta kuoriutuukin esiin tarkka ja pedantti muusikko. Vaikka hänen kappaleissaan taustalla soikin usein puhdasverinen ja koneistettu pop, on se vasta puoli ruokaa.

Sibeliustalon kaltaisen salin äänimaailma on merkittävä osa keikkafiilistä, Vartiainen myöntää.

- Kun se on alun perinkin suunniteltu akustiselle musiikille, ja akustiikka on timanttista kuten se Sibeliustalossa on, niin silloin live-tilanteessa lähestytään studiomaista kuulokuvaa. Sille osaa antaa arvoa.

Haasteena on kuitenkin kahden erilaisen setin sovittaminen yhteen.

- Mietimme soveltuuko kiertue siihen. Onneksi on hyvä miksaaja, ja tässä tapauksessa tuttu salikin.

- Myös Finlandia-klubi on mielettömän hyvä keikkapaikka. On aina ihana tulla siihen taloon, oli tila kumpi tahansa.

- - -

Lisämausteen Sibeliustalon iltaan tuovat Vain elämää -ohjelmasta tutut uudet kappaleet. Televisiosarja näyttäytyy katsojille valmiiksi paketoituna herkkupalana, jossa monet laulut ja artistit ovat saaneet uuden elämän. Kulissien takana Vartiainen kuitenkin aloitti kesäleirille valmistautumisen jo loppuvuodesta 2016.

- Se oli puolen vuoden proggis, halusin olla huolellinen. Kevät työstettiin biisejä, ohessa tein tietenkin promoja ja omaa levyä.

Toisten kappaleilla leikittely ruokkikin luovuutta jo ennen ohjelman nauhoituksia.

- Siinä oli tietynlainen vapaus, kun biisin kanssa ei tarvitse jäädä naimisiin, jos se jää jotenkin etäiseksi. Kaltaiselleni ”hilloajalle” tuollainen spontaanius on ihanaa ja vapauttavaa.

Yksi repäisy oli Vartiaisen tanssiversio Apulannan kappaleesta Mato.

- Se on niin pöhkö, se sai siinä hetkessä tekemään jotain mitä ei normaalisti tekisi.

Pöydän päässä hän pääsi myös kuulemaan muiden versiot luomuksistaan.

- Oli ihana olla ikään kuin ulkopuolisena kuulijana, ja kuunnella neitseellisin korvin. Esimerkiksi Sanni ja Jari (Sillanpää) löysivät versioihinsa ihan uuden kulman ja värit.

- - -

Vartiainen ei ole julkisuudessa halunnut ryhtyä vahvaksi kannanottajaksi, vaikka menestyneellä artistilla siihen olisi mehevä tilaisuus. Ensi vuoden puolella julkaistava neljäs albumi tulee kuitenkin madon lailla lähemmäs ruohonjuuritasoa ja kääntää uuden sivun.

- Jos aiemmin olin vuorten huipuilla, niin nyt liikun kaupungissa ja katson elämää reaaliajassa, paljastaa Jukka Immosen ja Jurek Reunamäen kanssa albumia työstävä Vartiainen.

Esimakua aiheista on jo tullutkin sinkkujen Turvasana ja Se Oikea muodossa. Vartiainen tekee itse sanoitukset ja sävellykset.

- Albumiin kiteytyy viimeisen kolmen vuoden elämäni. Kevät on pyhitetty levyn tekemiseen, keikoille lähden uudestaan vasta kun se on purkissa, Vartiainen paljastaa.

- - -

Ensin on kuitenkin siis vuorossa Lahti, jonka edustajina räppäri-Tiihonen ja rokkari-Wirtanen hauskuuttivat Vain Elämäässä niin muita artisteja kuin katsojiakin. Cheek hoksasi leirin lopulla, että kyse on toden totta musiikista ja sävellyksistä, Wirtasen huumorintaju puolestaan kiteytti paljon Lahti-Heinola-akselin itseironiasta.

Minkälaisen kuvan he tästä seudusta jättivät?

- Hienot soihdunkantajat teillä on. Lahdesta selkeästi sikiää verbaalisesti lahjakkaita ihmisiä, ja asenne on kohdallaan, Vartiainen nauraa.

- Pelkkää hyvää sanottavaa heistä. Tonillakin se asenteen ylläpitäminen on vaikuttavaa, siinä on kaikki sävyt mukana. Kyllä teillä on hyvin asiat siellä!