Puukkoja, nyrkkirautoja, teleskooppipatukoita - Lahden huumetilanne näkyy poliisin arjessa

Hämeessä myydään verkossa muun muassa paikallisesti tuotettua kannabista. Poliisi

Tommi Berg

”Huumeongelma ratkaistaan yhdessä”.

Kirjaston auditoriossa tämän viikon maanantai-iltana järjestetyllä keskustelutilaisuudella oli toiveikas otsikko. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän järjestämässä tilaisuudessa kuultujen asiantuntijapuheenvuorojen perusteella ratkaisuun on kuitenkin vielä pitkä matka.

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki havainnollisti, miten paikallinen huumetilanne on äskettäin näkynyt poliisin arjessa.

- Olemme tehneet kolmen viikon aikana kolmena eri arki-iltana operaatiot kauppakeskus Trioon. Sieltä takavarikoitiin toistakymmentä puukkoa, nyrkkirautaa, teleskooppipatukkaa, kaasuasetta, ampuma-aseen näköistä ilma-asetta ja niin edelleen. Tämä kertoo karua kieltä siitä, että tuolla on vaarallisia henkilöitä. Nämä ovat huumausaine­sidonnaisia tilanteita. Niin järjestäytynyt rikollisuus kuin myös käyttäjäkunta varustautuvat eri tavoin.

Poliisin lisäksi tilaisuudessa oli paikalla monia muita huumetilanteesta perillä olevia asiantuntijoita.

Illan aikana kerrattiin tilastoja, joiden perusteella Lahden tilanne on huomattavasti karumpi kuin muissa suomalaisissa maakuntakaupungeissa. Lahti on ennen kaikkea amfetamiinikaupunki.

Hyvinvointiyhtymän psykososiaalisista palveluista vastaava tulosaluejohtaja Heli Peltola on myös nähnyt todellisuuden tilastojen taustalla.

Kun kaupunkiin on tullut isompi lasti huumausaineita, tilanne näkyy pienellä viiveellä myös yhtymän arjessa.

- Halpaa amfetamiinia on helposti saatavilla. Se vaikeuttaa myös korvaushoitoihin sitoutumista.

Useassa puheenvuorossa korostettiin ennaltaehkäisevän työn ja yhteistyön merkitystä. Lahteen kaivattiin muun muassa selviämisasemaa, jotta käyttäjät saataisiin nopeasti avun piiriin.

Poliisin näkökulmasta katsottuna olennaista on kovaan rikollisuuteen puuttuminen.

- Pitää hajottaa vakiintuneita välitysketjuja, joita Hämeessä on paljon. Järjestäytyneitä rikollisryhmiä on perustettu täällä jo vuosikymmeniä sitten, ja historia jatkuu, Koskimäki muistutti.

Hän peräänkuuluttikin poliisille lisää resursseja muun muassa verkkovalvontaan.

Tilaisuuden puheenjohtajana toiminut kansanedustaja Ville Skinnari (sd) oli kutsunut kommenttipuheenvuoron esittäjäksi valtuutettu Kalle Aaltosen (Pro Lahti), joka on puhunut valtuustossa paljon paikallisesta huumetilanteesta.

Aaltonen toisti usein esittämänsä väitteen, jonka mukaan tilanteen taustalla on myös paikallisten päättäjien arvovalintoja ja välinpitämättömyyttä. Hän oli myös sitä mieltä, että huumeiden vastainen taistelu on jo hävitty.

Aaltonen peräänkuuluttikin tilanteen hoitoon uudenlaista ajattelua tuomalla esiin taannoisessa valtuustoaloitteessaankin esittämänsä idean ”hallitusta Sippipuistosta”.

- Pitäisi tehdä jonkinlainen puistoalue, jossa päihdeongelmaiset pystyisivät olemaan, ja se käyttö tapahtuisi siellä. Ei ole mitään järkeä siinä, että kaikki haittavaikutukset jakautuvat ympäriinsä, kun leikitään ettei ole ongelmaa, Aaltonen sanoo.

Puistoon voisi tuoda käyttäjille suunnattuja terveyspalveluita, kuten maailmalla on tehty.

- Väitän, että ongelmia tulisi hyvin paljon vähemmän tai ainakin ne keskittyisivät.