Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinfonia Lahti soittaa Hitchcockin klassikon musiikit

Vuonna 1958 ensi-iltansa saanutta, Alfred Hitchcockin ohjaamaa elokuvaa Vertigo - Punainen kyynel pidetään yhtenä kaikkein aikojen parhaista elokuvista, ja Bernard Herrmannin siihen säveltämää orkesterimusiikkia arvostetaan niin ikään lajinsa parhaimmistoon kuuluvana.

Tämä 60 vuoden ikään ehtinyt elokuvaklassikko on tällä viikolla mahdollista nähdä ja kuulla elävän musiikin säestyksellä, kun kapellimestari Anthony Gabrielen johtama Sinfonia Lahti soittaa musiikit elokuvan näytöksessä.

Aiemmin Sinfonia Lahti on toteuttanut Sibeliustalossa vastaavanlaiset elokuvaesitykset Sergei Eisensteinin elokuvasta Panssarilaiva Potemkin ja Charles Chaplinin elokuvista Nykyaika ja Kultakuume.

Molempina esitysiltoina ennen näytöstä on Johdatus elokuvaan -tilaisuus, jossa mediatutkija Veijo Hietala johdattelee yleisön esityksen tunnelmaan.

Hietalan mielestä kyseessä on rikoselokuva, jossa rikosjuoni on vain veruke elämää suuremmalle, pakkomielteiselle ja traagiselle rakkaustarinalle.

- Vertigossa Herrmannin musiikilliset motiivit täydentävät upeasti Hitchcockin kuvakieltä. Sitä on kehuttu jopa hienoimmaksi elokuvaan koskaan sävelletyksi musiikiksi, Hietala sanoo.

Hietala pitää Vertigoa myös Hitchcockin taiteellisimpana elokuvana, joka jo pelkästään visuaalisesti on upeaa katsottavaa.

- San Franciscon maisemat hivelevät, ja etenkin naistähti Kim Novak hehkuu milloin värikylläisissä asuissa, milloin eteerisenä haavekuvana. Värimaailma ja muu visuaalinen ilmaisu vahvistavat koko tarinan outoa unenomaisuutta, Hietala toteaa.

- Kun Vertigo on nyt mahdollista kokea Sinfonia Lahden säestyksellä, voi vain kuvitella, millainen moniaistinen elämys on luvassa. Once in a lifetime -tilaisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä, Hietala sanoo.