Evakkopatsaalle löytyi paikka Hennalasta

Hankkeen puuhaajat eivät halunneet kaupungin vaatimaa kilpailutusta.

Patsasta soviteltiin aluksi Kalmarinpuistoon, mutta paikka vaihtui, kun kun patsaan puuhaajat ja kaupunki eivät päässeet yksimielisyyteen hankkeen toteutustavasta. Matti Silvennoinen

Uusi Lahti

Lahteen kaavailtu valtakunnallinen Evakkopatsas sijoitetaan Lahden Hennalan Komentajanpuistoon. Paikka sijaitsee Hennalan Upseerikerhon piha-alueen välittömässä läheisyydessä.

Lahden Karjalaseura ry ja tontin omistava Etelä-Suomen Juhlapalvelu ky ovat allekirjoittaneet tätä koskevan sopimuksen. Lahden Karjalaseura ry on vuokrannut nimellisvuokraa vastaan patsaan sijoituspaikan 100 vuodeksi. Sopimusta voidaan jatkaa edelleen tämän jälkeen. Tulevan patsaan omistaa Lahden Karjalaseura.

Uuteen sijoituspaikkaan päädyttiin värikkäiden käänteiden jälkeen. Evakkopatsasta on puuhattu Lahteen vuodesta 2016 lähtien.

Hanketta valmistelleen Karjalaseuran patsastoimikunnan ja Lahden kaupungin julkisen taiteen työryhmän näkemykset menivät lopulta ristiin, kun työryhmä pyysi toimikuntaa kilpailuttamaan evakkopatsaan kuvanveistäjien kesken. Toimikunta kieltäytyi tästä, koska patsaan malli ja tekijät oli jo valittu.

Kaupunki oli jo alustavasti varannut patsaalle paikan Kalmarinpuistosta Vapaudenkadun ja Lahdenkadun kulmasta. Kaupungin oli myös tarkoitus kustantaa patsaan perustamistyöt. Keväällä käydyissä neuvotteluissa kaupungin osallistumisen ehdoksi asetettiin kilpailun järjestäminen,minkä jälkeen toimikunta päätyi toteuttamaan hanketta yksityiselle tontille.

Näköispatsas syntyy Pekka Asikaisen vuonna 1987 luoman pienoismallin pohjalta. Patsaan kuvanveistäjäksi on valittu taiteilija Reijo Huttu. Mallia on muotoiltu yleisötoiveiden mukaisesti. Patsaan mieshahmon kokonaiskorkeudeksi tulee 180 senttimetriä. Lisäksi henkilöiden keskinäistä asemointia on hieman muutettu.

Patsas on tarkoitus paljastaa kesällä 2021.

Keskustelu