"Pakko sanoa, että olen myönteisesti yllättynyt" - maakuntajohtaja Laura Leppäsen mielestä Lahden seutu on "väärässä liigassa"

Laura Leppänen on ollut neljä kuukautta Päijät-Hämeen maakuntajohtajana. Tommi Berg

Tommi Berg

Laura Leppänen pääsi aloittamaan työnsä puhtaalta pöydältä tullessaan Päijät-Hämeen maakuntajohtajaksi tammikuun alussa. Hän myöntää epäröimättä, että ei juurikaan tuntenut aluetta ja sen ihmisiä ennestään. Nyt neljä kuukautta myöhemmin tilanne on toinen.

– Pakko sanoa, että olen myönteisesti yllättynyt tästä kuntien välisestä yhteistyöstä. Minulla oli etukäteen sellainen kuva, ehkä vähän mediasta haalittuna, että täällä on riitaista ja on kaunoja, mutta minä en ole kyllä sitä kokenut.

Leppäsellä on mielessä tuoreena vertailukohtana Turun seutu, sillä hän toimi ennen tänne tuloaan Varsinais-Suomen maakunta­uudistuksen muutosjohtajana.

– Siellä organisaatiorajat olivat vaikeammin ylitettävissä ja yhteistyö oli vaikeam­paa. Täällä on enemmän ollut sellaista yhteiseen hiileen puhaltamisen henkeä. Siinä on selvä ero.

Yhteistyö onkin vielä tarpeen, jotta Päijät-Häme pysyy mukana alueiden välisessä kilpailussa. Leppänen peräänkuuluttaa lisää kunnianhimoa.

– Päijät-Hämeen on nyt pystyttävä ponnistamaan sille tasolle, mille kuulutaan. Ei nöyristellä eikä ajatella, että muualla on paremmin, vaan noustaan suurten kaupunkien ja kasvukeskusten tasolle.

Leppänen onkin sitä mieltä, että Lahden seudulla on ”painittu väärässä liigassa”.

– Meidän vertailukaupunkeja eivät ole Mikkeli, Hämeenlinna tai Lappeenranta. Ehkä tämä Lahden korkeakoulustatus on sellainen iso askel. Olemme nyt tasavertaisia Kuopion ja Jyväskylän kanssa. Tällaisilla näennäisesti pienillä asioilla on iso merkitys.

Vaikka alueen väestö­ennusteet näyttävät huolestuttavilta, Leppänen ei halua vaipua synkkyyteen.

– Suurin osa elinvoimaa lisäävistä toimista on sellaisia, joita voimme itse tehdä, Leppänen toteaa.

Käytännön keinoina hän mainitsee esimerkiksi pääkaupunkiseudulle pendelöijien arjen helpottamisen ja vetovoimaisen kaupunkikeskustan kehittämisen.

– Kyllähän se niin taitaa olla, että ne kaupunkiseudut pärjäävät, jotka houkuttelevat nuoria naisia. Muulla keinoin syntyvyyttä on vaikeaa kääntää nousuun.

Maakuntaliiton olennainen tehtävä on tuoda Päijät-Hämeen ääni kuuluviin niissä pöydissä, joissa päätetään valtion rahanjaosta ja Suomen aluepolitiikan linjauk­sista. Leppäsellä on ainakin taustansa vuoksi hyvät eväät osallistua keskusteluihin, sillä hän on aikanaan tehnyt tohtorinväitöskirjankin suomalaisen aluepolitiikan muuttumisesta.

Lobbaustyötä on tehty monella rintamalla ja kauan ennen hallitusneuvotteluiden käynnistymistä. Lahden seutu on pyrkinyt yhdessä Kuopion ja Jyväskylän kanssa lobbaamaan tavoitetta, jonka mukaan kaupunkikolmikko otettaisiin maankäytön ja liikenteen suunnitteluun liittyvien valtion MAL-sopimusten piiriin.

Tällä hetkellä sopimusten piirissä on vain maamme neljä suurinta kaupunkiseutua, millä on konkreettista merkitystä myös rahojen suuntautumisen kannalta.

Lahden seudulla ollaan vankasti sitä mieltä, että kahtiajako on keinotekoinen. Leppänen näkee pääkaupunkiseudun olevan eri sarjassa kuin muut suomalaiset kaupunkiseudut.

– Metropoliseutu ei paini suomalaisten kaupunkien kanssa samassa sarjassa. Sen sarja on kansainväliset kaupungit. Ja tosiasia on, että seuraavan kehän kaupungit Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Kuopio ja Lahti ovat ensisijaisesti kansallisessa liigassa.

Toisaalta Päijät-Häme on pyrkinyt yhdessä Länsi- ja Etelä-Suomen maakuntien kanssa vaikuttamaan siihen, että tulevalla EU:n rakennerahastokaudella ESR-rahoitusta jaettaisiin nykyistä enemmän sinne, missä ihmiset asuvat.

Seitsemän vuoden kuluessa rahaa on jaossa miljardi euroa. Nykyään rahaa on mennyt paljon Itä- ja Pohjois-Suomeen, mitä Leppänen kutsuu ”haittakorvaukseksi”.

– Haluamme kehittää Suomea siten, että se Suomi, jossa tuotetaan lisäarvoa, tehdään uusia innovaatioita ja saadaan aikaiseksi kasvua, olisi aluepoliittisen keskustelun ytimessä.

”Tämä on suuri pieni kaupunki”

Laura Leppänen on hankkinut asunnon Lahden keskustan kupeesta ja yllättynyt positiivisesti.

– Tämä on suuri pieni kaupunki. Täällä on kaikki suuren kaupungin edut, mutta kuitenkin kaikki on lähellä.

Leppänen on tehtävässään kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella. Niinpä hänen perheensä, puoliso ja alakouluikäinen lapsi, asuu vielä Turun lähettyvillä Maskussa.

– Olemme kuitenkin viettäneet paljon täällä aikaa viikonloppuisin.

Leppänen seuraa nyt rauhassa, mitä maakunnille tapahtuu tulevan hallituskauden aikana, jatkokeskusteluiden ja henkilökohtaisten päätösten aika on myöhemmin.

– Jos jotain pysyvää järjestyy täältä, tuon perheen mukanani, se on selvä juttu.

Kommentoi