Myllysaari uudistuu lähiviikkojen aikana - uuden laivalaiturin toivotaan houkuttelevan vierailijoita

Purjehdusseuran toimintasihteerillä Helena Sipilällä ja kiinteistötoimikunnan puheenjohtaja Kari Tuomisella on edessään kiireiset viikot. Kuvassa näkyvälle vesialueelle on tulossa uusi laivalaituri kesän puoliväliin mennessä. Tommi Berg

Tommi Berg

Myllysaaren rannoilla ulkoilijat ovat saattaneet huomata, että rannasta on viime päivinä poistunut muutama vanha laituri. Tilalle on tulossa muun muassa uusi laivalaituri, johon pääsee tarvittaessa rantautumaan myös Vesijärven isoimmilla matkustaja-aluksilla.

Uudet laiturit ovat yksi osa laajempaa Myllysaaren kehittämissuunnitelmaa. Saaren isäntänä toimivan Lahden Purjehdusseuran tavoitteena on avata saarta entistä enemmän kaupunkilaisille.

Uuden laiturin toivotaan houkuttelevan Myllysaareen esimerkiksi laivaliikennettä Lahden satamasta, ja seuran edustajat toivottavat myös moottoriveneilijät tervetulleiksi uusiin vieraslaitureihin.

– Jos satama on lahtelaisten olohuone, olkoon tämä terassi, kiteyttää purjehdusseuran kiinteistötoimikunnan puheenjohtaja Kari Tuominen.

Purjehdusseura on saanut saaren kehittämiseen 50 000 euroa maakunnan kehittämisrahaa. Lisäksi seura itse on investoimassa 50 000 euroa.

Rahoilla toteutetaan 2-vuotinen vesistömatkailun kehittämishanke nimeltä Puhdasta vetovoimaa Myllysaareen.

Seura tekee hankkeessa yhteistyötä muun muassa Lahti Regionin, Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön ja Myllysaaren ravintolayrittäjän kanssa. Yhtenä ajatuksena on houkutella saareen veneilijöitä pidemmänkin matkan päästä.

– Lahdessa on nykyään hyvin vähän vierasvenepaikkoja, Tuominen muistuttaa.

Uusien laitureiden myötä Myllysaaren vierasvenepaikkojen määrä suunnilleen kaksinkertaistuu noin  20 paikkaan.

Uudistuksissa on kyse paljosta muustakin kuin laitureiden rakentamisesta. Saaressa aiemmin nähty kesäteatteri on esimerkiksi tarkoitus herättää henkiin ensi vuonna.

Saareen halutaan myös kehittää tapahtumia. Esimerkiksi 9. kesäkuuta järjestetään Myllysaari-päivä, jonka ohjelmassa on muun muassa tutustumista purjehdukseen, jolliin ja järvipelastajien kalustoon sekä mahdollisuus kokeilla melontaa ja suppailua (säävarauksella).

Myllysaari

Rautakautinen hauta ja paviljonki

Mallasjuoman panimomestari Ernst Mattson osti saaren Köllin suvulta 1905 perustettavaa Lahden purjehdusseuraa varten.

Uno Alancon suunnittelema paviljonki valmistui 1910.

Mattson myi saaren kiinteistöineen seuralle 1910.

1800-luvun lopulla saari kuului Ali-Köllin taloon, jonka isäntä rakensi saaren keskikohdalla sijainneelle kumpareelle tuulimyllyn. Sen myötä saari nimettiin Myllysaareksi. Aiemmin saari oli tunnettu nimellä Vähäsaari pienen kokonsa vuoksi.

Saaresta on löytynyt rautakautinen hauta, josta löytyi keihään osia ja kaksiteräisen miekan katkelma. Ne ovat nyt Kansallismuseon kokoelmissa.

Keskustelu