Suomalaisessa huumekeskustelussa nähtiin alkuvuoden aikana huomiota herättänyt avaus, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi julkaisivat THL:n virallisilla sivuilla blogikirjoituksen otsikolla”Huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua”.
Asiaan palattiin pari viikkoa sitten Lahden huumetilannetta käsitelleessä keskusteluillassa, jossa Hakkarainen oli yhtenä alustajana.
Hän muistutti tilastoista, joiden mukaan huumekokeilut ovat hyvin yleisiä nuorempien ikäluokkien keskuudessa: 25-34-vuotiaista naisista 32 prosenttia oli kokeillut kannabista, samanikäisten miesten osalta luku oli jo 44 prosenttia
- Leimaamme lähes puolet tietyn ikäluokan edustajista rikollisiksi. Onko siinä järkeä?, Hakkarainen kysyi.
Hän pelkää, että huumausaineiden käyttörikoksiin liittyvät rekisterimerkinnät voivat pahimmillaan vauhdittaa syrjäytymiskehitystä, kun vanhat merkinnät tulevat esteeksi esimerkiksi opiskelu- tai työpaikkaa haettaessa.
Käyttörikoksista luopuminen ei olisi sama asia kuin kannabiksen laillistaminen. Sen kannalla THL:n edustajatkaan eivät ole. Sen sijaan he peräänkuuluttavat nykyistä suurempaa huomiota ennaltaehkäisevään työhön. He vetoavat WHO:n suosituksiin ja kansainvälisiin esimerkkeihin
Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ei ollut vakuuttunut professori Hakkaraisen näkemyksistä. Hän muistutti, että huumausaineiden käyttörikoksen raja on noussut. Nykyään suhteellisen isokin nippu henkilön hallussa olevaa huumausainetta menee käyttörikoksen piiriin.
- Rikolliset hyödyntävät tämän jo nyt kuljettamalla vain käyttöannoksen verran ostajalle. Halutaanko me todella, että poliisilla ei ole keinoja puuttua katukauppaan? Sallitaanko me vaarallisten Subutexin ja ekstaasin hallussapito julkisilla paikoilla?
Hän pelkäsi, että keskustelua ”pyritään marginalisoimaan” luomalla mielikuvaa poliisista jahtaamassa vain huumeiden käyttäjiä, vaikka yleensä käyttörikokset tulevat esille muiden rikosten yhteydessä.
- Käyttörikos myös johtaa usein isompien rikosten jäljille. Me menettäisimme tässä toimivallan ja mahdollisuuden kuulustella ja tehdä kotietsintöjä.
Millaisia ajatuksia ehdotus käyttörikoksen poistamisesta sinussa herättää? Entä mitä mieltä olet yleensä nykyisestä huumeisiin liittyvästä keskustelusta ja ilmapiiristä?
Käy kommentoimassa kyselyssämme.
Vastausten pohjalta koostetaan juttu 18.4. ilmestyvään Uuteen Lahteen.