Lapsiperheille apua vapaaehtoisten voimin - Hope ry kaipaa Lahteen lisää vapaaehtoisia.

Hopen ry:n varastolla riittää tavaraa, mutta tarvetta on tällä hetkellä erityisesti lasten välikausivaatteille ja kengille.

Tommi Berg

Kun perhettä kohtaa kriisi tai taloudellinen ahdinko, apua on saatavilla Hope ry:n Lahden paikallistoiminnan kautta. Yhdistys auttaa perheitä hädässä vaate- ja tavaralahjoituksilla, harrastustukea myöntämällä sekä jakamalla vapaa-ajan elämyksiä.

Lahdessa Hopelta sai viime vuonna apua 181 perhettä ja 298 lasta.

Perheitä tulee Hopen avun piirin monien eri kanavien kautta, joku puskara­dion avulla, osa esimerkiksi sosiaalitoimen kautta.

- Helpoiten tukea saa ottamalla yhteyttä avunpyyntölomakkeella, Hopen Lahden toimipisteen tiiminvetäjä Iina Kanerva opastaa.

Sama perhe voi hakea tukea ja lahjoituksia kahdeksan viikon välein. Myös itsenäistyvät nuoret voivat hakea apua ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaessaan.

Hopen toiminta on pitkälti ihmisten hyvän tahdon varassa. Valtakunnallinen Hope täyttää kymmenen vuotta ja toimii 20 paikkakunnalla. Lahdessa toimintaa on ollut noin kuusi vuotta. Toimintaa pyöritetään pienellä porukalla, mukana on 13 aktiivista vapaaehtoista, valtakunnallisesti yhdistyksellä on vain kaksi palkattua työntekijää.

Kanervan mukaan Hopen Lahden toimipiste ha­luaa uudistua ja löytää uusia keinoja auttaa paikallisia perheitä. Lisää vapaaehtoisia kaivataan mukaan, jotta toimintaa voidaan kehittää.

- Jos toimintaan saadaan lisää vapaaehtoisia mukaan, niin tavoitteena on laajentaa aukioloja. Tällä hetkellä aukioloaika on tiistaisin kello 14-17, toiveena on saada aukioloa laajennettua tors­tai-iltoihin.

Vapaaehtoisille löytyy monipuolisia tehtäviä eikä aikaisempaa kokemusta tarvita. Riittää, että on halu auttaa. Vapaaehtoisilla on vaitiolovelvollisuus, ja toiminta perustuu luottamukseen.

Matalan kynnyksen vapaaehtoistoiminnassa vapaaehtoiselta ei vaadita säännöllistä sitoutumista, vaan hän voi käyttää itselleen sopivan ajan auttamiseen. Hopessa on tapana sanoa, että viisikin minuuttiakin riittää. Se on riittävä aika myös lahjoituksen tekemiseen.

Vaikka tavaraa Hopen varastolla riittää, juuri nyt tarvittaisiin ajanmukaisia, ehjiä ja siistejä vaatteita ja tavaroita. Erityisesti nyt tarvitaan lasten (5-17-vuotiai­den) välikausivaatteita ja kenkiä.

- Varastolla vapaaehtoiset lajittelevat lahjoitustavaran, ja tällä hetkellä noin 40 prosenttia lahjoitustavarasta ei päädy hyllyyn, koska tavarat ovat rikkinäisiä tai huonokuntoisia, Kanerva pahoittelee.

Ongelma on myös huonon lahjoitustavaran kuljetus kierrätykseen, sillä siihen ei ole löytynyt sopivia tekijöitä.

Keskustelu