Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pin-up-kalenteri tuotti lähes kolme tuhatta euroa veteraaneille

Pin-Up Petrols -yhdistyksen lahtelaiselle Mari Riikoselle oli selvää, mihin tämänkertaisen kuvakalenterin tuotot lahjoitettaisiin.

Pin-up-kulttuuria harrastavan yhdistyksen toista kertaa tekemä tyylikäs almanakka myytiin loppuun 400 kappaleen painoksella, ja rahat luovutettiin Sotiemme Veteraanien edustajille sunnuntaina Lahden Upseerikerholla.

Shekin loppusumma oli 2 693 euroa, mikä on tuoreelta ryhmältä aika hyvin, kalenterin teosta vetovastuussa ollut Riikonen toteaa.

– Veteraanit ansaitsevat tämän huomionosoituksen, niin paljon he ovat tehneet maallemme.

Pin-Up Petrols on noin 90 naisen valtakunnallinen ryhmä, jonka juuret ja iso osa jäsenistä ovat Länsi-Suomesta. Parin vuoden aikana porukka on kasvanut Facebookissa ja perustanut oman yhdistyksensä.

Hyväntekeväisyyskalenterin kuvista haluttiin tehdä vintage-henkisiä ja hillittyjä.

– Kalenteri kunnioittaa aikakautta ja sen ihmisiä, eli sotien jälkeistä elämää 1940–60-luvuilla, Riikonen luonnehtii.

Esimerkiksi siveyskäsitys oli tuohon aikaan nykyistä varovaisempi, joten kuvien aiheet ja kuvauspaikat mietittiin tarkkaan.

– Nyt ei paljastella sukkanauhoja tai esitellä ylisuuria tyllejä, vaan enemmänkin sitä naapurintytön tyyliä tansseihin lähtiessä.

Koko vuoden kestäneessä projektissa kuvauksellisia ideoita toteutti myrskyläläinen valokuvaaja Sami Helenius, taiteilijanimeltään Fototinooa. Julkisten paikkojen lisäksi kuvia päästiin ottamaan yksityisissä kodeissa ja pihoilla Lahden seudulla. Myös yhdistykset ja yritykset avustivat kuvauksia, joihin kuvattavat tytöt matkustivat paikalle eri puolilta Suomea.

Teemoja ovat esimerkiksi moottoripyöristä kiinnostuneet ”surinasussut”, mattopyykki ja tukkimetsä.

Sotiemme Veteraanit -tunnuksen kautta lahjoitus tavoittaa valtakunnalliset veteraanijärjestöt. Ennusteiden mukaan sotaveteraaneja on elossa enää ensi vuosikymmenen ajan.

– Oma isoisäni oli sotaveteraani, joten minulle kaikki nämä miehet ja naiset ovat olleet sankareitani lapsuudesta lähtien, Riikonen sanoo.

– Ensi vuonna kalenterilla on jokin toinen hyväntekeväisyyskohde, mutta tämä oli minulle sydämen asia.

Pin-Up Petrols järjestää tapahtumia ja esiintyy tilaisuuksissa, sekä pitää kuvaus- ja teemapäiviä pin-up-kulttuurista ja vintagesta kiinnostuneille jäsenilleen.