Lahti Pride on tänä vuonna Suomen pitkäkestoisin - kulkue lauantaina keskustassa

Vähemmistöjen juhla Lahti Pride järjestetään neljättä kertaa. Tänä vuonna Pride on pitempikestoinen kuin koskaan aiemmin, sillä Galleria Uudessa Kipinässä esillä oleva, juhlan tiistaina aloittanut Cismittääkö-näyttely kestää kolme viikkoa. Tapahtuma pitää sisällään paljon muutakin ohjelmaa.

- Tämän vuoden Lahti Pride on pitkäkestoisin tähän mennessä. Käsittääkseni olemme pitkäkestoisin Pride-tapahtuma koko Suomessa. Ainakaan minuun korviini ei ole kantautunut tietoa, että missään muualla olisi ollut kolmeviikkoista Pridea, kertoo Lahden Seta ry:n sihteeri Pilvi Kuhmonen.

- Idea pitkästä tapahtumasta lähti nimeomaan Cismittääkö-näyttelystä. Mietimme, että kun näyttely on kolmeviikkoinen, niin miksi Lahti Pride ei voisi olla kokonaisuutenakin yhtä pitkä. Näyttely oli Lahdessa ensimmäisen kerran vuonna 2016. On huippuhieno juttu, että saimme sen mukaan myös Prideen, hän jatkaa.

Tänä vuonna Lahti Priden teemana on Vähemmän kuin vähemmistö. Teeman tarkoituksena on tuoda näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sisäisten vähemmistöjen näkökulmia.

Tapahtumaa järjestävät myös Lahden Seta ry:n varapuheenjohtaja AK Norojärvi ja Pauliina Jokinen sekä suuri joukko vapaaehtoisia. Lisäksi tänä vuonna Lahti Pride sai suojelijan, kaupunginvaltuutettu Maria Mäkysen.

- Toivoimme saavamme sellaisen ihmisen, jolla on paljon yhteyksiä ja kenelle nämä asiat olisivat tuttuja, mutta joka ei olisi suoraan meidän omista piireistämme. Olemme todella iloisia, että Maria lähti innolla tähän mukaan. Yhteistyömme on ollut hyvin hedelmällistä, Kuhmonen iloitsee.

Yhteistyökumppanien saaminen on Kuhmosen mukaan helpottunut vuosi vuodelta.

- Varsinkin tämä vuosi erottuu selkeästi aiemmista, osittain siksi että Helsinki Pride oli niin näkyvä ja sai suuren suosion. Sekin vaikuttaa, että teemme Pridea jo neljättä kertaa paikallisesti. Ihmisillä ja yrityksillä on ollut aikaa tottua ajatukseen vähemmistöjen juhlistamisesta. Olen kolmatta kertaa järjestämässä tapahtumaa, ja ero on selkeä. Porukka on paljon innokkaammin mukana, hän tuumaa.

Yleiset asenneilmapiirin muutokset ovat vaikeammin nähtäviä.

- Kun pyörin omissa piireissäni, niin koen henkilökohtaisesti ilmapiirin Lahdessa hyväksi. Mutta tiedän toisten ihmisten kokemuksesta, että kyllä ikäviäkin asioita tapahtuu edelleen. Emme ole vielä valmiita, ja Pridelle on todellakin paljon tilausta edelleen.

Priden tapahtumat

Kolme viikkoa täynnä tekemistä

Lahti Pride -tapahtuman avaa Cismittääkö-näyttely Galleria Uudessa Kipinässä (Kymintie 1). Näyttely on esillä 2.9. asti.

Kaupunginkirjastossa avautuu keskiviikkona Sukupuolena ihminen -näyttely, joka on esillä 31.8. asti.

Lauantaina Pride-kulkue järjestetään Lahden torilla kello 10 alkaen. Kulkue lähtee liikkeelle kello 11. Lauantaina järjestetään myös torijuhla kulkueen jälkeen ja iltabileet Seurahuoneella kello 18 alkaen.

Tapahtuman aikana järjestetään muun muassa sateenkaarimessu ja voimaannuttavan kirjoittamisen paja. Lisätietoja tapahtumista osoitteessa www.lahtipride.fi/events.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut