"Olen helpottunut siitä, että ajauduin tänne asiakkaaksi" - asunnottomat saavat yösijan Apilakadulta

Asunnottomien päivystysmajoituksen tilat ovat yksinkertaiset. Eivät tosin aivan niin yksinkertaiset kuin paperilehden kuvatekstissä virheellisesti todettiin, sillä sängyissä on myös peitot, mutta kuvaushetkellä ne olivat pesussa.

Reetta Multanen

Asumispalveluyksikössä Lahden Apilakadulla on hiljaista. Päivystyspaikkojen yövieraat ovat jo poistuneet päivän ajaksi, ja käytävillä näkyy henkilökunnan lisäksi vain muutama tilapäisen asumisen asiakas. Erään asiakkaan tavaroita kannetaan varastoon.

Jätesäkkiä sylissään pitävä Toivo vaihtaa lähityöntekijä Pirjo Marttilan kanssa muutaman sanan ja jatkaa hommiaan.

– Täällä on ollut hyvä olla. Olen helpottunut siitä, että ajauduin tänne asiakkaaksi, Toivo pohtii.

Hän on ollut asumispalveluiden asiakkaana useaan kertaan, ja ehtinyt tutustua muihin Apilakadun asiakkaisiin.

– Täällä on aika hyvä ryhmä ihmisiä. Olen asumispalveluiden kautta saanut tutustua muihin samankaltaisessa tilanteessa oleviin, ja se on ollut mukavaa, hän kertoo.

Lyhytaikaisen asumisen tarve on lisääntynyt viime aikoina. Sekä yhden yön päivystyspaikkoihin että tilapäisen asumisen palveluihin on kova tunku.

Tilapäisen asumisen yksikköön on tällä hetkellä noin kymmenen hengen jono.

– Uutisissakin on näkynyt se, että Lahdessa esimerkiksi huumeongelmat ovat lisääntyneet. Siihen on nyt havahduttu, että tarvitaan toimenpiteitä, jotta saisimme ongelmista kärsivät ohjattua avun piiriin paremmin, sanoo asumispalveluista vastaava palveluesimies Kirsti Mladenovski.

Päivystyksen tarkoitus on antaa asiakkaalle paikka, jossa levätä yön yli. Apilakadulla on myös mahdollista peseytyä ja syödä ilta- ja aamupalaa. Lisäksi asiakkaille annetaan ehjiä ja puhtaita vaatteita, sillä heillä ei välttämättä ole juurikaan omaisuutta.

– Tilapäismajoituksessa asiakas saa apua arjen ja sosiaalisen elämän hallintaan, mitkä ovat saattaneet lähteä pois raiteiltaan. Arvioimme täällä asiakkaan arjen taidot ja pyrimme siihen, että tuleva vuokralla asuminen ja normaali arki helpottuisivat, Mladenovski jatkaa.

Asumispalvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen. Yöpaikan päivystyksestä saa, vaikka avun piiriin ei haluaisikaan hakeutua. Mladenovski kuitenkin toivoo, että mahdollisimman moni ottaisi tarjotun avun vastaan.

– Täältä on mahdollisuus päästä eteenpäin vaikkapa tuettuun vuokra-asumiseen.

Viranomaiset ja muut tahot tekevät Mladenovskin mukaan rajat ylittävää yhteistyötä, jotta ongelmat saataisiin hoidettua tehokkaammin.

– Olemme tehneet polkua muun muassa Lahden Talojen suuntaan, ja saatamme asiakasta kohti normaalia arkea. Pyrimme siihen, että siirtymä olisi mahdollisimman helppo ja hyvä, Mladenovski kertoo.

Helmikuussa Apilakadun asumispalveluihin tulee muutoksia, sillä pitkäaikaisemmat, päihteettömän asumisen tilat siirtyvät toisiin tiloihin Eteläiselle Rengastielle. Näin lyhytaikaisempia tilapäisen asumisen palveluita sekä päivystyspaikkoja saadaan enemmän.

– Olen tyytyväinen tähän uudistukseen. Jännä nähdä, mitä käy, kun pidempiaikainen porukka muuttaa pois täältä, Toivo pohtii.

– Ylipäätään täällä hommat ovat edistyneet hiton hyvin, hän summaa.

Apilakadun yksikköön on mahdollista lahjoittaa vaatteita. Joulun alla lahjoitusten määrä lisääntyi huimasti.

– Haluamme kiittää ihmisiä, jotka ovat tuoneet tavaroita tänne. Olemme saaneet niin paljon lahjoituksia, että varastot ovat nyt ihan täynnä. Ihmiset ovat jopa ostaneet uusia vaatteita ja kutoneet meille villasukkia, Pirjo Marttila kiittää.

Muutos

Apilakadulle lisää paikkoja

Päivystysmajoitukseen voi tulla yöpymään ilmaiseksi kello 20–9 ilman ajanvarausta yhdeksi yöksi kerrallaan.

Majoitukseen kuuluu pienimuotoinen aamu- ja iltapala ja keskusteluapu yksikön työntekijän kanssa.

Nykyään Apilakatu 8:ssa on 10 päivystyspaikkaa ja 10 tilapäisen asumisen huonepaikkaa. Ainakin päivystyspaikkojen määrä tuplaantuu helmikuussa.

Tilapäiseen asumiseen on jonotuskäytäntö, ja sinne ilmoittaudutaan usein sosiaalityöntekijän kautta.

Tilapäinen asuminen on maksullista ja maksuun sisältyy asuminen, aamupala, lounas, päiväkahvi ja iltapala.

Keskustelu