Työlistalla arvosanan parannusta ja isot juhlat – Heta Vihervirta-Vuontelo aloitti Päijät-Hämeen Yrittäjien johdossa

Heta-Vihervirta Vuontelo on asettunut Päijät-Hämeen Yrittäjien toimistolle. Vesijärvenkadun varrella sijaitsevan entisen tavaralokiinteistön ylimpään kerrokseen. Tommi Berg

Tommi Berg

Päijät-Hämeen Yrittäjät on siirtynyt uuteen aikakauteen, kun pitkäaikainen toimitusjohtaja Outi Hongisto vaihtoi työpaikkaa ja Heta Vihervirta-Vuontelo istahti hänen paikalleen melko tarkalleen kuukausi sitten. Uusi vetäjä on tyytyväinen muutaman ensimmäisen viikon kokemuksiinsa.

– Vastaanotto on ollut joka puolella tosi hyvä. Asiat on hoidettu täällä tosi hyvin Outin aikana, ei ole mitään tarvetta tehdä äkkikäännöstä toimintaan, Vihervirta-Vuontelo toteaa.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Vihervirta-Vuontelo ehti toimia vuosien ajan vakuutusyhtiöiden alueorganisaatioiden johtotehtävissä, minkä ansiosta hänellä oli jo valmiiksi hyvä tuntuma ja ennakkokäsitys tämän alueen yrityksistä.

–Täällähän on tosi hyviä yrityksiä. Täällä on hyvä yrittäjälähtöinen ilmapiiri ja perheyrityksiä suhteellisesti enemmän kuin muualla. Se tuo oman statuksensa tekemiseen, perheyritysten juuret ja kasvu luovat jatkuvuutta.

Ei niin paljon hyvää, ettei jotain huonoakin. Päijät-Häme on pahnanpohjimmaisena Suomen yrittäjien kahden vuoden välein tekemässä valtakunnallisessa kyselyssä, jossa yrittäjiä pyydetään antamaan arvosana oman alueensa kuntien elinkeinopolitiikasta. Paikallinen lukema on ollut laskussa vuodesta 2014 lähtien.

– Viime vuoden tulos oli tosi huono, sitä ei voi kiistää. Siihen on suhtauduttu tosi vakavasti, sellainen käsitys minulla on. Jostainhan se tulos kertoo, silloin on tosi tärkeää selvittää, mitkä ovat ne painavimmat juurisyyt tällaiseen tulokseen.

Tuoreelle yrittäjäpomolle on ehtinyt muodostua alustava käsitys asiasta viime viikkoina käymiensä keskusteluiden pohjalta.

– Tämän kokemuksen perusteella on tullut sellainen käsitys, että yrittäjät ovat jollakin tavalla kokeneet osallisuuden heikoksi. Kunnilta toivottaisiin enemmän avoimuutta. Uskoisin, että yrittäjillä olisikin paljon annettavaa ja olisi hyvä, että heidät otettaisiin mukaan jo asioiden suunnitteluvaiheessa.

Hän varoo kuitenkin lietsomasta vastakkainasettelua yrittäjien ja kuntien välille.

– Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta aito vuoropuhelu asioiden edistämiseksi on tosi tärkeää.

Vuoropuhelun edistämiseksi onkin ryhdytty konkreettisiin toimiin heti viime vuoden tulosten tultua julki. Yhtenä esimerkkinä tästä on 21. marraskuuta järjestettävä paikallisten yrittäjien ja kuntapäättäjien välinen seminaaritilaisuus.

Ennen marraskuun seminaaria Vihervirta-Vuontelon kalenterissa on vielä isompi tilaisuus, sillä Lahdessa järjestetään valtakunnalliset yrittäjäpäivät 18.–19. lokakuuta. Lauantain ison yrittäjäjuhlan lisäksi luvassa on perjantaina toteutuva seminaari, joka on uutuus yrittäjäpäivien ohjelmassa.

– Tämä todella iso asia meille järjestönä ja koko Päijät-Hämeelle, kun tapahtuma on saatu pitkästä aikaa tänne.

Isojen tapahtumien ja juhlien ohella työtä riittää arjen pyörittämisessä. Vihervirta-Vuontelo haluaa tehdä paikallisen yrittäjäjärjestön työtä entistä näkyvämmäksi ja osallistaa yrittäjiä entistä enemmän mukaan järjestön toimintaan. Nykyisessä työelämän murroksessa paikallisjärjestönkin on syytä olla kartalla isoista trendeistä, jotta se pystyy antamaan mahdollisimman hyvää tukea ja neuvontaa jäsenilleen.

–  Mielestäni yrittäjyyttä ei pitäisi nähdä on-off-vaihtoehtona, vaan luontevana tapana tehdä työtä. Jos olet yrittäjä, pitäisi olla hyvin luontevaa siirtyä työsuhteiseksi tai vastaavasti palata yrittäjyyteen. Onhan nyt jo työpaikkoja, joissa voi valita, teetkö mieluummin yrittäjänä vai työsuhteisena, Vihervirta-Vuontelo huomauttaa.

Kuka?

Heta Vihervirta-Vuontelo

45 vuotta

Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja 5.8.2019 alkaen.

Aiempaa uraa: 3,5 vuotta vakuutusyhtiö Pohjantähden Etelä-Suomen aluejohtajana ennen nykyistä tehtävää. Sitä ennen 16 vuotta vakuutusyhtiö Fennian palveluksessa, mm. useasta maakunnasta vastaavana myyntijohtajana.

Koulutus: eMBA-tutkinto Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Perhe: uusioperheessä kotona vielä puolison lisäksi yhteinen ”iltatähti”, 5-vuotias poika. Kaksi omaa tytärtä ja puolison kaksi poikaa asuvat jo omillaan.

Harrastukset: liikunta, remontointi, mökkeily.

Keskustelu