Isä Kuokkanen haluaa palauttaa aitouden suomalaiseen räppiin

Kun räppäri Isä Kuokkaselta on tulossa uutta musiikkia, hän nostaa itse tekemänsä Faijas-lipun salkoon jossakin päin Lahtea. ”Kun aloitettiin tämä liputusperinne, tosi moni lahtelainen räppäri tuli sanomaan, että oli miettinyt tätä samaa ja oli ollut kuulemma tarkoitus tehdä näin. Puhemiehiä kyllä löytyy!” Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Nuori räppäri heittäytyy salaperäiseksi jo haastattelun ensimmäisen kysymyksen kohdalla, kun tiedustelen, miksi hän on valinnut artistinimekseen Isä Kuokkanen.

– Sen verran voin paljastaa, että kun se keksittiin, istuin Negatiivisten nuorten Ollin ja Artturin kanssa Sykkeen takana ja kerroin heille erästä tarinaa. Kun olin kertonut sen loppuun he tokaisivat: ”Sä oot kyl yks isä.” Siitä se lähti.

Nuori mies on kirjoittanut musiikkia siitä asti, kun kynä on pysynyt kädessä, ja kuvailee olleensa aina kova suorittamaan. Teini-ikäisenä Kuokkanen laittoi ensimmäisen biisinsä nettiin. Se keräsi 40 000 katsojaa. Sittemmin hän on poistanut netistä kaikki vanhat kappaleensa aloittaakseen puhtaalta pöydältä. Tähän mennessä virallisesti on julkaistu kaksi uutta biisiä.

– Kahden kuukauden sisään tulee vielä kaksi biisiä lisää. Arvostan itse musassa tosi paljon aitoutta ja sitä, että niissä on oikeita tarinoita ja aitoa persoonaa ja sellaista rohkeutta. Uskon, että tulen tuomaan suomiräppiin sellaista, mitä ei ole hetkeen ollut, eli vahvoja kannanottoja ja aitoja tarinoita.

Viime lokakuussa julkaistu esikoisbiisi kertoo artistin nuoruudesta, kun ”ADHD-häirikön” koulusta ei tullut mitään ja nuori mies päätti olla astumatta enää luokkahuoneeseen. Kuokkasen äiti totesi, että pojan on mentävä töihin.

– Aloitin samana päivänä puhelinmyyjänä. Tein ekana kuukautenani 4 000 euron tilin ja olin koko Suomen paras myyjä. Silloin tutut alkoivat puhua musta pahaa selän takana ja levittää ihan ihmeellisiä juttuja musta. Kavereita kääntyi mua vastaan. Siitä syntyi biisi Kateellisten ihmemaa.

Seuraava biisi Tekohymyi ilmestyy 19.4. ja pitää sisällään raskaamman sanoman. Biisissä Kuokkanen avaa omaa taisteluaan masennusta vastaan ja kritisoi lääkärien nykyistä tapaa määrätä mielialalääkkeitä. Kuokkanen itse lopetti lääkkeet neljä kuukautta takaperin lähes viiden vuoden käytön jälkeen.

– Lääkkeet voi jeesaa tosi paljon, jos sairastaa masennusta eikä pääse ylös sängystä eikä pysty käymään töissä. Ne voi auttaa siihen, mikä on totta kai hyvä asia, mutta nykyään lääkkeitä määrätään, vaikkei olisi päässyt kunnolla puhumaan lääkärin kanssa. Pitäisi saada muutakin apua.

Suomiräpin kasvavalla kentällä Kuokkanen uskoo erottuvansa edukseen juuri vahvalla sanomalla. Mies täräyttää, että nykypäivänä räpissä on paljon huonoja sanoituksia ja huonoja biisin kirjoittajia.

Toisena ilmestyneen Faijas-­biisinsä lyriikoillakaan artisti ei säästele sanojaan, vaan lataa täyslaidallisen nykyräppäreiden niskaan, jotka alittavat hänen mielestään sanoituksillaan rimaa.

– ”Nykyräppärit on niinku suttusii hutsui, meilläpäin räppi on kulttuuri juttui.” Mulle ja niille keiden kanssa teen musaa, se räppi on sydämen asia henkeen ja vereen. Joillekin se on vaan faneja ja seuraajia. Se on pintaliitomeininkiä. Sanoma on hävinnyt melkein kokonaan räpistä. Olen itse tosi vaativa biisin kirjoittaja ja minulla tulee olemaan paljon sanomaa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää