Sinfonia Lahti soittaa Hitchcockin klassikon musiikit

Vertigon keskiössä on Scottien (James Stewart) ja Madeleinen (Kim Novak) rakkaus.

Vuonna 1958 ensi-iltansa saanutta, Alfred Hitchcockin ohjaamaa elokuvaa Vertigo - Punainen kyynel pidetään yhtenä kaikkein aikojen parhaista elokuvista, ja Bernard Herrmannin siihen säveltämää orkesterimusiikkia arvostetaan niin ikään lajinsa parhaimmistoon kuuluvana.

Tämä 60 vuoden ikään ehtinyt elokuvaklassikko on tällä viikolla mahdollista nähdä ja kuulla elävän musiikin säestyksellä, kun kapellimestari Anthony Gabrielen johtama Sinfonia Lahti soittaa musiikit elokuvan näytöksessä.

Aiemmin Sinfonia Lahti on toteuttanut Sibeliustalossa vastaavanlaiset elokuvaesitykset Sergei Eisensteinin elokuvasta Panssarilaiva Potemkin ja Charles Chaplinin elokuvista Nykyaika ja Kultakuume.

Molempina esitysiltoina ennen näytöstä on Johdatus elokuvaan -tilaisuus, jossa mediatutkija Veijo Hietala johdattelee yleisön esityksen tunnelmaan.

Hietalan mielestä kyseessä on rikoselokuva, jossa rikosjuoni on vain veruke elämää suuremmalle, pakkomielteiselle ja traagiselle rakkaustarinalle.

- Vertigossa Herrmannin musiikilliset motiivit täydentävät upeasti Hitchcockin kuvakieltä. Sitä on kehuttu jopa hienoimmaksi elokuvaan koskaan sävelletyksi musiikiksi, Hietala sanoo.

Hietala pitää Vertigoa myös Hitchcockin taiteellisimpana elokuvana, joka jo pelkästään visuaalisesti on upeaa katsottavaa.

- San Franciscon maisemat hivelevät, ja etenkin naistähti Kim Novak hehkuu milloin värikylläisissä asuissa, milloin eteerisenä haavekuvana. Värimaailma ja muu visuaalinen ilmaisu vahvistavat koko tarinan outoa unenomaisuutta, Hietala toteaa.

- Kun Vertigo on nyt mahdollista kokea Sinfonia Lahden säestyksellä, voi vain kuvitella, millainen moniaistinen elämys on luvassa. Once in a lifetime -tilaisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä, Hietala sanoo.

Vertigo - Punainen kyynel Sinfonia Lahden säestämänä

Elokuvan esitykset torstaina 23.8. ja perjantaina 24.8. kello 19 Sibeliustalossa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvää kesää lukijoillemme! - Uusi Lahti ilmestyy jälleen 5. elokuuta
 2. Analyysi: Tietoisia riskejä, maalivahdin "aktiivimalli" ja Sadikin suosittelema löytö – esittelyssä FC Lahden uudet tuulet
 3. Kommentti: FC Lahti on nyt optimistisempi joukkue, mutta kestääkö se Veikkausliigan realiteetit?
 4. Pääkirjoitus: Lisää veroja, vähemmän palveluja? - kesälomien jälkeen on karujen päätösten aika
 5. Tangokuningatar ja muusikot tuovat juhannustunnelman palvelutaloihin
 6. Kesäresepti: Pesäpallon paistaminen uunissa vaatii juuri oikean ajan ja lämpötilan
 7. Kesäyrittäjä kuvaa lintujen näkökulmasta - ilmakuvausta harrastava Pyry Selin perusti yrityksen 14-vuotiaana
 8. Uuden kokeilu kiehtoo taiteilijaa - espanjalainen Amadeu Vives ihastui Suomessa sienestykseen ja moottorisahalla veistoon
 9. Vanhasta asuntovaunusta taidetta - Nastolan kesänäyttely jälleen kunnantalolla
 10. Keppihevosia Lahdesta maailmalle - Milla Ahola tekee keppihevosia ja niiden varusteita ympäri vuoden
 11. Lomareissu Balkanille vaihtui mökkeilyyn - Drilon Shala on tykännyt koronakeväästä, vaikka matka synnyinseuduille peruuntuikin
 12. Pyöräilyä Lahdessa ja mökkeilyä Pudasjärvellä - kaupunginjohtaja Pekka Timonen lomailee ilman liiallisia suunnitelmia
 13. Unelmista totta kesälläkin! - kirjailijoiksi heittäytyneet Elina ja Sofia aikovat kesällä yöpyä ensi kertaa teltassa
 14. Miten sinä tuntisit nämä kasvot? - teimme testin sadalle lahtelaiselle
 15. Ämpärillinen: Emmehän vain rakenna kulissikaupunkia?

Näytä lisää