Unelmien liikuntasali syntyi lasten ehdoilla - Paavolan päiväkodin ankea liikuntasali koki muodonmuutoksen

Hilla Joutulainen (vas.), Neea Ranki ja Fanny Ylioja viihtyvät uuden ilmeen saaneessa liikuntasalissa, josta löytyy muun muassa kiipeilyseinä. Marjaana Kontu

Marjaana Kontu

– Me laitettiin sinne pallomeri, trampoliini ja liukumäki, esittelee kuusivuotias Fanny Ylioja touhukkaana pienoismallia, jonka avulla Paavolan päiväkodin lapset ideoivat päiväkotinsa liikuntasaliin kokonaan uuden ilmeen.

Pallomeri ei toteutunut, mutta muuten lapsilla on nyt käytössä unelmiensa liikuntasali, kiipeilyseinää ja rullaliukumäkeä myöten. Värikäs peuhupaikka onkin henkilökunnan mukaan kovassa käytössä päivittäin.

– Tää on niin ihana, tätä paikkaa ei saa myydä, huokaavat Fanny ja kaverit Neea Ranki ja Hilla Joutulainen, jotka pääsivät esittelemään tuloksia vanhemmillekin päiväkodin avoimien ovien päivänä.

Liikuntasalin kasvojenkohotus toteutettiin osana seudullista Mun päiväkoti -hanketta, johon osallistui 15 päiväkotia Päijät-Hämeestä.

Lapset pääsivät ideoimaan sisätilojen uudistamista yhdessä henkilöstön kanssa.

Yhdessä laaditun suunnitelman pohjalta tilattiin uudet kalusteet, ja myös seinät saivat väriä. Muutokset toteutettiin muutamien tuhansien eurojen budjetilla.

Tenavat pääsivät myös testaamaan päiväkotikalusteiden protomalleja, jotka Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat suunnittelivat lasten ja henkilöstön toiveiden pohjalta.

Lapset innostuivat annetusta tehtävästä, kertoo Paavolan päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Sanni Kumpulainen.

– He tykkäsivät kovasti. Väriä he etenkin halusivat. Ihan kaikkea ei ollut mahdollista rahojen puitteissa toteuttaa, kuten näyttötauluja seinille.

– Lapsilta tulee ideoita ja ajatuksia, jotka ovat ihan toteuttamiskelpoisia. Kun he ovat itse olleet suunnittelemassa, tulostakin arvostetaan enemmän.

Myös vanhemmilta saatu palaute on ollut kiittävää. Moni on kehunut tilan houkuttavan lapsia liikkumaan. Myös Fannyn äitiä Riina ­Yliojaa lopputulos miellyttää.

– Tykkään uudistuksesta, täällä on nyt kivan värikästä. Mielipidettä kysyttiin myös meiltä vanhemmilta, värejä itsekin toivoin.

Hankkeen sivutuotteena tuunattiin myös liikuntasalin vieressä oleva nukketeatteritila, josta tehtiin tunnelmavalaistu rauhoittumishuone, missä voi vaikka vain makoilla.

Ennen niin valjun liikuntasalin käyttö on Kumpulaisen mukaan nyt selvästi lisääntynyt. Hänestä hanke onkin ylipäätään innostanut lapsia liikkumaan.

– Haluttu paikka tämä on, lapset kyselevät, koska taas päästään liikuntasaliin. Lapsista tämä on kuin heidän oma HopLoppinsa, Kumpulainen iloitsee.

– Ilman tätä hanketta ­tuskin olisi voitu näin laajaa uudistusta tehdä. Olemme tosi tyytyväisiä, että ­pääsimme hankkeeseen mukaan, Kumpulainen jatkaa iloiten.

Mun päiväkoti -hanketta luotsaava hankekoordinaattori Kati Vähäkuopus Lahden kaupungilta muistuttaa, että uudenlaiset oppimisympäristöt mahdollistavat entistä paremmin varhaiskasvatussuunnitelman mukaista toimintaa.

– Jos halutaan esimerkiksi lisätä lasten liikuntaa, niin mahdollistetaan se toimintaympäristön muutoksilla.

Hankkeeseen osallistuivat myös Aurinkorinteen, Kaarikadun ja Kytölän päiväkodit. Kehittämistyöhön saatiin Opetushallituksen erityisavustusta.

Keskustelu