Terrorismi ei pelota hummuksen ja oliivien kaupungissa

Paula Malan Jerusalemissa, taustalla Öljymäki.

Marjaana Kontu

Historian havina kiehtoo Jerusalemissa asuvaa Paula Malania mutta Suomen kirjastoja hän kaipaa.

Millainen kaupunki on Jerusalem?

- Vanhankaupungin kaduilla tunnen historian havinan selkäytimessäni. Jerusalem jakautuu Israeliin kuuluvaan Länsi-Jerusalemiin ja Palestiinalaisalueeseen kuuluvaan, Israelin miehittämään Itä-Jerusalemiin. Ulkomaalaisille liikkuminen niiden välillä on ongelmatonta ja Jerusalemista löytyvät kaikki palvelut, modernit kauppakeskukset, leikkipaikat ja puistot.

Mikä on yllättänyt elämäntavassa siellä?

- Erilaisten tapojen, perinteitten ja etnisten taustojen moninaisuus ja toisaalta yhtäläisyydet eroista huolimatta, esimerkiksi kosher- ja halaal-ruokavaliot ovat lähellä toisiaan. Palestiinalaisten enemmistö on muslimeja, mutta kristittyjäkin on. Israelissa on maallistuneita, liberaaleja hipstereitä ja toisaalta vanhoillisia ortodoksijuutalaisia, ja paljon myös arabeja, joilla on maan kansalaisuus. Kaikki kuitenkin rakastavat hummusta ja oliiveja.

Millaista on liikenne?

- Monet Suomesta tulleet sitä kauhistelevat, mutta omasta mielestäni se sujuu oikein hyvin. Tosin ruuhkia on aika paljon, parkkipaikkoja huonosti ja monet tiet kapeita ja huonokuntoisia.

Miten kuljet kaupungilla?

- Työskentelen Ramallahissa, noin 15 kilometrin matkaan kuluu lähes tunti Israelin tarkastuspisteitten vuoksi. Lähikauppaan pääsen kävellen, sillä kotikulmiltani löytyvät lihakauppa, hedelmäkauppa ja marketteja, joista ostan päivittäistavarat.

Mitä näet kotisi ikkunasta?

- Valkoisia kattoja ja muutaman kirkon ja moskeijan minareetin horisontissa. Asun Itä-Jerusalemissa.

Mitä kieltä käytät?

- Töissä englantia, lisäksi osaan auttavasti arabiaa ja pari sanaa hepreaa. Kaupassa sattuu erehdyksiä, kun tuotteet on usein merkitty vain hepreaksi ja arabiaksi; kerran ostin piimää maidon sijaan.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

- Työskentelen puolisen tuntia kotona vastaillen sähköposteihin. Sitten hyppään yhteiskuljetukseen toimistolle Ramallahiin. Osallistun kokouksiin ja vierailen kehitysavun kohteissa, kuten Suomen tukemissa kouluissa, sillä tehtävänäni on seurata, että Suomen kehitysapu käytetään tehokkaasti.

Mihin on ollut vaikein tottua?

- Kesällä on todella kuuma ja välillä kuumuus uuvuttaa! Mutta syksy on ihanan pitkä ja lämmin: lokakuussa oli vielä päivisin lähes +25 astetta.

Mikä ärsyttää arjessa?

- Asiointi on vaikeaa, sillä palvelua on usein saatavilla vain hepreaksi, esimerkiksi IKEA:n nettisivut ovat ainoastaan hepreaksi. Israelin puolella Länsi-Jerusalemissa kaupat sulkevat sapattina perjantai-iltapäivästä lauantai-iltaan.

Miten siellä suhtaudutaan ulkomaalaiseen?

- Palestiinalaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Olen tuntenut oloni erittäin tervetulleeksi. Israelissa suhtautuminen on varautuneempaa mutta pääosin ystävällistä.

Mihin herkkuun olet ihastunut?

- Palestiinalaiset ruuat ovat kaikki todella hyviä, erityisesti pidän aamupalasta: hummus pinjansiemenillä, munakoisotahna babaganoush, zaatar-leipä ovat herkullisia.

Miten vietät vapaa-aikaa?

- Viikonloppuna olin poimimassa oliiveja. Oliivien sadonkorjuu on palestiinalaisille tärkeä traditio, johon osallistuu koko perhe ja suku. Tykkään myös kierrellä vanhankaupungin katuja. Kun kaipaan irtiottoa, saatan ajaa Israelin puolelle rannalle Tel Aviviin ottamaan aurinkoa.

Eroavatko perhesuhteet suomalaisista?

- Palestiinalaisille perhesuhteet ovat tärkeitä. Esimerkiksi tavallisiin häihin kutsutaan 300-800 henkilöä.

Mitä matkailijan kannattaisi kokea siellä?

- Betlehemissä uusi suosittu nähtävyys on brittiläisen graffiittiartistin Banksyn ”Walled Off Hotel”, joka on pystytetty Israelin rakentaman muurin viereen.

Pelkäätkö terrorismia?

- En oikeastaan. Ehkä entinen turvattomuutta koen Jerusalemissa ja Länsirannalla asuvien israelilaisten siirtokuntalaisten vuoksi, joiden suhtautuminen myös ulkomaalaisiin voi olla vihamielistä.

Mihin paikkaan Lahdessa liittyvät parhaat muistosi?

- Lahden Lyseoon! Penkkaripäivästä ja vanhojentansseista on hulvattomia muistoja.

Mitä kaipaat Suomesta?

- Julkisia palveluita: kirjastoja, puistoja ja lenkkimaastoja.

Kuka?

Paula Malan os. Ojala

s. 28.4.1980 Turussa.

Asunut Jalkarannassa, käynyt koulua Jalkarannan ala-asteella ja Lahden Lyseossa, valmistunut ylioppilaaksi 1999.

Asunut mm. Sambiassa, Namibiassa, Jordaniassa ja Etiopiassa.

Asuu Jerusalemissa ja työskentelee Suomen yhteystoimistossa Ramallahissa.

Perheeseen kuuluvat sambialainen puoliso ja kaksi poikaa.

Keskustelu