Anttilanmäen kyläjuhla syntyy talkoilla

Koko Lahti on kutsuttu juhlaan, jossa soitto soi ja kadunvarsi täyttyy kirpputorimyyjistä.

Tapahtuma on vaatinut paljon talkootyötä asukkailta. Banderollia maalaamassa Terhi Kaakinen, Sara Tala ja Janne Ranne. Tommi Berg

Marjaana Kontu

Anttilanmäen puutalomiljöön tunnelmasta pääsee nautiskelemaan kyläjuhlassa, joka levittäytyy alueen kujille ja puistoihin lauantaina.

Kävijät voivat esimerkiksi tehdä löytöjä kadun mittaiselta kirpputorilta, fiilistellä ulkoilmakonserteissa, piipahtaa pop up -kahviloissa tai kokeilla runokätköilyä.

Kyläjuhlan pistävät pystyy alueen asukkaat talkoovoimin, tapahtuma järjestetään nyt ensi kertaa. Idea juhlaan on napattu Helsingin Kumpulasta, missä kyläjuhlat keräävät tuhatmäärin yleisöä.

Viirein somistetulla alueel­la on tarjolla myös teatteria, joka nivoutuu alueen historiaan: Ainopuiston­ teatterin esitys kertoo sanoittaja-­muusikko Reino Helismaasta, joka asui Anttilanmäellä 1920–30-luvuilla.

Juhlan musiikillinen antikin on paikallista, estradille nousevat Etelärinteen Pojat, Ylävire ja nastolalainen Jukka­ Nousiainen.

Tarjolla on myös kuvataidetta, tanssia, talotohtori Panu Kailan vierailu sekä kepparikisat ja sarjakuvatyöpaja lapsille. Runokätköilyssä etsitään kartan avulla paikallisten runoilijoiden kirjoittamia runoja.

Teatteria lukuun ottamatta kaikki ohjelma on pääsymaksutonta, ja konserteissa hattu kiertää esiintyjille.

Ruokapuoli hoituu street food -periaatteella: alueella on ruokapisteitä, joista voi ostaa vaikka burgereita, vohveleita ja virvokkeita. Monessa puutarhassa avautuu pop up -kahvila.

Tapahtuman puuhamies, kyläjuhlavastaava Janne Ranne, on asunut Anttilanmäellä vasta reilun vuoden. Hän ehdotti juhlan järjestämistä Anttilanmäki–Kittelän asukasyhdistyksen johtokunnalle ja lupautui tapahtumakonkarina ottamaan vetovastuun.

– Tapahtuman laajuus tosin on tainnut tulla muille yllätyksenä, hän naureskelee.

Iso ponnistus oli esimerkiksi tyylikkään kävelykartan tekeminen, sen esikuva löytyy Loviisan vanhojen talojen tapahtumasta. Karttaan on listattu tapahtumatarjonta ja alueen kiinnostavimmat kohteet Leninin yöpymispaikoista Helismaan kotiin.

Ranteesta kartta on kulttuuriteko yhdistykseltä, joka on aiemmin tehnyt myös alueen historiikin.

Kyläjuhlan keskipisteenä on Anttilanmäen leikkikenttä. Yhdeksi vetonaulaksi Ranne uumoilee Vilhonkadun varteen nousevaa kirpputoria, jonne oli viime viikolla ilmoittautunut jo 35 myyjää. Asukasyhdistyksen jäsenille myyntipöytä on ilmainen, muilta peritään maksu.

Loppupäivästä juhlat muuttuvat puistokonsertiksi, jossa on myös anniskelualue.

Järjestäjät toivovat, että kävijämäärä on nelinumeroinen luku.

– Haluamme kyläjuhlalla levittää yhteisöllisyyden ja kiertotalouden sanomaa, painottaa Ranne.

Samalla halutaan myös nostaa alueen profiilia.

– Monet Lahdessa vuosia asuneetkaan eivät ole Anttilanmäellä käyneet. Se on kätketty jalokivi.

– Samalla haluamme muistuttaa suojelun tärkey­destä: kaikkea vanhaa ei tarvitse purkaa.

Asukasyhdistyksen lisäksi moni muukin yhteisö on innostunut lähtemään mukaan, esimerkiksi Svenska gården esittelee remontoitua Anttilanmäen koulua tapahtumassa ensi kertaa.

Suojeltu alue

Palkittu Anttilanmäki

Anttilanmäki rakentui työväestön kaupunginosaksi 1900-luvun alkuvuosi­kymmeninä ja on sittemmin saanut suojelukaavan. Vuonna 1993 Museovirasto ja ympäristöministeriö luokittelivat sen valtakunnallisesti arvokkaaksi, kulttuurihisto­rialliseksi alueeksi.

Puutaloista, omenapuista ja kapeista kujistaan tunnettu alue valittiin vuonna 1994 Lahden kauneimmaksi ­kaupunkimaisemaksi.

Kotiseutuliitto valitsi sen Suomen Vuoden kaupunginosaksi vuonna 2008.

Keskustelu