Postilaatikoiden siirto hiertää Launeella – "Minusta tämä on kyykyttämistä Postilta"

Posti vaatii siirtämään postilaatikot kaapelilinjalle. Sähköverkkoyhtiö varoittaa riskeistä.

Posti uhkaa katkaista jakelun, ellei näitäkin postilaatikoita Äestäjänkadulla siirretä 25 senttiä lähemmäs tietä. Marjaana Kontu

Marjaana Kontu

Postilaatikoiden siirtovaatimuksesta on syntynyt erikoinen tilanne Launeen Äestäjänkadulla.

Omakotitalojen asukkaat ovat saaneet Postilta tiukkasävyisen kehotuksen siirtää postilaatikoitaan lähemmäs tietä, jotta varmistetaan postin jakelun sujuvuus.

Asukkaita tilanne hämmentää, koska tien ja postilaatikoiden välissä kulkee kaapelilinja, joka saattaa vaurioitua. Sähkön jakelusta vastaavan LE-Sähköverkon mukaan kaivuhommiin ryhtyvä tekee sen ”omalla vastuullaan”. Posti puolestaan uhkaa keskeyttää jakelun, ellei laatikoita ole siirretty 15.9. mennessä, minkä jälkeen posti toimitetaan R-kioskille.

Äestäjänkadulla yli 30 vuotta asunut Ahti Laaksonen ei ole postilaatikkoaan siirtänyt. Hän kokee olevansa puun ja kuoren välissä.

– Minusta tämä on kyykyttämistä Postilta.

Laaksosen mukaan postilaatikoiden paikka katsottiin kymmenisen vuotta sitten yhdessä Postin kanssa. Nyt paikka ei enää kelpaa.

Tilannetta ovat paikalla käyneet ihmettelemässä niin Postin kuin energialaitoksenkin edustajat. Vastikään Laaksonen kertoo saaneensa Postilta jo toistamiseen siirtokehotuksen ja uhkauksen jakelun katkaisemisesta, jos toimiin ei ryhdytä.

Pakon edessä hän on miettinyt jatko-osan tekemistä postilaatikon telineeseen.

– Vielä laatikoita ei ole siirretty, kaikki ovat vain ihmeissään.

LE-Sähköverkon kartoituksen esimies Pasi Naukkarinen vahvistaa, ettei laatikoiden siirto ole Äestäjänkadulla riskitöntä. Tien ja tonttien välissä kulkee noin 70 sentin syvyydessä kymmenen kaapelia, muun muassa runko- ja katuvalokaapeleita ja viestiverkkoa.

– Jos työ tehdään lyöntipaaluilla, kuten näitä on toteutettu, riski on vielä suurempi. Kriittisellä rajalla tässä liikutaan.

– Siinä on itselle sähköiskun vaara, jos vaikka lekalla lyö ja pitää kiinni metallipaalusta. Ja onhan siinä riski, että menee kiinteistöjä pimeäksi tai jopa laajempi alue.

Naukkarisen mukaan varoalue kaapelin kohdalla on metri molempiin suuntiin.

– Sen sisällä kaivu on rakentajan vastuulla.

Laatikoiden paikoista on Naukkarisen mukaan aiemminkin ollut Postin kanssa näkemyseroja.

– Postin uusille alueille merkitsemät paikat ovat yleensä aina sillä puolella, missä meidän kaapeloinnitkin. Posti voisi ennakkoon olla yhteydessä johdon omistajiin, joita on muitakin kuin me, ja pyytää tietoa kaapeleista.

Äestäjänkadun asukkaita Naukkarinen neuvoo varovaisuuteen, jos alkavat laatikoita siirtää.

– Toimisin hyvin varovasti. Lyöntipaaluja en harrastaisi missään nimessä, vaan lähinnä lapiota.

Paikan päällä käynyt Postin projektivastaava kieltäytyy kommentoimasta tapausta yhtiön tiedotuskäytäntöihin vedoten. Kommentoijaksi löytyy Kaakko-Uusimaan aluepäällikkö Kai Taam, joka ei tunne tapausta, mutta lupaa perehtyä. Seuraavana päivänä hän tietää kertoa, että postilaatikoiden siirtoa on Äestäjänkadulla selvitetty eikä ongelmaa pitäisi olla.

– Uusi paikka on turvallinen, paikkaa on käyty pariin otteeseen katsomassa. Lahden Energia on käynyt paikan päällä ja merkannut paikan.

Taam kertoo, että Postilla on itselläänkin laitteistoa, jolla varmistetaan, ettei kaapeleita rikota. Alueen postilaatikoita ryhmitellään Taamin mukaan uudelleen jakelun sujuvoittamiseksi, siirtokehotus on lähtenyt 700 taloudelle.

– Heistä suurin osa, 80 prosenttia, on siirtänyt laatikoita.

Keskustelu