”Ymmärryksen puute on poliitikoilla suuri” - Mika Anttoselta suoraa puhetta ilmastonmuutoksesta

Energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen on tullut tunnetuksi ilmastokeskustelun ravistelijana. Hän ei pettänyt odotuksia Lahdessakaan. Tommi Berg

Tommi Berg

Viime perjantaina Lahdessa järjestetyn jääkiekon Alumni All Star -tapahtuman yhteydessä järjestettiin tulevaisuusseminaari, jonka teemana oli ilmastonmuutos. Tilaisuudessa kuultiin aiheeseen liittyen keskimääräistä mielenkiintoisempaa ja asiantuntevampaa keskustelua.

Sitran johtaja Mari Pantsar piirsi isoa kokonaiskuvaa kuvailemalla tuoreimpia tutkimustietoja, joiden mukaan maailmalla on käytännössä 10 vuotta aikaa tehdä tarvittavat toimet, jotta ilmaston lämpeneminen pysähtyy 1,5 asteeseen. Tarvittavat keinot ovat tiedossa, mutta tekoja ei ole riittävästi.

– Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että muualla kuin Suomessa tehtäisiin niin kunnianhimoista politiikkaa, että pystyttäisin pysymään 1,5 asteessa.

Pariisin ilmastosopimuksessa ei ole maakohtaisia päästökiintiöitä, ja nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa niitä tuskin on tulossa.

– Ei ole näköpiirissä, että kansainvälisesti pystyttäisiin sopimaan maakohtaisista päästövähennyksistä, vaan jokaisen maan on tehtävä parhaansa.

Pantsar muistutti, että EU on onnistunut vähentämään päästöjään 20 prosenttia vuodesta 1990. Pantsar onkin sitä mieltä, että nykyistä päästökauppajärjestelmää pitäisi laajentaa. Päästöoikeuksien hinta on ollut kasvussa, minkä pitäisi kannustaa päästöjä vähentäviin investointeihin.

– Päästökauppa toimii, ja toisaalta meillä ei olisi aikaa kehitellä mitään päästökaupan korvaavia toimia, koska päästövähennyksillä on kiire.

Huomattavista Ilmastoinvestoinneistaan tunnetun energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja, Suomen toiseksi varakkaimmaksi henkilöksikin arvioitu miljardööri Mika Anttonen oli asiasta täysin eri mieltä.

– EU:ssa kerrotaan mielellään, että talous on kasvanut ja päästöt ovat vähentyneet samanaikaisesti. Se on johtunut käytännössä siitä, että täältä on siirtynyt saastuttavaa teollisuutta muualle.

Toisin sanoen eurooppalaisten tekemät verkkokauppaostokset aiheuttavat vain päästöjä muualla.

Anttonen lyttäsikin nykyisen päästökauppajärjestelmän.

– Päästökauppa ei synnytä mitään hyvää, rahat menevät kansallisvaltioiden budjetteihin.

Sen sijaan Anttonen peräänkuulutti hiilipörssiä, jossa päästöjen aiheuttaja maksaa päästöistään ja hiilidioksidia sitovia toimia tekevä taho vastaavasti saa rahaa pörssistä.

– Sen pitää tapahtua yritysten välillä. Jos valtio tuodaan tähän kuten päästökauppamekanismissa, ei saada rahoja investointeihin riittävän nopeasti, vaan ne menevät ties minne.

Anttosen mukaan ongelmana koko nykyisessä ilmastokeskustelussa on tosiasioiden unohtuminen ja mittasuhteiden hämärtyminen.

Hän muistutti, että maailmassa on tehty viime aikoina vuosittain lähes 1 000 miljardilla dollarilla investointeja fossiilisen energian tuotantoon, kun uusiutuvassa energiassa lukema on jäänyt hieman yli 300 miljardiin dollariin.

Uusiutuviin energiamuotoihin tehtävien investointien pitäisi olla kymmenkertaiset, jotta ilmastotavoitteet olisi mahdollista saavuttaa.

– Ymmärryksen puute on poliitikoilla suuri. Meidän hallituksestamme yksikään ei tajua, mistä tässä on kysymys, eikä tässä maassakaan kovin moni tajua – eikä niitä ymmärtäjiä maailmassakaan ole kovin paljon.

Omien lastensa kanssa käymiensä keskusteluiden pohjalta Anttonen on kuitenkin oppinut arvostamaan myös pieniä ilmastotekoja.

– En dissaa yhtään sellaista ilmastotekoa, jonka ihminen tekee sydämestään. Se luo ilmapiirin, että aletaan ymmärtää isoa kuvaa, ja se ohjaa myös poliittista päätöksentekoa. Sitten kun mennään systeemitasolle, pitää katsoa myös talouspuolta.

Anttosen mukaan olennaista on globaali solidaarisuus.

– Jos teemme ilmastotoimia vain Suomessa ja EU:ssa, homma ei ratkea ikinä. Ihmisillä, jotka elävät Afrikassa ja vastaavissa olosuhteissa, ei ole minkäänlaista kykyä tehdä omaa osaansa. He tarvitsevat meidän apuamme, taloudellista tukea ja osaamistukea.

Keskustelu