Tällainen mies on Ranta-Kartanon kylpylän ja Malskin taidekeskuksen hankkeiden taustalla

Arto Korhonen on ollut kiinteistöalalla jo noin 15 vuotta. Ensimmäisissä työtehtävissä hankituista kansainvälisistä kontakteista on nyt apua yrittäjänä, kun hän neuvottelee Lahteen investointeja. Tommi Berg

Tommi Berg

Arto Korhonen tuli mukaan kiinteistöalalle mielenkiintoiseen aikaan 2000-luvun alkupuolella. Maahamme tulvi tuolloin kansainvälistä sijoitusrahaa.

- Tarvittiin nuoria kavereita, joilla excel pysyy näpeissä ja englanti sujuu työkielenä. Minut sitten työnnettiin niihin palavereihin, joihin tuli kansainvälisiä asiakkaita esittelemään toimintaansa ja haluamaan Suomen markkinoille, Korhonen muistelee työtehtäviään neuvonantajana.

Nyt moni hänen keskustelukumppanikseen Suomeen lähetetty analyytikko on edennyt urallaan johtotehtäviin kansainvälisissä sijoitusyhtiöissä tai rahastoissa.

- Ruuhkavuosien aikaan tehtiin tosi paljon töitä ympäri vuorokauden heidän kanssaan. Se loi sellaiset suhteet, että syntyi luottamusta. Nyt on helppo soittaa, kysyä kuulumisia ja kiinnostusta Suomeen sijoituskohteena.

Nykyään Korhonen on yrittäjänä monessa kiinteistöalan yrityksessä. Lahtelaisille tutuin on hänen 100-prosenttisesti omistamansa Kinos Property Investment oy, joka on mukana muun muassa Malskin ja Ranta-Kartanon suunnitelmissa.

Varsinaiset kiinteistöhankkeet toteutetaan omissa erillisissä yhtiöissään.

- Minun tehtävä on järjestää projektiyhtiö sellaiseen asentoon, että se saa pankki- ja sijoittajarahoituksen, rakennusluvat, vuokrasopimuksen ja sitä myöten kassavirrat. Sitten sovitaan tapauskohtaisesti, mikä on Kinoksen osuus lopputuotteesta, Korhonen kuvailee.

Monessa tapauksessa Kinos jää kiinteistön osaomistajaksi hankkeen valmistuttua. Järjestelyt vaihtelevat huomattavasti tapauksesta riippuen. Tällä hetkellä Kinoksen pienin omistusosuus on viisi prosenttia, suurin 70 prosenttia.

Toistaiseksi mielenkiintoisimpana hankkeenaan Korhonen pitää Citycenter-sijoitussalkun luomista, jonka yhteydessä 11 vanhaa pankkikiinteistöä eri puolilta muutettiin uuteen käyttötarkoitukseen. Ne ovat nyt kiinteistörahaston ja Kinoksen omistuksessa. Pankkikiinteistöjä on muutettu mm. asunnoiksi, lääkärikeskuksiksi ja julkisen hallinnon toimistotiloiksi.

- Se on vaatinut paljon laskemista ja ponnisteluja, jotta se on saatu toteutumaan.

Korhonen on ehtinyt nähdä urallaan alan nousubuumin ja romahduksen. Nyt markkinoilla eletään jälleen kuumaa vaihetta. Aika on otollinen sijoituskohteiden esittelylle, mutta löysää rahaa ei ole tarjolla.

Sijoittajat haluavat tarkkoja taustatietoja päätöksiin vaikuttavista faktoista, kuten alueen työllistäjistä, koulutuksesta ja kaavoitusprosessista.

- Ilman kunnollista pohjatyötä ja saavutettua luottamusta ei sijoittajia saa helposti edes tässä korkeasuhdanteessa.

Sana luottamus toistuu usein Korhosen puheissa.

- Ei näin nuorella miehellä ole vielä varaa epäonnistua, sanoo 38-vuotias yrittäjä.

Korhonen on valmistellut sijoittajille paikallista esittelymateriaalia jo parin vuoden ajan. Tilastot eivät aina mairittele Lahtea, mutta Korhonen ei näe tilannetta toivottomana. Kaupunki on tehnyt täällä monia kehittämishankkeita ja tuleva LUT-korkeakoulukuviokin on positiivinen signaali sijoittajille.

- Kun niitä positiivisia signaaleja tulee riittävästi, saamme yksityistä rahaa tänne. Kaupungin on osoitettava halua mennä eteenpäin. Pelkällä peruspalveluiden tekemisellä ja kustannusten karsimisella saa helposti pidettyä sijoittajat loitolla.

Keskustelu