Jorma Ratia eroaa kokoomuksen ryhmästä - "Oman edun tavoittelu on ylittänyt sellaiset rajat, joita en voi hyväksyä"

Tommi Berg

Lahtelainen valtuutettu Jorma Ratia eroaa kokoomuksen valtuustoryhmästä. Hän perustelee päätöstään maanantaiaamuna julkaisemassaan tiedotteessa näin:

"Olen päättänyt erota välittömästi Kokoomuksen valtuustoryhmästä. Päätökseeni ovat vaikuttaneet useat eri seikat kuluneen valtuustokauden aikana. Oma käsitykseni on, että Kokoomuksen valtuustoryhmä on etääntynyt Kokoomuksen omista arvoista, ja ainakin sellaisista, joita itse pidän tärkeänä.

Näitä arvoja ovat mm. lahtelaisille tärkeiden, yhteisten asioiden ajaminen, joita ihmiset arjessaan kohtaavat. Lahdella on edessään suuria ongelmia taloudessa, joista on selvittävä voidaksemme turvata edes kohtuullisen palveluverkon olennaisilla sektoreilla. Yleensäkin fokus yhteisten asioiden ajamiseen on heikentynyt. Esimerkiksi Green Capital -hanke on todennäköisesti turha ja kallis operaatio, jolla työllistetään vain hankkeeseen osallistuvat kaupungin palkkalistoilla olevat ja tulevat henkilöt.

Viimeaikaiset tapahtumat osoittavat ryhmässä, että oman edun tavoittelu on ylittänyt sellaiset rajat, joita en voi hyväksyä. Voidaan puhua jo laskelmoinnista ja omien työpaikkojen hankkimisesta ja säilyttämisestä veronmaksajien kustannuksella. Tämä ei voi olla Kokoomuksen arvoja. Omien etujen maksimointi on syrjäyttänyt kaiken muun. Yleisellä tasolla valtuuston omaa arvovaltaa ja valtuutettujen arvostusta on lahtelaisten silmissä merkittävästi heikennetty. Perusperiaatteena kaikessa poliittisessa toiminnassa pitäisi olla avoimuus kuntalaisia kohtaan.

Olen ryhmää voimakkaasti arvostellut viimeisimmistä tapahtumista, hankejohtajan viran turhaa perustamista ( Saara Vauramo olisi riittänyt) ja erityisesti sen ympärillä käytyä prosessia, joka on ollut minun mielestäni ylimielistä, lahtelaisia ja ehkäpä osaa valtuustoakin halventavaa. Tästä arvostelusta johtuen ja ehkä muistakin syistä minun on annettu ymmärtää, että olisi parasta, että eroan ryhmästä.

On valitettavaa, että ryhmän enemmistö näyttää olevan muutaman henkilön hallittavana, jotka keskittyvät lähinnä omaan toimeentuloonsa Kokoomuksen ns. luottamuspaikoilla. Ryhmässä on vähemmistönä aivan erinomaisia henkilöitä, mutta he ovat vähemmistönä. Toistaiseksi pysyn puolueen jäsenenä."

Keskustelu