Itsenäisyyspäivän tapahtumien selvittely jatkunee yli vuosipäivän

Paljon puhuttaneiden kaupungintalon viime vuoden itsenäisyyspäivän juhlien jälkiselvittely jatkuu yhä. Markus Henttonen

Tommi Berg

Reilun parin viikon päästä tulee kuluneeksi jo vuosi paljon keskustelua ja jälkipyykkiä herättäneistä kaupungintalon itsenäisyyspäiväjuhlien tapahtumista. Siitä lähtien Lahdessa on arvuuteltu, mitä kaupungintalolla tarkalleen tapahtui, ja viimeisimpien tietojen perusteella arvuuttelu jatkuu edelleen.

Vyyhtihän sai alkunsa viime vuoden itsenäisyyspäiväjuhlien jälkeen, kun lahtelainen kaupunginvaltuutettu kertoi sosiaalisessa mediassa, että toinen valtuutettu oli ahdistellut häntä seksuaalisesti juhlissa. Valtuutettu kiisti ahdistelun ja teki kunnianloukkaukseen liittyvän rikosilmoituksen valtuustokollegansa some-kirjoituksesta sekä Etelä-Suomen Sanomien uutisoinnista. Ahdistelun esille tuonut valtuutettu teki puolestaan rikosilmoituksen seksuaalisesta ahdistelusta.

Asiakokonaisuus on siitä lähtien ollut selvitettävänä, ja se siirtyi syyskuun loppupuolella poliisilta syyteharkintaan. Tuolloin kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi Salpausselän syyttäjänvirastosta arvioi, että syyteharkinta kestää noin kuukauden. Aikataulu on kuitenkin venynyt.

– Kesken se vielä on. Tuli organisaatiomuutosta ja kaikenlaista muuta tuohon väliin. Kyllä se tuossa työlistalla on, Pälsi toteaa.

Pälsin puheiden perusteella mikään yksittäinen asia kaupungintalon juttukokonaisuudessa ei ole viivästyttänyt syyteharkintaa.

– Muut asiat ovat vieneet aikaa. Kyllä se tarkoitus on kuukauden sisään katsoa.

Pälsi ei lähde lupaamaan, että syyteharkinta on valmis tapahtumien vuosipäivään mennessä.

– En uskalla sitä luvata.

Poliisilla oli esitutkinnassa kolme erillistä rikosasiaa. Kahden kaupunginvaltuutetun välistä kontaktia on tutkittu seksuaalisena ahdisteluna ja tapahtumaan liittyvää sosiaalisen median kirjoitusta kunnianloukkauksena. Asian uutisointia on tutkittu törkeänä kunnianloukkauksena ja päätoimittajarikkomuksena.