Lahtelainen häviää raha-automaatteihin lähes 500 euroa vuodessa

Olavi Erola jännittää, tarjoaako Kulta Jaska tällä kertaa voittoa. Kaverin kanssa pelattavat kahden euron kimpat ovat hänelle harmitonta viihdettä. Tommi Berg

Tommi Berg

– Paskanmarjat!

Siinä napakka vastaus nimettömäksi jääneeltä eläkeläiseltä, kun utelen, onko peliautomaatti antanut merkittäviä voittoja. Hän poistuu paikalta automaatin imaistua sillä erää viimeiset kolikot. Vain hetkeä aiemmin hän on tokaissut, että automaatit joutaisi viedä pois kaupan aulasta.

Vastaavaa keskustelua on käyty viime aikoina hieman laajemmassakin mittakaavassa. Veikkauksen ympärillä viime kuukausina velloneen kohun myötä yhtiö on ilmoittanut vähentävänsä kaupoissa ja kioskeissa sijaitsevien peliautomaattien määrää vähennetään 3 000:lla automaatilla. Jäljelle jäävissä automaateissa voi pelata vain tunnistautuneena.

Veikkauksen kriitikot vaativat järeämpiä muutoksia. Netissä onkin vireillä kansalaisaloite, jossa vaaditaan rahapeliautomaattien poistamista kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta. Aloitteeseen on tähän mennessä kertynyt noin 32 000 allekirjoitusta. Aloitetta perustellaan erityisesti yleisillä paikoilla olevien automaattien aiheuttamilla peliongelmilla.

Asia koskettaa myös monia lahtelaisia. Kuten oheisesta taulukosta näkyy, Lahdessa hävitään kuukausittain rahoja Veikkauksen peleihin keskimäärin 40 euroa täysi-ikäistä asukasta kohden. Lukema on reilut 20 prosenttia enemmän kuin koko maan keskiarvo.

Vuoden aikana Lahdessa pelatusta keskimääräisestä tappiosta ehtii kertyä jo lähes 500 euron potti. Siitä yli puolet tulee niin sanotuista kasinopeleistä, joihin Veikkaus luokittelee fyysiset peliautomaattinsa. Kyseisessä pelikategoriassa kuukausitappiot ovat Lahdessa keskimäärin 23 euroa, mikä on 27 prosenttia maan keskiarvon yläpuolella.

Lukuja tuijotellessa on hyvä muistaa, että pelaaminen jakautuu hyvin epätasaisesti. Iso osa ihmisistä pelaa rahapelejä hyvin vähän tai ei lainkaan, joten keskiarvolukuja on nostamassa todellisia pelien suurkuluttajia.

Nettipeliensä osalta Veikkauksella onkin tiedossa, että eniten pelaava kymmenes pelaajista häviää keskimäärin 3 060 euroa vuodessa.

Tätä juttua tehdessä käy nopeasti selväksi, että rahapelaamiseen liittyy paljon häveliäisyyttä. Etupäässä varttuneemman väen kansoittamien peliautomaattien liepeillä tulee tavanomaista juttukeikkaa huomattavasti enemmän haastatteluista kieltäytymisiä ja harvat kommentitkin annetaan mieluiten nimettömästi.

Joku mainitsee marketin aulan olevan täynnä aina kuukauden alussa eläkkeiden tultua ihmisten tileille. Toinen sanoo lopettavansa pelituokionsa aina siinä vaiheessa, kun tappioita on kertynyt kymmenen euroa. Kolmas kertoo huomanneensa äskettäisellä Keski-Euroopan reissulla, että pelikoneita ei näkynyt missään yleisillä paikoilla.

Lopulta omalla nimellään ovat valmiita esiintymään Launeen Citymarketin aulassa Kulta Jaskaa naputtelevat Olavi Erola, 83, ja Markku Airikka, 70. Kaveruksilla on tapana käydä koneen äärellä säännöllisesti kauppareissujensa yhteydessä, mutta kohtuuden rajoissa.

– Meillä on tapana pelata kahden euron kimppaa. Ei haittaa, jos sen häviää, herrat toteavat.

Tällä kertaa alkupanos on kasvanut jo muutamalla eurolla, joten Erola ja Airikka pääsevät kotiuttamaan voittonsa. He eivät usko, että automaattien poisto kaupoista valvottuihin tiloihin ratkaisisi peliongelmaisten tilannetta.

– Kenellä on ongelma, pelaa joka tapauksessa, Airikka arvelee.

Muutama vuosi sitten tehdyn kyselyn perusteella reilut kolme prosenttia 15–74-vuotiasta kärsii eri tasoisista rahapeliongelmista. Kyseessä on noin 124 000 suomalaisen joukko. Saman kyselyn mukaan reilut 5 prosenttia pelaajista tuottaa noin puolet rahapelaamisen tuotoista.