Greta Thunberg saa tukea myös Lahdesta - kaupungintalon portailla istutaan perjantaisin ilmaston puolesta

Ahtialan koulun kahdeksatta luokkaa käyvä Fanny Friman on valmistautunut istumaan kaupungintalon portailla joka perjantai aamupäivisin ainakin eduskuntavaaleihin asti. Muiden portaille saapuneiden tavoin hän haluaa vauhtia ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin.

– Minua huolettaa tosi paljon se, miten päättäjät jättävät huomioimatta asian. Tämä on kuitenkin globaali asia ja vaikuttaa meihin kaikkiin. Koen tosi paljon ahdistusta ilmastonmuutoksen suhteen, Friman kuvailee.

Esikuvana perjantain tilaisuuksille on ruotsalainen koululainen Greta Thunberg, 16, joka antoi kasvot nuorten ilmastoahdistukselle mentyään koululakkoon ilmaston puolesta viime vuonna. Thunberg päivystää perjantaisin Ruotsin parlamentin edustalla, ja nykyään hänelle järjestetään säännöllisesti tukimielenosoituksia ympäri Eurooppaa. Ilmiö on levinnyt tänä vuonna myös useille suomalaispaikkakunnille.

Lahden kaupungintalon rappusilla istuttiin viime viikolla kolmatta kertaa. Idea sai alkunsa ilmaston puolesta toimivan kansainvälisen Extinction Rebellion -liikkeen Lahden paikallisryhmän perustamiskokouksessa. Lahden ryhmän perustajiin kuuluva Oskari Päätalo odottaa paikallisilta päättäjiltä vielä lisää ja pidemmälle meneviä päätöksiä ilmaston hyväksi.

– Lahti on koko Suomen skaalalla tosi paljon muita paikkakuntia edellä, mutta kyllä tässä vielä tosi paljon tekemistä on. Lahti voisi näyttää tukensa meille julistamalla ilmastohätätilan ja ryhtymällä konkreettisiin toimiin.

Konkreettisilla toimilla Päätalo tarkoittaa muun muassa energiatehokkuuteen, liikenteeseen ja kasvisruokaan liittyviä ratkaisuja.

– Kun ollaan muutenkin uudistamassa joukkoliikennettä, voisi sen julistaa ilmaiseksi ja lisätä siihen panostusta, Päätalo mainitsee yhtenä esimerkkinä.

Ei tarvitse olla kummoinen paikallispolitiikan asiantuntija arvatakseen, millaisen kysymyksen tuollainen ehdotus ensimmäisenä herättää kaupungintalon sisällä istuvien päättäjien keskuudessa. Mistä rahat?

– Kuolleella planeetalla ei tarvitse huolehtia raha-­asioista. Tällaisia asioita pohditaan aina budjetin kautta, mikä on väärä suunta keskustelulle, Päätalo kuittaa.

Koululaisten ilmastolakkoilulle on ainakin toistaiseksi riittänyt ymmärrystä opettajilta. Frimanin mukaan etenkin maantiedon ja biologian opettaja on suhtautunut asiaan myönteisesti. Päätalo on saanut luokanvalvojaltaan luvan poissaoloihin, kunhan läksyt tulee tehtyä.

Portaille kokoontuneessa joukossa on mukana myös varttuneempaa väkeä, kuten ex-valtuutettu Kirsti Vaara (vihr.). Hän on sitä ikäluokkaa, joka ehti omassa nuoruudessaan marssia Vietnamin sotaa vastaan. Nykyisessä maailmassa ilmasto on noussut vastaavaksi maailman nuorisoa yhdistäväksi teemaksi.

Vaikka Lahti pyrkii Euroopan vihreäksi pääkaupungiksikin, helmikuun alkupuolella järjestetty ensimmäinen paikallinen ilmastolakko ei sujunut täysin ongelmitta. Poliisit kävivät kaupungintalon vahtimestarin pyynnöstä ohjaamassa istujia etäämmälle kaupungintalon sisäänkäynniltä.

Sekaannus johtui siitä, että mielenosoittajilta oli jäänyt tekemättä poliisille ilmoitus mielenosoituksesta. Sen jälkeen ilmoitusasia on hoidettu ja mielenosoittajille on järjestynyt lupa istua rappusten reunalla siten, että kulkua taloon sisälle ei ole estetty.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut