Kapellimestarin poika testaa ”räikkösten” lentokoneita

Wichitassa Yhdysvalloissa asuva Urpo Pesonen nauttii Lahdessa käydessään savuporosta, sienistä ja Salpausselän metsistä.

Urpo Pesonen arvostaa Lahtea ja Suomea nähtyään maailmaa. ”Joskus mietin, että on hölmöä asua muualla. Täällä ei tarvitse säästää rahaa koulua ja sairausvakuutusta varten, mediaan voi luottaa ja saa hyvät rahkeet elämään”. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Olet kuulema yllätysvisiitillä Lahdessa?

Joo, tulin työkeikalle Puolaan, ja avautui tilaisuus käydä täällä. Pomo käski yllättää äidin! Olen viikon Lahdessa ja viikon Helsingissä.

Asustelet nykyisin Wichitassa, Kansasin osaval­tiossa Yhdysvalloissa. Miten päädyit sinne?

Osin sattumalta, kun opiskelujen harjoitusvuoden hakemus meni väärään kouluun. Wichita Staten yliopisto osoittautui kuitenkin loistopaikaksi, ja he kutsuivat takaisin jatkamaan tohtorin tutkintoon. Myöhemmin muutin pysyvästi päästyäni töihin lentokonevalmistaja Cessnalle.

Miten kiinnostuit lentämisestä alun perin?

Olen aina katsellut taivaan pilviä, ja veljeni oli harrastelentäjä. Halusin ilmavoimiin lentäjäksi, mutta näköni ei ollut siihen tarpeeksi hyvä, joten aloitin mekaanikkona. Lentämään pääsin yliopiston polyteknikkojen ilmailukerhossa Otaniemessä. Kun kokeilin purjelentoa Räyskälässä, tajusin kuinka upeaa se on. Purjelentäminen on yhä sitä parasta ja aidointa lentämistä.

Mitä teet kuuluisan Cessnan palveluksessa?

Olen ollut 13 vuotta koelentäjänä. Testasin uusia koneita, ja nykyisin toimin esittelylentäjänä asiakkaille. Kaksi vuotta on nyt kehitelty uutta kahdeksan matkustajan yksityissuihkaria, jolla isot pomot ja kimiräikköset lentävät.

Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?

Aamupäivällä kello 8-12 olen valmiina lähtemään heti reissuun pariksi päiväksi. Jos puhelin ei soi, on loppupäivä vapaa.

Kerro Wichitasta jotakin mitä emme tiedä?

Vaatimaton, helppo, lyhyiden välimatkojen kaupunki. Ilmailun ja lentokonevalmistajien pääpaikka, koska preerian keskellä on tasaista. PizzaHut-pitseriat perustettiin Wichitassa, eräs tuttuni opiskeli aikoinaan ketjun perustajien kanssa.

Mikä asia on puhuttanut paikallisia viime aikoina?

Kaupunki on hienosti ryhtynyt tukemaan taidetta ja kulttuuria. Esimerkiksi viljasiiloon tehtiin seinämaa­laus, ja etnisiä rajoja pyritään kaatamaan tapahtumilla.

Minkälainen kotisi on?

Sata vuotta vanha kolmikerroksinen tiilitalo, jossa asustelen yksin. Siellä on tilaa soittaa ja majoittaa vaikka koko bändi.

Oletko paennut tornadoja?

Tänä keväänä niitä ei poikkeuksellisesti esiintynyt. Silloin kun hälytyspilli soi, otan viulun ja kitaran kainaloon ja suojaudun kellariin.

Isäsi Urpo Pesonen oli 14 vuotta Lahden kaupunginorkesterin kapellimestari, ja äiti Liisa on oopperalaulaja. Heiltäkö musikaalisuus tuli?

Kyllä, pyörin pikkuisena isän mukana harjoituksissa konserttitalolla. Äiti on Leppilampien taiteilijasukua. Olin Jenkeissäkin aikeissa panostaa vielä täysillä musiikkiin, mutta viisumi salli vain lentoteknisen työn, onneksi.

Mitä kaikkea soitat?

Viulu on se ensimmäinen soitin. Sähkökitaraan tutustuin inttivuotena. Lisäksi rummut, ja sähköbassoakin soitan nykyään. Sävellän ja äänitän myös musiikkia pieniin indie-elokuviin.

Missä asiassa olet amerikkalaistunut?

Tervehdin tuntemattomiakin vastaantulijoita lenkillä.

Maistuuko jenkkiruoka?

Ennen meni hampurilaisia, nyt ajattelen enemmän terveyttäkin. Suosikkini eivät ole paikallisia, tykkään sushista ja vaikkapa thaimaalaisesta ruoasta.

Kuka suomalainen tunnetaan Wichitassa parhaiten?

Muotoiluosaaminen tunnetaan, joskus myös tekijät sen taustalla, kuten Eero Saarinen tai Alvar Aalto.

Mikä on yleinen reaktio, kun kerrot olevasi Suomesta?

Usein kuulija on juuri lukenut artikkelin Suomen koululaitoksesta tai maailman onnellisimmasta kansasta.

Pääseekö Yhdysvalloissa kunnolla saunomaan?

Hyvin harvoin. Kiukaassa voi olla kolme kiveä, ja päällä isot varoituskyltit, että älä vaan heitä vettä sähkökiukaalle. Unelmana on rakentaa oikea sauna omaan kotiin.

Mitä kaipaat Suomesta?

Savuporoa, tuoreita sieniä ja metsän tuoksua.

Mihin liittyvät parhaat lapsuusmuistosi?

Jalkarantaan. Vesijärvi näkyi ikkunasta.

Mitä otat Lahdesta mukaasi?

Jenkin Xylitol-purkkaa, ja äidin luota löytämäni opiskeluaikaisen akustiikan kirjan. Hapankorppuja sain tilattua lähikauppaani Wichitassa.

Aiotko jäädä Yhdysvaltoihin loppuelämäksesi?

Olen päättänyt olla päättämättä. Tämä on kiva seikkailu päivä kerrallaan.

Kuka?

Urpo Juhani Pesonen

s. 14.2.1972 (46 vuotta)

Vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Jalkarannassa.

Kävi Jalkarannan koulua, Lotilan musiikkiluokkia sekä Tiirismaan lukion.

Lentotekniikan diplomi-insinööri (teknillinen korkeakoulu) ja aerodynamiikan tohtori (Wichita State University).

Työskentelee Wichitassa Cessna-lentokonevalmistajan koe- ja esittelylentäjänä.

Keskustelu