Muotoilua, jolla maailma pelastuu - opiskelijoiden suunnittelema Rehome Toilet ratkoo kriisialueiden saniteettiongelmia

Rehome Toiletin idea lähtee perisuomalaisesta huussista, josta on kehitetty ekologinen ja helposti koottava ratkaisu. .

Marjaana Kontu

Voisiko ratkaisu maailman kriisipesäkkeiden saniteettiongelmiin löytyä Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) Muotoiluinstituutista?

Ainakin Muotsikan opiskelijoiden ideoima Rehome Toilet on ollut syksyn tapaus muotoilupiireissä ja herättänyt kiinnostusta ulkomaillakin.

Muotoiluvaikuttaja Alberto Alessi valitsi huussin Habitaren kiinnostavimmaksi ilmiöksi, ja Lahtikin palkitsi sen Vuoden korkeakoulutekona.

Rehome Toilet on vastaus moniin kriisialueiden ongelmiin: helposti koottava, erotteleva kuivakäymälä, joka on valmistettu biopohjaisesta materiaalista, vesivanerista. Se ei vain paranna hygieniaa ja ehkäise epidemioita, vaan myös tuottaa virtsasta ja ulosteesta puhdasta lannoitetta.

– Järkevä, ekologinen ja kestävän kehityksen mukainen, summaa Rehome-hanketta vetävä lehtori Vesa Damski.

Lamkissa oivallettiinkin nopeasti, että kultakaivoksen äärellä ollaan, ulostaahan liki miljardi ihmistä maailmassa vielä taivasalla.

– Humanitaarisen muotoilun teema on tässä ajassa tärkeä. Käyttämällä kotimaisia, biopohjaisia materiaaleja voidaan saada ihan uudentyyppisiä vientinäkymiä, Damski uskoo.

Huussin suunnittelijat, sisustusarkkitehtuuria ja kalustemuotoilua opiskelevat Sara Auvinen ja Tiia Jokinen ovat innoissaan huomiosta.

– On ollut palkitsevaa huomata, että omalla koulutyöllä voi olla globaalisti vaikutusta, Jokinen hehkuttaa.

Projektin työläin vaihe oli Auvisesta prototyypin pusertaminen pikavauhtia messukuntoon. Jokiselle oli järkytys perehtyä oloihin, joissa kriisialueilla eletään.

– Katsoimme videoita ja tapasimme siellä työtä tekeviä. Monin paikoin kaivetaan vain kuoppa maahan.

Hän onkin tyytyväisin siihen, että Rehome Toiletia voi käyttää kyykäten tai istuen. Jatkotyöstämistä tosin vielä riittää cnc-työstön ammattilaisten kanssa.

– Täytyy hioa sitä, miten käymälä saadaan toteutettua mahdollisimman vähin materiaalein ja kuluin, Auvinen kertoo.

Tilapäiskäymälät on maailmalla yleensä tehty metallista ja pvc-muovista, ja ne ovat olleet tyhjennettäviä.

– Tuotteen ikäkaarta ja ympäristövaikutuksia ei ole pohdittu. Me uskomme, että lahtelaisella osaamisella ympäristökuormitus pienenee, Damski visioi.

Erottelu hoituu huussin alustan muovisäiliöillä, mutta kehittelyn alla on myös biopohjainen säiliö.

– Vaikeinta muotoilussa on ollut huollettavuuden ja käytön suunnittelu. Käyttöliittymästä on pyritty tekemään mahdollisimman selkeä.

– Sitäkin tutkimme, edistääkö Saharan hiekka kompostoitumista.

Käymälän katolle on voi laittaa myös aurinkopaneelin valaistusta varten. Rehome Toiletin käyttöikä on jopa 20 vuotta.

Erottelevan kuivakäymälän ideaa on tutkittu jo aiemmin Lamkin ympäristötekniikan laitoksella. Selvisi, että puhdas urea on nopea desinfioida peltokäyttöön auringon uv-säteilyllä. Ulosteesta taas saadaan lämpimissä oloissa jopa kuukaudessa puhdasta multaa viljelyyn.

– Näin on mahdollista metsittää aavikoituneita alueita, millä on iso hiilinieluvaikutus, Damski painottaa.

Käymäläon jatkoa vuonna 2017 esitellylle Rehome-hankkeelle. Siinä opiskelijat ideoivat ekologisia ja edullisia kalusteita hätämajoitukseen. Ilman työkaluja koottavat huonekalut on tehty aaltopahvista ja vanerista.

Rehome Toiletin suunnittelussa on tehty yhteistyötä muun muassa Stora Enson ja YK:n edustajien kanssa. Nyt sille haetaan erillisrahoitusta. Kaukana ei lahtelaishuussien maailmanvalloitus ole.

– Yrittäjäriskin ottaja on se suurin asia. Koko ajan haarukoimme vaihtoehtoja, onko se joku opiskelijoista vai joukkorahoitukseen rakentuva kokonaisuus, miettii Damski.

Tuotannon polkaiseminen pystyyn voisi onnistua tarvittaessa nopeastikin.

– Teoriassa se olisi Lahdessa mahdollista, käytännössä tehtaalla on tilausjono päällä.

Koeprototyyppejä on jo pyydetty esimerkiksi Italiaan.

– Vakavasti otettavia kyselyjä on tullut ympäri maailmaa, Damski paljastaa.