Pieni huonekuusi on vaihtoehto perinteiselle joulukuuselle

Ilkka Koskinen kuvailee huonekuusen suosion joulukuusen korvaajana olevan vaihteleva. ”Voi olla, että myymme kaikki ja pitää tilata lisää tai voi olla, että ei mene kaupaksi kuin puolet. Huonekuusi ei ole takuuvarma hitti, vaan myynti vaihtelee vuosittain todella paljon”. Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Huonekuuset ovat kuuluneet Kukkatarha Koskisen valikoimaan niin kauan kuin kauppias Ilkka Koskinen muistaa, mutta niiden käyttö joulukuusina on uudempi ilmiö.

– Huonekuusi on ikivanha kasvi, mutta joulukuusiksi niitä alkoi mennä viitisen vuotta sitten. Niitä menee vuosittain joulukuusiksi joitakin kymmeniä. Menekki on vaihdellut vuosittain. Ihmiset paljolti sanovatkin ostaessaan, että tässä on nyt meidän joulukuusi, ja kertovat, etteivät syystä tai toisesta joko voi ottaa perinteistä kuusta tai eivät halua sellaista.

Monen toiveena on saada huonekuusi kestämään joulusta toiseen. Huoneilma ei ole huonekuuselle ihanteellinen ympäristö, mutta se saattaa elää monivuotiseksi myös epäihanteellisissa olosuhteissa.

– Huonekuusi tarvitsisi talvehtimislämpötilaksi selkeästi huoneenlämpöä viileämmän ympäristön. Optimi olisi 10–15 astetta.

Jos kuusi talvehtii huoneenlämmössä, se kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan. Korkea ilmankosteus olisi myös hyväksi, eli kuusta kannattaa sumutella vedellä.

Vaikka olosuhteet eivät kotona olisikaan huonekuuselle mieluisat, se saattaa menestyä ja elää korkeaan ikään. Koskinen kertoo kyselleensä asiakkailtaan kuusien kuulumisia.

– Moni on sanonut, että talvi on sujunut hyvin huonelämpötilassa. Toisin sanoen kuusen selviytyminen ei oikeastaan selviä muuta kuin kokeilemalla.

Huonekuusien suosiossa voi Koskisen mielestä olla kyse myös sen ulkonäöstä suhteessa muihin huonekasveihin.

– Huonekuusi on myös trendikäs sisustuskasvi. Luulen, että asiaan vaikuttaa myös, että tämä on ikivanha perinnekasvi. Perinteikkäät, vanhat kasvit ovat tällä hetkellä hyvin suosittuja.

Mikäli joulukuusestaan ei tahdo monivuotista seuralaista, voi sypressi olla yksi vaihtoehto huonekuuselle.

– Sypressi on huonekasvina yleensä kertakäyttöinen. Se ei menesty juuri koskaan huoneenlämmössä. Se selviää joulunajan hyvin, mutta tulee ennen kevättä kuivumaan pystyyn huoneenlämmössä. Ulkona se kestää muutaman pakkasasteen mutta paleltuu, kun tulee enemmän pakkasta.