Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valkokankaalla filmiharvinaisuuksia, jotka vain Kekkonen on nähnyt

Presidentti Urho Kekkosen elämäntyö tunnetaan ennen kaikkea hänen idänsuhteistaan. Teema on kiinnostanut tutkijoita ja jakanut mielipiteitä tähän päivään asti.

Huhtikuun ensimmäisen keskiviikon Reel Lahti -elokuvaillassa sukelletaan neuvostoliittolaiseen näkemykseen Suomen ja Neuvostoliiton suhteista - siihen, miten ruusuisena rinnakkaiselo haluttiin neuvostomediassa näyttää.

Reel Lahden ja Urho Kekkosen arkiston yhteistyönä järjestämässä filmi-illassa tutustutaan arkiston filmikokoelmien helmiin, neuvostovalmisteisiin lyhytdokumentteihin presidentti Kekkosen ja neuvostojohtajien vierailuista Suomeen ja Neuvostoliittoon.

Filmit valmisti aikoinaan Neuvostoliiton Dokumenttielokuvien keskusstudio, joka lahjoitti filmikelat muistoina Urho Kekkoselle. UKK-arkistoon tallennetut kelat lienevät ainoat Suomessa säilyneet kopiot näistä elokuvista. Dokumentit sijoittuvat vuosille 1961-1980. Poliittisen viestin ohella filmit ovat myös mainio, nostalginen ajankuva. Kaikki elokuvat ovat värillisiä ja suomeksi selostettuja.

Analogisesti näitä elokuvia ei ole esitetty koskaan - paitsi todennäköisesti kerran Kekkoselle itselleen. Luvassa on siis taatusti ainutlaatuinen filmielämys.

Näytöksen alustaa UKK-arkiston tutkija Janne Ridanpää.