Lahti Block Partyn kojut täyttävät keskustan kadut lauantaina

Tapahtumassa riittää ohjelmaa teatterista skeittikouluun.

Graffitiseinä on ollut Lahti Block Partyn vetonaula jo monta kertaa. Sami Kuusivirta

Uusi Lahti

Vapaaehtoisvoimin pyöritettävä Lahti Block Party täyttää lauantaina Rautatienkadun kävelykatuosuuden ja Lanun aukion jo viidettä kertaa. Keskustaan levittäytyy erilaisia kojuja ja tapahtumia musiikista työpajoihin, teatteriin ja kasvisruokaan.

Lahti Block Party on ilmainen ja painottaa olevansa esteetön ja syrjinnästä vapaa. Tapahtumalle tärkeitä arvoja ovat kestävä kehitys ja eettinen tapahtumantuotanto. Esimerkiksi tapahtuman kangaskassit on painettu käsin yhteistyössä Painovoiman kanssa.

Korttelijuhlan pääesiintyjänä on helsinkiläinen SMC Lähiörotat. Lisäksi tapahtumassa esiintyy tamperelainen hiphop-trio Mansesteri.

Paikallista väriä tuovat muun muassa Jemma ja Ras Kurmas sekä tubettajat ja räppärit Adizi, Typelik, Jonttu, Kebu ja LekediLeksi. Tapahtuman viisivuotisjuhlien kunniaksi musiikkia kuullaan lavan lisäksi myös terasseilla.

Musiikin lisäksi Lahti Block Party tarjoaa muun muassa tanssielämyksiä. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa edustava Samba Maracanã tuo tapahtumaan samban rytmejä. Muita tansseja esittelevät 7th Street Crew, Möysän nuorisoseura ja Mueve Club tanssi- ja liikuntastudio. Lisäksi Lahti Dance Academy tuo Rautatienkadulle Dope Jam -tapahtuman.

Korttelijuhlan teatteriesitykset on suunnattu erityisesti lapsiperheille. Mukana on teatteriryhmä Hormihaikara, nukketeatteri Pienpaja sekä Merkityskirjojen Helga Hidalmiina. Myös Teatteri Vanha Juko on mukana 29omien tilojensa edessä.

Viime vuosina ­suosittu graffitiseinä on jälleen tapahtumassa. Ensimmäistä kertaa mukana on myös sarjakuvapaja, johon halukkaat saavat osallistua. Tapahtumassa paljastetaan myös Vuoden positiivisin lahtelainen sekä Vuoden nuori lahtelainen.

Myös Jesse Teräsahteen viime vuonna kehittämä Skeittaa! Älä kiusaa! -skeittikoulu nähdään tapahtumassa Torikadulla. Teräsahde sai ajatuksen kiusaamisen vastaisesta toiminnasta autettuaan kiusattua poikaa bussissa.

Teräsahde opettaa skeittikoulua vapaa-ajallaan, ja on innostanut esimerkillään myös muita. Skeittaa! Älä Kiusaa! -skeittikoulu pyörii Lempäälässä, Helsingissä, Kotkassa, Lohjalla ja Turussa.

Lahdessa skeittikoulu nähdään ensimmäistä kertaa. Tapahtumaa koordinoiva Ruusa Aalto sai idean skeittikoulun mukaan ottamisesta Lahti Block Partyn varainkeruukeikalla heinäkuussa.

- Herra Viiksi lähti soittamaan Lahti Block Partyn varainkeruukeikalle eli etkobileisiin, jotka järjestettiin Pikku Hanhessa heinäkuussa. Keikalla soitettiin myös bändin skeittiprojektille tehty tukibiisi, ja muistin nähneeni jossain, että Jesse asuu nykyään Lahdessa. Sain yhtey- 29den yhteisen ystävän kautta, ja loppu on niin sanotusti historiaa, hän kertoo.

Täysin mutkatonta skeittitapahtuman korttelijuhlaan saaminen ei ollut, sillä festivaalialue oli jo täynnä idean syntyessä. Aalto otti yhteyttä tori-isäntä Timo Arasolaan ja kysyi, onko projekti hänelle tuttu.

- Timo vastasi että ei ole, mutta mitäs jos laitettaisiin Torikadulle sellainen. Hän siis suorastaan luki ajatukseni, Aalto nauraa.

Lahti Block Party lauantaina kello 15-22 Lanun aukiolla, Rautatienkadun kävelykatualueella ja sivupisteissä alueen läheisyydessä. Lisätietoja osoitteesta lahtiblock.blog­spot.com.

Keskustelu