Pekka Timonen aloitti kaupunginjohtajana - "Lahden sielussa on hyvää karheutta"

Tutumista kaupunkiin ja vireillä oleviin asioihin. Haastattelun jälkeen Pekka Timonen käveli kaupungintalolta Malskille tutustumaan taidekeskushankkeeseen.

Tommi Berg

Pekka Timosen ensimmäisten työpäivien ohjelmaan on kuulunut samanlaista uuden työntekijän perehdyttämistä kuin missä tahansa toimistotyössä. Miten sähköisiin järjestelmiin kirjaudutaan? Mikä avain sopii mihinkin oveen? Mistä kuljetaan?

Tavanomaiset rutiinit eivät kuitenkaan kerro läheskään kaikkea ensimmäisten päivien arjesta, kun käyntikortissa sattuu olemaan tittelinä kaupunginjohtaja.

Pelkästään pakolliset kokoukset olivat täyttäneet kalenterin suurelta osin jo etukäteen. Perehtymistä riittää huomattavasti monimutkaisemmissakin kysymyksissä kuin koneelle kirjautumisessa. Edessä on vielä lukuisia ensitapaamisia kaupungin oman väen ja yhteistyökumppaneiden kanssa, kun Harjukadun kulmahuoneen uusi isäntä ottaa tehtäväkenttäänsä haltuun.

- Työn suola on asioiden moninaisuudessa ja siinä, miten erilaisia ihmisiä tulee eteen. Kirjo on huikea, sen on ehtinyt huomata tässä muutamassakin päivässä. Sellaista asiaa kuin valmis kaupunginjohtaja ei taida ollakaan, Timonen tunnelmoi.

Kommentti lienee pieni väläys siitä, miksi poliitikot yli puoluerajojen suitsuttivat Timosen innostusta valitessaan hänet tehtäväänsä keväällä.

- Pohjavire tulee varmasti siitä, että olen optimisti. Ja varmasti myös siitä, että tykkään aidosti tehdä työtä yhdessä ihmisten kanssa. Se motivoi ja antaa työn mielekkyyden.

Timonen ei ole lahtelaisille täysin uusi tuttavuus, sillä hän teki tänne päin yhteistyötä muun muassa toimiessaan taannoin Helsingin muotoilupääkaupunkivuoden vetäjänä.

Noilta ajoin kaupungin viidakkorummussa on muistikuvia Timosesta miehenä, joka innostuu asioista joko täysillä tai ei ollenkaan. Muistissa on myös tilanteita, joissa on ensin puhuttu paljon, mutta teot ovat olleet hiljaisempia, kun olisi pitänyt avata rahahanoja. Tyypillinen innostujan toimintatapa?

Timonen ei hätkähdä, vaan naurahtaa hyväntahtoisesti kuullessaan näitä kuvauksia.

- Kaikista aktiivisista ihmisistä varmasti puhutaan tuolla tavalla. Se on aivan tavallista, kun pyritään saamaan aikaan asioita. En odotakaan, että kaikki ovat kanssani samaa mieltä tai kaikki on aina yhtä auvoista. Ihmisillä on aina ristikkäisiä odotuksia, eikä kaikkia niitä voi aina täyttää. Sehän on tyypillinen tilanne kaupunginkin toiminnassa.

Ristiriitaisia odotuksia on edessä saman tien, kun kaupunki valmistelee tulevan vuoden talousarviota.

- Kaupungin pitää pystyä kasvamaan ja luomaan kasvun edellytyksiä, mutta samalla pitää pystyä pitämään menot kurissa ja talous hallinnassa. Se on tasapainon hakemista. Talousarvion laadinnan ei ole tarkoituskaan olla helppoa, kyse on valintojen tekemisestä.

Kuten Timonenkin sanoo, .esimerkiksi kouluverkkoasiat ovat aina ja kaikkialla herkkiä asioita.. Hän painottaa, että kaupunkilaisilla on oikeus vaatia kaupungilta hyviä palveluita ja lähiympäristöstä huolehtimista. Timonen kuitenkin peräänkuuluttaa uudenlaista ajattelua palveluiden järjestämiseen.

- Esimerkiksi sähköinen palvelu on lähipalvelu, kun voit hoitaa asiat kotona. Kaupungin pitää katsoa koko ajan mikä on paras tapa järjestää palveluita, ja se voi johtaa suuriinkin muutoksiin. Syntyy myös tilanteita, joissa voidaan tarjota parempi palvelu pienemmillä kustannuksilla.

Timosen mielestä vaarallisinta on jäädä paikalleen.

- Muutos ei kuitenkaan ole asia, jonka valtuusto tai kaupunginjohtaja päättää. Se tulee ulkoa. Kun maailma ja Suomi muuttuu, Lahtikin muuttuu. Parempi on olla muutoksen kärjessä kuin aina vain sopeutua. Se on hankala paikka, mutta kuitenkin parempi vaihtoehto.

Optimistiksi tunnustautuva Timonen puhuu kaupungin näkymistä toiveikkaaseen sävyyn.

– Lahden horisontissa on enemmän auringonnousua kuin auringonlaskua. Se on aito näkemys, jonka moni jakaa tällä hetkellä.

Hän kuitenkin toivoo, että kaupungin kasvuvauhti saadaan tuplattua nykyisestä. Timosen mielestä tavoitteeksi asetettu prosentin vuotuinen väestönkasvutavoite on ”kunnianhimoinen, mutta mahdollinen”.

– Se aika on ohi, että jostakin tulee yksi iso yritys ja työllistää kerralla paljon ihmisiä. Kasvu tulee eri kokoisten ja muotoisten yritysten yhteisöstä. Kaupungin organisaation kannalta kyse on muun muassa siitä, miten onnistutaan tekemään yhteistyötä eri suuntiin.

Timonen itse on asettumassa vaiheittain Lahteen. Hän etsii parhaillaan kaupungintalon lähettyviltä sopivaa asuntoa, joka sopii tulevaan elämäntilanteeseen.

Nettipalveluiden ilmoitustoiminnot on viritelty päälle.

– Nuorimmainen lapsi kirjoitti ylioppilaaksi ja kaksi vanhinta on muuttanut jo opiskelemaan. Melko pian olemme todennäköisesti vaimon kanssa kahdestaan, mikä vaikuttaa myös asuntoratkaisuun.

Vapaa-ajallaan Timonen sanoo olevansa ”kulttuurin ja urheilun sekakäyttäjä”. Näin ollen hänet nähdään esimerkiksi paikallisissa tapahtumissa. Lisäksi hän on ryhtynyt kartoittamaan, millaisia mahdollisuuksia Lahdessa olisi pelata tennistä ja koripalloa kuntoilumielessä. Lupaavia vinkkejä onkin jo tullut.

Oulusta kotoisin oleva ja pitkään Helsingissä työskennellyt Timonen aikoo tutustua uuden kotikaupunkiinsa työsuhde-eduksi sovitulla sähköpyörällä. Maisemien ja katujen lisäksi Timonen tekee tuttavuutta paikalliseen henkiseen maastoon, josta hänellä on jo alustava käsitys.

– Lahden sielussa on hyvää karheutta. Se on hyvä juttu vaan, että ollaan mitä ollaan. Ei Lahden tarvitse muuttua, se on hyvä vaan jos Lahti on enemmän Lahti. Jokaisella kaupungilla on oma historiansa. Kyllä se tulevaisuus nousee kaupungin omasta sielusta, mutta siihen tulee uusia sävyjä, värejä ja ihmisiä. Mitään ei tarvitse päälleliimata.

Kommentoi