Hevari viihtyy paistetun läskin maassa

Kööpenhaminassa on viisi kertaa enemmän polkupyöriä kuin autoja.

Marjaana Kontu

Mikä sai sinut asettumaan Tanskaan?

– Lomareissusta se alkoi. Tanska on mielenkiintoinen ja vähän erilainen kuin muut pohjoismaat. Olen aina sanonut, että olen täällä toistaiseksi – nyt olen ollut jo 35 vuotta.

Mitä näet, kun katsot ulos kotisi ikkunasta?

– Metroaseman työmaan. Uutta metrolinjaa on rakennettu jo viisi vuotta. Se on toista vuotta myöhässä ja yli 30 prosenttia kalliimpi kuin oli budjetoitu.

Ovatko tanskalaiset muita onnellisempia?

– Päälle päin näyttävät siltä, mutta se on hyvin pinnallista. Pinnan alla on paljon samaa melankoliaa kuin suomalaisissa.

Onko sinusta tullut himopyöräilijä?

– Ei, mutta pyöräilen paljon. Työssäni psykiatrisena kotisairaanhoitajana tein kaikki kotikäynnit potilaiden luokse pyörällä, kesät talvet. Autoa ei minulla koskaan ole ollutkaan. Köpiksessä on viisi kertaa enemmän pyöriä kuin autoja!

Miten terveydenhuolto eroaa Suomesta?

– Täällä terveydenhuolto on ilmaista kaikille. Oma lääkäri, sairaalassa olo, erikoislääkärit oman lääkärin lähetteellä – verorahoilla ne maksetaan. Suomen sairaalat ovat paljon siistimpiä.

Mikä muutos katukuvassa surettaa?

– Itäeurooppalaisten kerjäläisten ja asunnottomien suuri määrä. Hallitus yrittää poikkeuslaein saada heitä pois kaduilta. Kymmeniä romanileirejä on pistetty maan tasalle.

Ovatko kaikki tanskalaiset monarkisteja?

– Ei ollenkaan, kansa on jakautunut kahteen leiriin. Reilu enemmistö on vieläkin monarkisteja. Tulevasta kuninkaasta Frederikistä tykätään kovasti.

Tanskalaiset ovat vapaamielisiä, ovatko omat asenteesikin muuttuneet?

– Paljonkin, esimerkiksi huumausainepolitiikan suhteen. Aiemmin suhtautumiseni hasikseen oli tuomitsevampi. Kannatan täällä aloitettua kokeilua, jossa kannabista saa apteekista reseptillä esimerkiksi särkylääkkeeksi syöpää sairastaville.

Mitä harrastat?

– Eläkkeelle jäätyäni olen aloittanut vapaaehtoisena työntekijänä nurkan takana olevassa kahvila-ravintolassa. Teen keikkoja parina iltana viikossa ruokapalkalla. Olen myös Kööpenhaminan suomalaisen seuran johtokunnassa ja heavy metal -konserteissa käyn vähintään kerran kuussa.

Mikä on siellä suosituin tv-ohjelma?

– Melko lailla samat kuin Suomessa, Tanssii tähtien kanssa esimerkiksi. Tanskan historiasta kertova Matador-sarja näytetään jo 7. kerran televisiossa. 70-luvulla tehtyä sarjaa on restauroitu, ja sen parannettu versio vetää edelleen yli miljoona katsojaa viikoittain.

Mitä tanskalaiset kritisoivat maassaan?

– Aikaisemmin korkeita veroja, mutta nyt kritiikin kohde ovat veroja ulkomaille paenneet kansalaiset.

Miksi tanskalaiset ovat hyviä jalkapallossa?

– Tanskassa on perinteet jalkapalloon, ja kyllä tässäkin raha ratkaisee.

Mihin kysymykseen Suomesta tulleena olet kyllästynyt vastaamaan?

– ”Onko sulla puukko?” Sairaalassa työskennellessäni oli minulla aina pieni matkamuistopuukko mukana ja näytin sitä. Ei tullut lisäkysymyksiä.

Mihin matkailijan kannattaisi mennä Kööpenhaminassa?

– Nørrebron alueelle, jossa paikalliset viihtyvät. Ja tietysti Christianiaan, teen sinne opastettuja kiertokäyntejä suomalaisille. Vesibussilla kannattaa myös ajaa.

Mikä on tanskalaisen keittiön ylpeys?

– Kansallisruuaksi on juuri valittu paistettu läski perunoilla ja persiljakastikkeella (Stegt flæsk med persillesås). Kahvilassa, jossa työskentelen, sitä saa perjantaisin syödä 14 eurolla niin paljon kuin jaksaa.

Millaista oli viettää lapsuus Hakatorneissa?

– Todella mahtavaa! Paljon lapsia, mieleen ovat jääneen ulkoleikit lähimetsissä ja pelloilla.

Minne menet Lahdessa, kun haluat verestää vanhoja muistoja?

– Torveen ja nakkikioskille. Valitettavasti nakkarit ovat lähes hävinneet katukuvasta. Kantapaikkoja nuorena olivat myös Kopin aula ja Nuutti.

Kuka?

Lasse Pasila

S. 26.4.1952 Lahdessa.

Asui lapsuus- ja nuoruusvuotensa Hakatorneissa.

Kävi Kartanon ja Vuorikadun kouluja sekä Lahden Lyseota, josta kirjoitti ylioppilaaksi 1973.

Lähti Ruotsiin 1975, valmistui sairaanhoitajaksi 1978.

Asunut kaikissa Pohjoismaissa.

Työskennellyt psykiatrian ja päihdehuollon parissa, nyt eläkkeellä.

Seurustelee, kaksi aikuista lasta ja yksi lapsenlapsi.

Keskustelu