Vuosi käyntiin vegaanihaasteella - kolme lahtelaista kertoo kokemuksistaan

Vegaanihaaste haastaa kokeilemaan elämää ilman eläinperäisiä tuotteita. Vegaanihaaste 2020 -Facebook-ryhmässä on yli 9 000 jäsentä. Jenny Mäkinen

Jenny Mäkinen

Vegaani­haasteen ideana on kokeilla vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan. Lahtelaiset Aleksandra Buhtin, Mari Järvinen ja Elisa Timonen lähtivät mukaan haasteeseen ja kertovat omat kokemuksensa reilun kahden viikon kokeilun jälkeen.

Ennen haasteen alkua Buhtin ja Timonen olivat sekasyöjiä, ja Järvinen oli noudattanut lihatonta ruoka­valiota lokakuusta asti.

Mikä sai sinut lähtemään mukaan?

Buhtin: Eläinten olot ovat mietityttäneet jo pitkään. Vähän aikaa sitten katsoin mieheni kanssa aiheeseen liittyviä dokumenttielokuvia, jotka herättivät todella paljon uusia oivalluksia.

Järvinen: Nuorempi poikani ilmoitti alkavansa vegaaniksi. Päätin selvittää, miten onnistuu olla vegaani ja harrastaa samalla painonnostoa.

Timonen: Olen jo pitkään halunnut vähentää lihansyöntiä, mutta ideat on olleet vähissä, enkä ole jaksanut paneutua kasviruokavalioon. Nyt vegaanisuus on tehty niin helpoksi, että en enää voinut käyttää tekosyitä.

Oletko pysytellyt täysin vegaanina?

Buhtin: Ajatuksenamme oli, että syödään aluksi kananmunia ja raejuustoa. Olemme syöneet melkein täysin vegaanisesti tähän asti.

Järvinen: Syön välillä rahkaa, kananmunia. Kaurapuurossa voisilmästä en luovu ainakaan vielä. Muuten en käytä eläinperäisiä tuotteita.

Timonen: Ostan vain vegaania tai kasvisvaihtoehtoja. Vältän maitotuotteita. En paneudu ainesosaluetteloihin erityisen tarkasti vaan käytän maalaisjärkeä.

Miten perheesi suhtautui haasteeseen?

Buhtin: Puolison vanhemmat eivät tyrmänneet ajatusta ja seuraavat mielenkiinnolla, miten tämä jatkuu. Olen kuitenkin varautunut aiheen aiheuttavan hämmennystä ja negatiivisuuttakin tuttujen seurassa.

Järvinen: Teen perheelleni liharuokia, mutta kaikki ovat hyvin innolla syömässä tai ainakin maistamassa minun ruokiani, koska ne ovat paljon maukkaampia ja värikkäämpiä.

Timonen: Siskoni ja äitini ovat myös halunneet jo aikaisemmin vähentää lihansyöntiä. Kävimme siskon kanssa yhdessä kaupassa ja myös hän innostui kokeilemaan vegaanivaihtoehtoja ja lähti mukaan haasteeseen.

Miten kroppasi on reagoinut muutokseen?

Buhtin: Molemmilla on erittäin paljon kevyempi ja hyvä olo. Tuntuu, että vaikka söisi kuinka paljon ei tule turvottavaa tai väsynyttä oloa. Teemme fyysistä työtä ja harrastamme crossfitiä, emmekä ole huomanneet muutoksia huonompaan suuntaan jaksamisessa.

Järvinen: Kroppa on ottanut kaiken uuden hyvin vastaan ja ihonikin on tykännyt. Rakastan tätä oloa, kun ei tule turvotusta eikä ähkyä syönnin jälkeen.

Timonen: Kroppa on reagoinut hyvin. Minulla on ollut paljon vatsaongelmia, mutta nyt tuntuu, että saan varmaan enemmän kuituja kasvissyönnillä, koska vatsaongelmat ovat rauhoittuneet.

Onko jokin asia yllättänyt haasteessa?

Buhtin: Olen positiivisesti yllättynyt, miten helppoa liha on korvata ja miten hyvää ruoasta tulee. Kasvisruoka on myös edullisempaa, jos ei käytä paljoa kaupan valmiiksi maustettuja tuotteita vaan tekee itse.

Järvinen: Se, kuinka helppoa oli jättää liha pois, vaikka olen suunnaton makkaran ystävä. Aluksi arvelin proteiinin saannin vaikeaksi, mutta sekin osoittautui vääräksi.

Timonen: Helppous.

Aiotko jatkaa ruokavaliota haasteen jälkeen?

Buhtin: Aiomme tehdä tästä elämäntyylin. Satunnaisesti joustaen näillä eväillä jatkossakin.

Järvinen: Voi olla, että tästä tulee minun normi ruokavalioni. Aion jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu, ja jos kesällä iskee suunnaton makkaran himo, voi olla että ota yhden. Eihän se elämä siihen kaadu!

Timonen: Ehdottomasti jatkan haasteen loppuun asti ja sen jälkeen ainakin jollakin asteella. En kuitenkaan stressaa asiasta esimerkiksi kylässä. Jos tarjolla on kinkkupitsaa tai jauhelihakastiketta, niin syön oikein mielelläni, ja juustosta en luovu.