Järjen käyttö sallittua hiekan poistossa - määräysten laiminlyönti pahentaa ilmanlaatua

Ilmanlaatua seurataan Lahdessa useissa mittauspisteissä, joista yksi on Launeen McDonald’sin ja viereisen risteyksen välissä olevassa kontissa. Mittalaitteiden keräämä tieto päivittyy tunnin välein Ilmatieteen laitoksen sivuille. Tommi Berg

Tommi Berg

Alkuviikon sateet olivat iso helpotus monelle lahtelaiselle. Viime viikon loppupuolella ilmanlaatu ehti ajoittain mennä Lahdessa jopa erittäin huonoksi, kun sateeton kausi oli jatkunut pitkään ja keväinen katuhiekan poisto oli jo alkanut.

Tällaisessa tilanteessa ilmassa on tavallista enemmän hengitettäviä hiukkasia, jotka ovat erityisen haitallisia lapsille ja vanhuksille sekä sydän- ja hengityssairauksista kärsiville.

Täysin terveellekin ihmiselle hiukkasista voi tulla yskimistä tai silmien ärsytystä ja kurkun ärsytystä. Tämän sai omakohtaisesti huomata ilmanlaatua työkseen seuraava kaupungin mittausinsinööri Kaarina Kähäri, joka oli viime viikolla ulkona kenttätöissä pahimman pölykauden aikana.

– Kyllä on silmät aika takkuisen tuntuiset, Kähäri joutui toteamaan päivän päätteeksi haastattelua antaes­saan.

Vastaavia tuntemuksia on varmasti näinä viikkoina monilla, sillä hiukkaset ovat äärimmäisen pieniä ja siksi helposti elimistöön kulkeutuvia. Ilmanlaadun seurannassa mitattavien hengitettävien hiukkasten läpimitta on alle kymmenen millimetrin tuhannesosaa eli mikrometriä.

– Niin kauan kuin katuja hiekoitetaan, tätä harmia on pakko keväällä vähän aikaa sietää, Kähäri toteaa.

Osa ilmanlaatuongelmasta menee kuitenkin silkan välinpitämättömyyden ja laiminlyöntien piikkiin. Lahdessa on selvät määräykset, joiden mukaan hiekoitushiekka on kasteltava ennen sen koneellista poistoa, jotta pölyhaitta olisi mahdollisimman vähäinen. Kähäri toivoo, että myös yksityisten kiinteistöjen mailla toimivat urakoitsijat noudattaisivat määräystä.

– On tosi kurja tilanne, kun kaupungin käyttämille urakoitsijalle tolkutetaan, että pitää sitoa pölyä kadulle ja harjata märkänä, mutta sitten viereisellä parkkipaikalla vedetään harjakoneet kuivana ja kauhean pölypilven keskellä. Se ei ole kenenkään etu.

– Ymmärrämme kyllä, että hiekan poisto on hitaampaa, kun se on märkää. Vaikka siitä pölystä ei olisi itselle haittaa, se voi olla jonkun muun sydänvikainen mummo, joka joutuu siihen pölypilveen, Kähäri sanoo

Kokonaan oma lukunsa ovat ne Kähärin ”pelle pelottomiksi” nimittämät henkilöt, jotka poistavat hiekkaa lehtipuhaltimella ja aiheuttavat näin pöllyäviä pilviä.

– Lehtipuhaltimen käyttö on Lahdessa kielletty asemakaava-alueella maalis-, huhti- ja toukokuussa, piste. Siitä ei ole mitään tulkinnanvaroja.

Lahden ilmanlaatua seurataan systemaattisesti eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa mittauspisteissä, joita on tarkoituksella sijoitettu eri tyyppisiin ympäristöihin.

Mittauspisteiltä välittyy tuloksia reaaliajassa kaupungin keskustietokoneelle ja sieltä edelleen tunnin välein Ilmatieteen laitoksen nettisivuille kenen tahansa katseltaviksi.

– Jos näkyy punaista tai violettia, kannattaa ehkä siirtää lenkin ajankohtaa, Kähäri vinkkaa.

Punainen tarkoittaa Ilmatieteen laitoksen asteikolla huonoa ja violetti erittäin huonoa ilmanlaatua. Launeella molemmista on saatu havaintoja viimeisen viikon ajalta.

Hiukkasten lisäksi Lahdessa seurataan muun muassa typen oksidien ja otsonin pitoisuutta ilmassa. Esimerkiksi typen oksidien määrä on vähentynyt auton moottoreiden kehittyessä.

– Niiden pitoisuudet ovat nätisti laskeneet ilmassa viimeisen 20 vuoden aikana, siitä kärsitään lähinnä talvella inversion aikana, Kähäri toteaa.

Inversiossa kylmä ilma jää tyynellä säällä maan pinnalle eikä pääse sekoittumaan ylempiin kerroksiin. Vastaava ilmiö voi pahentaa entisestään myös kevättalven hiukkastilannetta.

Vinkki

Vilkaise ilmanlaatu netistä

Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta löytyy tunnin välein päivittyviä tietoja tällä hetkellä neljältä lahtelaiselta mittauspisteeltä.

Lahden nykyiset mittauspisteet ovat Laune, Saimaankatu, Satulakatu ja Kisapuisto. Vesijärvenkadulla sijainneelle pisteelle etsitään uutta paikkaa Taidemuseon kiinteistössä tapahtuneen omistajavaihdoksen myötä.

Hengitettävien hiukkasten osalta tietoa on saatavilla Launeelta ja Saimaankadulta.

Keskustelu