Kortteliliiga kotoutti ylivilkkaan savolaisen

Jalkapallo ja säbämaila eivät olleet Elina Höltälle tuttuja ennestään. Lahdessa niistä muodostui ystävyyden sillanrakentajia. Aatu Raninen

Aatu Raninen

Kotikaupungistaan Mikkelistä kesällä 2016 lähteneen Elina Höltän uusi alku Lahdessa ei ollut ihastusta ensisilmäyksellä. Lapsuuden mummolasta puolituttu mastokaupunki tarjosi kyllä töitä lukion opettajana, mutta ei sitten hirveästi muuta.

Silloin maitojuna kutsui takaisin, ja koti-ikävä oli kova, Hölttä muistaa.

– Joo, ei ollut ihan helpoin kaupunki tällaiselle ylivilkkaalle savolaiselle… Kyllä mä tätä paikkaa vihasin ensimmäiset kaksi vuotta aika kovasti, hän tunnustaa.

Aiemmin sosiaaliset verkostot olivat olleet vahvat. Mikkelissä Hölttä urheili taitoluistelijana, valmensi luistelutekniikkaa lätkän­pelaajille ja oli monessa mukana. Niistä piireistä ei enää ollutkaan apua.

– Aluksi se oma rauha oli vapauttavaa, mutta loppujen lopuksi olen yhteisöjeni summa. Olin tottunut elämään noin sadan ihmisen ympäröimänä, ja täällä koin, että olen oikeasti ihan yksin.

Kortteliliigassa jouk­kuetta vetänyt Ida Rantanen tuli kuitenkin kysyneeksi Hölttää mukaan pelaamaan.

– Ensin ajattelin, että mitä minä nyt joukkuelajissa osaisin, Hölttä sanoo.

Hämmennystä lisäsi, että pian hänet liitettiin Whats­Appissa ryhmään ”Hyvät tissit”. Kyse ei onneksi ollut verkkohuijauksesta, vaan Kortteliliigan tyylille uskollisesti nimetystä joukkueesta.

Niinpä Hölttä liittyi Tetas Buenasin harjoituksiin ja myöhemmin Mimmiliigan otteluihin.

– Oli tosi hienoa päästä hengaamaan oman ikäisten ja henkisten ihmisten kanssa, siitä olen Idalle ja joukkueelle tosi kiitollinen.

Myöhemmin Hölttä on huomannut olevansa TB:ssa yksi monista kahden kaupungin kansalaisista, jotka ovat muuttaneet esimerkiksi työn tai puolison mukana.

– Ennestään tuntemattomat ihmiset ovat löytäneet toisensa. Nimenomaan TB on ollut minulle se paikka, jonka avulla sydän on alkanut sykkiä Lahelle, ja josta kaikki läheisimmät Lahti-ystäväni ovat muodostuneet.

– Ilman joukkuetta tuskin asuisin tässä kaupungissa enää, Hölttä myöntää.

Tetas Buenas tunnetaan hyvän mielen joukkueena jossa kaikilla on kivaa, Hölttä kuvailee.

– Se näkyy myös ulospäin. Tiedetään, että on hyviä tyyppejä mukana. Kovin tiukkapipoisena ei varmaan mukana pärjäisi.

– Väki vaihtuukin aika paljon, koska uudet pelaajat otetaan avoimesti vastaan. Heihin pyritään tutustumaan ennen kuin pelipaita vedetään päälle.

Kauden aloittavat ja päättävät saunaillat kuuluvat luonnollisesti ohjelmaan. Kerran vuodessa TB matkustaa Mikkeliin paikallisen Mikkelin Alueen Harrasteliigan (MAHL) turnaukseen.

Vapaa-ajalla joukkueen keskusteluryhmästä kysellään seuraa vaikkapa konserttiin.

– Meille on omanlaisensa vahvuuskin tulla kaupungin ulkopuolelta. Jos on hauskaa porukalla, niin se riittää.

Höltän mielestä Kortteli­liiga on täydellinen vastaus sekä liikkumisen lisäämiseen että sen kustannusten hillitsemiseen.

– Jos jostain voi 50-vuotias­ta Korttelia onnitella, niin mitä matalamman kynnyksen höntsäilynä tämä pysyy, niin se on sen suurin vahvuus. On tärkeää olla tällaisia kanavia, joissa liikkumisen iloa saa siitä liikunnasta, ei niinkään kilpailemisesta, Hölttä toteaa.

– Ja onhan aikuisenakin valtava kokemus oivaltaa, että voi oppia ihan uusia asioita jossain urheilulajissa.

Keskustelu