Lahti pyrkii elokuvien ja tv-tuotantojen kuvauspaikaksi

Supermarsu ja Vilma Alina musiikkivideon kuvauksissa toissa perjantaina.

Lahdessa on reilun vuoden sisällä kuvattu kaksi merkittävää suomalaista elokuvaa. Koko perheen elokuva Supermarsu tulee ensi-iltaan perjantaina 26.1. sekä rap-artisti Cheekistä ja hänen kaksoisveljestään kertova Veljeni vartija keskiviikkona 31.1.

Lahden seutu tavoittelee alueelle elokuva- ja tv-tuotantoja, sillä niiden kautta voidaan saada näkyvyyttä, tehdä seutua tunnetuksi ja saavuttaa taloudellista hyötyä.

- Strategisena valintana kaupungin lähtö mukaan elokuvatuotantoihin edellyttää, että tuotanto on sidoksissa joko tarinallisesti tai alueellisesti seutuun, tai tuotanto muulla tavalla noudattaa seudun strategisia linjauksia. Sekä Supermarsu että Veljeni vartija täyttävät nämä kriteerit. Markkinointi- ja matkailuyhtiö voi auttaa mm. kuvauspaikkojen etsinnässä sekä elokuvan käytännön järjestelyissä seudulla, toteaa Lahden seutu - Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

- - -

Lahti oli Supermarsulle luonteva kuvauspaikka, sillä päähenkilö Supermarsun neuvonantaja Jättiläismarsu asuu hyppyrimäkien alla Lahden mäkimontussa. Mäkimontussa kuvattiin myös uunituore elokuvaan liittyvä musiikkivideo, joka julkaistiin perjantaina 12. tammikuuta.

- Elokuvatuotantojen lokalisoinnille on lähtökohtaisesti oltava sisällöllinen peruste. Toki hyvät fasiliteetit ja taloudelliset houkuttimet vaikuttavat asiaan. Supermarsua tehtiin Lahdessa tarina edellä, tuottaja Marko Talli Yellow Film & TV:stä kertoo.

Supermarsu on koko perheen komediallinen elokuva, ja sen tavoittama yleisö on potentiaalinen varsinkin matkailunäkökulmasta. Tarinaan oman lisäarvonsa tuo, että elokuvan päätähti, Ella Jäppinen, on lahtelainen.

Tuotantoja tarinallistetaan myös matkailun käyttöön. Supermarsu vierailee Helsingissä Matka2018 -messuilla Western Lakeland -yhteisosastolla, ja vie Päijänteen puhtaan veden sanomaa eteenpäin.

- - -

Veljeni vartija -elokuva pohjautuu Cheekin, Jare Tiihosen, ja hänen kaksoisveljensä Jeren elämään. Lapsuutensa ja nuoruutensa Lahdessa viettäneiden veljesten tarinassa kaupunki näyttäytyy rouheana, hiphop-musiikin kasvukaupunkina. Tunnetut lahtelaiset maamerkit vilahtelevat.

Tuottaja Annika Sucksdorff Helsinki-filmi Oy:stä innostui lahtelaisten asenteesta.

- Jengi oli positiivista, ahkeraa ja ratkaisukeskeistä. Tulemme tänne kuvaamaan mielellämme milloin tahansa uudelleen. Vaikuttiko asiaan, että Lahti on niin tärkeänä elementtinä tarinassa, vai ovatko lahtelaiset aina näin mahtavia, pohtii Sucksdorff.

- - -

Lahden seudulla on kuvattu lähiaikoina muitakin tuotantoja, mm. Tuukka Temosen Teit meistä kauniin ja Valmentaja, sekä Tertta Saarikon ja Keijo Skipparin Lahden historiaa kuvaava Lemmenlatu-dokumentti.

Lahdella on etunsa kuvauspaikkana.

- Vaihtelevia kuvauspaikkoja löytyy, lahtelainen kaikki onnistuu -asenne, hyvät majoitusmahdollisuudet työryhmälle, hyvät yhteydet Helsinkiin, paljon paikallisia yhteistyöyrityksiä, sekä paikalliset näyttelijät ja avustajat, Annika Sucksdorff listaa.

Myös Marko Talli nostaa positiivisia näkökulmia esiin.

- Lahdesta löytyy sen urbaani puoli, mutta erityisesti puhdas luonto harjuineen ja vesistöineen ovat ainutlaatuisia. Talvikohtauksissa tarvittavaa lunta löytyy Salpausselältä varmemmin kuin pääkaupunkiseudulta.