Moottoriurheilu jatkumassa Pippossa – suunnitelmissa Valtteri Bottaksen nimikkorata ja moottoriurheilun Hall of Fame -museo

Tommi Berg

Pitkään jatkunut epäselvyys Pippon moottoriurheilukeskuksen tulevaisuudesta on päättymässä alueen satojen harrastajien kannalta positiiviseen lopputulokseen. Kaupunginhallitus on näyttämässä vihreää valoa karting- ja motocross-toiminnan jatkumiselle tulevan kehätien liittymän vieressä.

Kaupunginhallituksen elinvoima ja työllisyysjaoston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) korostaa paikan hyvää soveltuvuutta moottoriurheilutoimintaan.

– Se on sijoituspaikkana hyvä, koska se on melualueella muutenkin. Moottoritien risteyksessä suurimmat melut tulevat liikenteestä. Eikä se ole pohjavesialueellakaan. Tällaisia alueita ei Lahden ympäristössä ei hirveästi löydy.

Hyvä sijainti on ollut myös uhkakuva moottoriurheilukeskuksen kannalta, koska kehätien valmistuttua alue on entistä houkuttelevampi paikka yritystonteiksi. Kaupunki pystyy kuitenkin tarjoamaan liike-elämälle tontteja huomattavasti moottorirataa laajemmalta alueelta liittymän lähistöllä, mikä osaltaan helpottaa moottoriurheilukeskuksen jatkoa.

– Ne kerrosneliöt, mitä sinne pystyy kaavoittamaan, olisivat vain 4–7 prosenttia koko alueen rakennusoikeudesta, huomauttaa konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylä.

Kaupunki ei kuitenkaan ole myöntämässä jatkolupaa moottoriurheilutoiminnalle ehdoitta. Vuokrasopimuksessa on tarkoitus asettaa ehtoja muun muassa alueen ympäristön ja rakennusten laadulle. Kantavana ajatuksena on, että aluetta kehitetään nykyisestä ja se hyödyttää siten myös Lahden seudun matkailua.

Alueella toimivat moottoriurheiluseurat ovat vastaamassa toiveisiin. Sekä karting- että motocross-ratoja on tarkoitus kehittää siten, että niillä voidaan tulevaisuudessa järjestää kansainvälisiä arvokilpailuja.

Esimerkiksi karting-rataa on tarkoitus pidentää noin 250–300 metriä, jolloin se täyttäisi jopa lajin MM-kilpailujen vaatimukset.

Karting-puolella pidemmän tähtäimen suunnitelmissa Lahden FK Kerholla on myös museorakennus, suomalaisen moottoriurheilun Hall of Fame eli kunniagalleria.

– Sinne kerättäisiin suomalaisten maailmanmestareiden aikanaan käyttämää kalustoa niin rata- kuin rallipuolelta ja jopa kaksipyöräisistä. Se olisi hieman vaihtuva näyttely. Nyt kalustoa on aika paljon yksityisissä tiloissa, näin sitä saataisiin välillä näytille myös julkisiin paikkoihin, kuvailee karting-alueen suunnitelmien puuhamiehiin kuuluva Tomi Veijalainen, pitkän linjan karting-kuski itsekin ja Marakon Oy:n toimitusjohtaja.

Hall of Famen idealle onkin saatu jo alustava hyväksyntä Autourheilun Kansalliselta Keskusliitolta.

Moottoriurheilukeskuksen toteuttamiseen liittyvistä tarkemmista ehdoista käydään nyt jatkokeskusteluja kaupungin ja alueella toimivien seurojen kanssa. Jos suunnitelmat toteutuvat toivotulla tavalla, Pippon karting-rata on tarkoitus nimetä sen tunnetuimman kasvatin Valtteri Bottaksen mukaan.

– Näin on alustavasti sovittu, että kun projektia päästään viemään eteenpäin, niin Valtterin mukaan rata nimettäisiin, Veijalainen vahvistaa.

Hankkeen kustannusarvioon Veijalainen ei vielä ota kantaa, koska suunnitelma täsmentyy vielä yksityiskohtien tarkentuessa. Se tiedetään jo nyt, että rahoitusta tullaan keräämään monesta lähteestä, niin julkiselta kuin yksityiseltä puolelta.

– Suurin osa varmasti yksityiseltä puolelta, Veijalainen arvioi.

Keskustelu