Saara Tallqvist tekee kaikkensa mahdollistaakseen uran musiikin parissa

Saara Tallqvist haaveilee muusikon urasta. Vaikka muitakin yrittäjiä on jonoksi asti, hän ei aio lannistua. ”Aina vaatii rohkeutta uskaltaa sanoa haaveilevansa jostakin, mikä ei ole käsin kosketeltavaa tai helposti saavutettavissa”. Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Saara Tallqvist on harrastanut musiikkia 7-vuotiaasta asti. Viimeisen kimmokkeen musiikin tekemiseen hän sai Tiirismaan lukion musiikki­linjalta. Hän on ollut useassa bändissä vuosien mittaan, mutta vuonna 2018 hän päätti jättää muut projektinsa ja ryhtyä tekemään musiikkia omalla nimellään.

– Intohimo on tärkein asia. Monet cover-bändit ovat tyytyväisiä siihen, että heitetään kaksi keikkaa vuodessa, ja se on hauskaa yhdessä tekemistä, mikä on totta, mutta halusin enemmän kuin muut. Halusin kokeilla, millaista on olla oman onnensa seppä ja määrittää itse mitä tehdään ja koska.

Tällä hetkellä Tallqvistilla on seitsemän esitysvalmista kappaletta, ja hän on keikkaillut kuluneen vuoden aikana bändinsä kanssa ahkerasti. Tarkoituksena olisi tehdä tulevana talvena levy, joka ilmestyisi ensi kesänä.

– Biisien tekeminen vaatii rohkeutta olla luova sekä avoin. Siinä mennään paljon oman mielen syövereihin ja siinä pitää olla valmis kohtaamaan itsensä.

Omien biisien esittäminen on Tallqvistille tärkeää, sillä hän tahtoo tehdä läpimurtonsa nimenomaan niiden kanssa. Tallqvist alkoi työstää omaa materiaaliaan vasta muutama vuosi sitten, koska koki olevansa siihen valmis.

– Koen olevani nyt kypsempi, minulla on oma sanoma ja tiedän, mitä haluan tehdä. Haluan laulaa kaikesta, mikä koskettaa minua tai muita ihmisiä. Haluan laulaa elämästä: parisuhteista, luonnon suojelemisesta ja avun tarpeesta. Kaikesta, mikä koskettaa.

Sanoittajana Tallqvist pohtii olevansa murrosvaiheessa. Hän ei ole vielä varma, millainen hänen tyylinsä sanoittaa tulee lopulta olemaan. Hän on saanut sanoituksistaan paljon kehuja, mutta muutama ammattilainen on myös sanonut, että hän lyriikkansa ovat liian kryptisiä.

– Pitää aina yrittää vähän peilata, että onko tämä ymmärrettävää. Toisaalta tämä on taidetta, niin tarvitseeko sitä heti ymmärtääkään yhdellä kuuntelulla? Nykyään on muotia sanoa asiat tosi sanatarkkaan. Se on myös tätä nopeaa käyttökulttuuria, että kolmen minuutin biisi ja siitä tulee heti selväksi, mitä halusit sanoa.

Tallqvistilla on haaveensa tukena päivätyö. Hän to­teaa tiedostavansa, ettei haaveesta välttämättä koskaan tulekaan totta eikä tähteys tapahdu ­kaikille.

– Se on niin vahva unelma, että teen kaikkeni sen eteen, että se voisi olla mahdollista. Tiedän, että siellä on moni muukin samassa jonossa. Mitä enemmän olen tätä tehnyt, sitä enemmän olen tajunnut, kuinka paljon niitä halukkaita on.

Toistaiseksi kaikki Tallqvistin tuotanto on tehty omakustanteisesti, vaikka levy-yhtiönkin ovia on kolkuteltu jo useampaan ­kertaan.

Luovuttaminen ei ole kielteisistä päätöksistä huolimatta käynyt mielessä, vaan sinnikäs nainen aikoo yrittää uudelleen.

– Olen rauhallinen luonne, mutta osaan olla temperamenttinen. Kun kielteisiä päätöksiä tulee, kiroilen vähän ja viikon päästä en muista koko asiaa. Uskon vahvasti, että jos purkaa minkä tahansa tunteen saman tien, se ei jää vaivaamaan kivenä repussa. Jos jää katkeraksi, tekee itselle vain hallaa.