”Et sä voi olla räppäri” - musiikki on pelastanut Nikohomien monilta vääriltä valinnoilta.

Nikohomie haluaa muuttaa Lahden rap-yhteisön toimintatapoja uuteen suuntaan.

Tommi Berg

Räppi on ollut vahvasti läsnä Niko Mäenpään elämässä jo lapsuudesta asti. Taiteilijanimeä Nikohomie käyttävän miehen kaveriporukka koostui pääasiassa räpin tekijöistä ja housut roikkuivat.

– Yläasteella päätettiin, että räppi on se juttu. Räpättiin jossain kariksessa pienessä humalassa ja äijät heitti yläasteella Nuokulla keikkoja. Siitä se lähti. Yritimme aina olla toinen toistamme parempia.

Vanha kaveriporukka lapsuudesta on edelleen vahvasti mukana Mäenpään elämässä ja he ”fiittaavat” usein toistensa biiseillä. Esimerkiksi Mäenpään Mist ollaan tulos -biisillä esiintyvät Miquminad, Tinde, Joutilas ja Joni Tyytyväinen. Lahtelaisuutta ja Lahtea vahvasti käsittelevä kappale on läpikotaisin lahtelainen myös siinä mielessä, että sen on tuottanut lahtelainen Eetu Knuutila.

– Päätettiin räpätä Lahesta, koska täältä ei ole mikään helpoin lähteä. Porukka vetää toisiaan alaspäin, täällä on helppo syrjäytyä ja eksyä huonoon seuraan. Jos on unelma ja jaksaa yrittää on myös mahdollisuus loistaa ja se on hienoa.

Toinen syy siihen, että Mäenpään biiseillä vierailee paljon muita lahtelaisia tekijöitä on hänen halunsa muuttaa Lahden rap-yhteisön toimintatapoja uuteen suuntaan.

– Esimerkiksi Jyväskylässä rap-piireissä on sellainen meininki, että porukka pitää toistensa puolia, nostavat toisiaan ylös ja kehuvat toinen toistaan. Lahessa kaikki kisailee keskenään toisiaan vastaan ja ollaan kateellisia niille ketkä menestyy. Minä ajattelin, että fuck that ja pistin hihat heilumaan. Me ollaan jo tekemässä seuraavaa porukkabiisiä ja kolmas on suunnitteilla.

Mist ollaan tulos -biisin lyriikat eivät maalaa nuorten taiteilijoiden kotikaupunkia kovin positiivisessa valossa, mutta Mäenpään mukaan kyse ei ole mistään Lahti-inhosta. Päinvastoin.

– Ollaan ylpeitä siitä, että ollaan Lahesta, mutta ei ole helppoa olla Lahesta. Täällä on paljon houkutuksia vääriin porukoihin ja elämä lähtee helposti väärille raiteille. Itseltäkin on lähtenyt läheisiä ihmisiä tuosta viereltä kulkemasta, kun on sekaannuttu vääriin juttuihin.

Mäenpään mielestä moni tekee musiikkia niin, että sanotaan kaiken olevan aina hyvin. He halusivat ”latoa faktoja pöytään”. Lahden rap-yhteisössä vallitseva ilmapiiri saattaa toisinaan myös masentaa.

– Täällä on pakko olla tekninen ja hyvä. Kun olet vaan niin hyvä, ettei kukaan oikeasti voi enää mollata niin, siinä vaiheessa saat kunnioitusta. Ennen sitä on tosi vaikea saada hyväksyntää. Jengi joutuu tosissaan tekemään töitä sen eteen, että ne hyväksytään täällä.

Mäenpäällä on puhevika, hän ei osaa ääntää r-kirjainta. Puhevian ja kovan vaatimustason takia Mäenpää myöntää joskus ajatelleensa, ettei hänestä ole räppäriksi.

– Varsinkin työttömänä ajattelin, että minulla ei ole muuta pakopaikkaa kuin musiikki ja siihenkään eivät riitä mahdollisuudet, kun on tämä puhevika.

Nuori taiteilija ei kuitenkaan antanut itsensä masentua, vaan päätti  jatkaa lyriikoiden kirjoittamista ja harjoittelua. Hän yrittää kirjoittaa uutta materiaalia päivittäin.

– Yritän sanoituksia kirjoittaessa panostaa puhevian takia siihen, että käytän r-kirjainta mahdollisimman vähän. Panostan tosi paljon esimerkiksi teknisyyteen, koska koen, että puhevian takia olen heti altavastaajan asemassa. Kuten minulle on moni sanonut: ”Et sä voi olla räppäri, jos et sä osaa sanoa räppäri.”

”Fuck it” Mäenpää nauraa todenneensa tähänkin.

– Olen katsonut mitä muut tekevät huonosti, teen itse paremmin ja sanon, että no ethän sinäkään voi olla räppäri, kun et osaa riimitellä näin hyvin. Olen kilpailuhenkinen ja menestystahtoinen äijä. Täällä pitää olla vahva luonne ja omat mielipiteet, että pärjää.