Sopenkorven uudelta sää­asemalta ei saada tuulilukemia

Mistä tänään tuulee Lahdessa? Kysymykseen vastaaminen ei ole kovin yksinkertaista Salpausselän harjujen kupeessa. Vesa Tapiola

Uusi Lahti

Lahden Launeen säähavaintoaseman toiminta loppui eilen. Korvaavaksi asemaksi Lahteen on viime kesänä perustettu Sopenkorven asema, joka sijaitsee noin 1,5 kilometrin päässä Launeesta.

Launeen asema on ollut toiminnassa vuoden 1961 alusta lähtien. Asema on alun alkaen ollut manuaalinen sääasema, jossa havainnontekijä teki kahdeksan havaintoa vuorokaudessa.

Vuodesta 1998 asemalla on tehty havaintoja myös automaattisesti.

Launeen aseman paikka on historiansa aikana muuttunut kaksi kertaa, molemmilla kerroilla vain alle 500 metrin matkan. Tuulenmittauksen kannalta asemapaikka on ollut liian suojainen ja tästä johtuen tuulennopeudet ovat keskimäärin olleet liian alhaisia.

Uudella Sopenkorven asemalla mitataan, tuulta lukuunottamatta, samoja suureita kuin Launeella. Tuulen mittaukselle on etsitty sopivaa paikkaa, mutta aseman sijainti Salpausselän läheisyydessä aiheuttaa haasteita edustavan tuulen mittaamiselle. Tällä hetkellä asemalle ei ole tulossa tuulen mittausta.

Sopenkorven asema on ollut toiminnassa elokuusta 2018 alkaen.

– Koska sekä Launeelta että Sopenkorvesta on saatavilla yhtäaikaisia havaintoja lähes vuoden ajalta, voimme tehdä vertailua havaintoasemien välillä ja todentaa esimerkiksi lämpötilaerot asemien välillä. Nyt voidaan kuitenkin jo sanoa, ettei Sopenkorven asema tule jatkamaan Launeen ilmastollisia aikasarjoja sijaintinsa takia, toteaa meteorologi Mikael Frisk.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää