Museokioski avautuu kaupungin paraatipaikalle

Museokioski sijoittuu Aleksi 10:n liiketilaan, jossa on viimeksi toiminut DNA:n matkapuhelin myymälä.

Tommi Berg

Lahden museoissa eletään nyt siirtymävaihetta, kun Malskille tulevan taide- ja muotoilukeskus LADin rakennustyöt ovat käynnistymässä ja historiallinen museokin on remontissa. Taidemuseo ja historiallinen museo ovat kuitenkin välikauden ajan esillä pienimuotoisemmin Museokioskissa, joka avautuu tänään Aleksanterinkatu 10:ssä.

Museokioskista on tehty vuokrasopimus vuoden 2020 kesäkuuhun asti. Näillä näkymin LAD päästään avaamaan vuoden 2021 alkupuolella. Museonjohtaja Timo Simanainen näkeekin Museokioskin siirtymävaiheena kohti LADia.

– Tämä on testilaboratorio ja ihmisten kohtaamispaikka.

Museokioskissa on pienten näyttelyiden lisäksi säännöllisesti yleisötapahtumia. Esimerkiksi tämän viikon torstaina kello 10–12 järjestetään tilaisuus leikkimielisellä otsikolla ”Päivystävät dosentit”. Tuolloin tutkija Riitta Niskanen ja tutkimuspäällikkö Hannu Takala ovat paikalla vastaamassa kaupunkilaisten kysymyksiin.

Museokioskissa pyörii myös Kuukauden ilmiö -näyttelysarja. Ensimmäisenä teemana on ruoka- ja juomakulttuuri Salpausselän kisoissa.

Kioskissa on nyt myös esillä Elannon takavuosien markkinointijulisteita, joiden takana on suomalaisen julistemuseotoiminnan uranuurtajiin kuulunut Helmiriitta Honkanen.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Museokioskissa on takanurkasta löytyvä tarinatallennin. Kyseessä on koppimainen tila, josta löytyy rekvisiittana myös vanhaa puhelintekniikkaa. Tarinatallentimessa museokioskin vierailijat voivat kertoa äänitteelle muistojaan pyydetystä aiheesta. Kerättyjä muistoja on tarkoitus hyödyntää museon näyttelytoiminnan tausta-aineistona.

Keskustelu