Italialaisten kevyt elämä miellyttää Milanossa

Tekstiilisuunnittelija Tiina Lamminen haaveilee pääsevänsä itselleen rakkaan Välimeren äärelle.

Tiina Lamminen rakastaa lomailua meren rannalla. Hän haaveilee pääsevänsä joskus asumaan meren äärellä lastensa kanssa.

Mikä sai sinut lähtemään Lahdesta Milanoon?

– Olen aina ollut utelias matkustelija. Nuorena Suomi tuntui olevan kaukana maailman keskipisteestä, ja halusin tutustua maihin, joista Suomen taide ja taideteollisuus olivat saaneet vaikutuksia.

Miten innostuit tekstiilisuunnittelusta?

– Alun perin minusta piti tulla jotain ihan muuta, kirjailija tai dramaturgi, mutta kun sitten opiskelin kirjallisuustiedettä yliopistossa, kaikki alkoi tuntua liian teoreettiselta. Taide analysoitiin viimeistä kirjainta myöten ja huomasin kaipaavana konkreettisempaa lähestymistapaa. Samaan aikaan huomasin, että kuva- ja tekstiilitaide olivat minulle ominaisempia tapoja kohdata luovuus.

Mikä on parasta Milanossa?

– Mahdollisuus tehdä ihan mitä vaan, ja se, että jo tammikuussa voi löytää keväisiä päiviä.

Mitä suomalaiset tekevät paremmin kuin italialaiset?

– Ottavat toisensa huomioon. Myöskin työntekijän asema näyttää paremmalta, Italiassa etätyöskentelyn mahdollisuus ja omavastuullisuus ovat vielä kaukana horisontissa. Myös lasten hoito ja sen kustannukset ovat täällä täysin perheen hartioilla. Sosiaalisella tasolla Suomi pelaa aivan omassa sarjassaan.

Mistä voisimme taas ottaa oppia italialaisilta?

– Voisimme elää kevyempää ja suvaitsevaisempaa elämää ja muistaa arvostaa Suomen hyvää elintasoa.

Mitä kaipaat Suomesta?

– Todella monia asioita! Luonnon läheisyyttä, kunnon salmiakkia, sitä että asiat toimivat ja hommat hoituvat rauhallisesti puhumalla, karjalanpiirakoita, mökkielämää ja vanhoja ystäviä.

Mikä on mukavin talvimuistosi Lahdesta?

– En ole innokas talvi-ihminen, mutta Alasenjärvellä hiihtely kevätauringossa on upeaa. Kaipaan myös luistelua luonnossa.

Tietävätkö milanolaiset mitään Suomesta?

– Totta kai! He ihailevat kovasti suomalaisten kykyä toimia yhteiskunnassa, sitä että kaikki jäsenet kunnioittavat toisiaan.

Mikä paikallinen tapa kummastuttaa sinua?

– Italialaiset eivät koskaan kyllästy puhumaan ruuasta: mitä he ovat syöneet, kuinka paljon, miten se oli valmistettu ja kuinka ruuansulatus sen jälkeen toimii…

Aiotko jäädä Milanoon loppuelämäksesi?

– En varmaankaan. Haluaisin ehdottomasti luonnonläheisempään paikkaan meren rannalle. Minusta olisi mukavinta jakaa vuosi jaksoihin. Osan vuodesta viettäisin Suomessa, osan matkustellessa ympäriinsä, osan minulle rakkaan Välimeren äärellä ja pikkuosan tekisin ehkä töitäkin.

Mikä on lempipaikkasi Milanossa?

– Cicco Simonetta, Milanon Dooris. Se on pieni musiikkiravintola, josta joka ilta viinilasin lisäksi tietää löytävänsä elävää musiikkia tai näyttämötaidetta ystävälliseen hintaan, ja jossa kukaan ei katso, paljonko vaatteesi maksavat.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

– Pitkä! Vien lapset kouluun aamulla ja suuntaan sitten autolla Comoon, jossa työpaikkani sijaitsee. Toimistoon päästyäni kello 9 ja 10 välillä alkaa hektinen muotimaailman meininki. Palavereita, ongelmien ratkomista, ideoiden etsimistä pitkälle iltaseitsemään asti. Takaisin kotiin ehdin juuri ajoissa iltapalalle. Onneksi työpäiväni vaihtelevat sen mukaan, missä vaiheessa malliston teko on menossa.

Kaipaatko lunta?

– Hetkittäin. Iloitsen aina, jos sitä satelee Milanoon. Tunnen itseni aika konkariksi, italialaiset nimittäin huolestuvat heti, kun muutama pikku hiutale leijailee taivaalla. He kunnioittavat suuresti lunta ja pelkäävät ajaa autolla, jos maa on valkoinen.

Milano on muodin mekka. Mitä tyylivinkkejä antaisit lahtelaisille?

– Itse en seuraa koskaan minkäänlaisia trendejä omassa pukeutumisessani. Luulisin, että parhaalta näyttää silloin, kun voi pukeutua vaatteisiin ja väreihin, jotka tuntuvat omilta. Suosittelen laadukkaiden, yksinkertaisten klassikkovaatteiden hankkimista perusvaatekaappia varten. Asusteilla voi sitten antaa viimeisen säväyksen sen mukaan, miltä päivä milloinkin näyttää. Arvostan myös ehdottomasta hyvän maun sääntöjä: pukeudutaan oman kokoisiin vaatteisiin.

Kuka?

Tiina Lamminen

Syntynyt 18.9.1967

Kotoisin Lahden Kytölästä.

Muutti Italiaan vuonna 1990, ensin Comoon ja vuonna 1995 Milanoon.

Opiskellut Suomessa taidekutomista ja yleistä kirjallisuustiedettä, Italiassa tekstiilisuunnittelua ja teollista kudontaa. Suunnittelee pukimia sekä Chanelin että Vivienne Westwoodin mallistoihin.