Muutoksella pyritään maksimoimaan hyödyntämiskelpoisten materiaalien keruuta uusiokäyttöön.
Vuoden alussa voimaan astuneet uudet jätehuoltomääräykset tuovat muutoksia asuinkiinteistöjen jätehuoltoon tämän ja ensi vuoden aikana. Ne perustuvat kesällä 2021 asetettuun uuteen jätelakiin.
Muutokset tulevat näkymään eniten 5–9 huoneiston kiinteistöissä, joissa velvoite oli aiemmin lajitella roskat vain energia- ja sekajätteeksi. Nyt kaikissa vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä tullaan siirtymään laajaan jätelajitteluun. Laaja jätelajittelu tarkoittaa, että jatkossa lajitellaan seka-, bio- ja pakkausjäte, ja velvoite on voimassa taajaman sisällä sijaitsevissa kiinteistöissä.
– Pakkausjätteillä tarkoitetaan muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia, kertoo Salpakierto oy:n palvelupäällikkö Toni Kranttila.
Yksi merkittävä muutos totuttuun on energiajätteen keräysvelvoitteen päättyminen ja edellä mainitun muovipakkausten lajittelun tulo pakolliseksi näissä vähintään viiden huoneiston kiinteistöissä.
Energiajätteeksi mennyt roska lajitellaan siis jatkossa omiin pakkausjätelajeihinsa. Yli 10 huoneiston kiinteistöissä, esimerkiksi kerrostaloissa, on pitkälti ollut jo käytössä laaja jätelajittelu, joten muutos tulee näkymään käytännössä energiajäteastian vaihtumisena muovijäteastiaan. Energiajäte onkin ollut Kranttilan mukaan Päijät-Hämeen paikallinen erikoisuus, johon menevät jätteet tullaan jatkossa lajittelemaan tarkemmin.
Materiaalit saataisiin paremmin kiertoon, jos kaikki lajiteltaisiin omina jätelajeinaan.
palvelupäällikkö Toni Kranttila
– Muovit muoviin, kartongit kartonkiin, pehmopaperit menevät jatkossa biojätteeseen ja poistotekstiileillekin on jo alueelliset keräyspisteet avattu tänä vuonna. Energiajätteeseen ei tavallaan pitäisi mennä enää mitään jatkossa, hän kertoo.
Pohdintaa saattaa aiheuttaa, miten energiajätteen poistuminen vaikuttaa omavaraiseen energiantuotantoomme esimerkiksi Lahti Energian näkökulmasta. Kranttila toteaa, ettei suoranaista vaikutusta ole, sillä energia- ja sekajäte ovat molemmat menneet polttolaitoksille.
– Toki sekajäte on ajettu ensin meidän lajittelulaitosten läpi, jolloin on pyritty ottamaan muovit ja metallit kiertoon. Mutta esimerkiksi kaatopaikoille ei enää mene mitään näistä.
Tähän asti Päijät-Hämeessä taajaman ulkopuolella alle viiden huoneiston kiinteistöissä on kerätty energia- ja sekajäte, mutta ensi vuoden kesän jälkeen ne tarvitsevat vain sekajäteastian.
Sekajäte tullaan jatkossakin hyödyntämään energiaksi polttamalla.

Aiemman ohjeistuksen mukaan on joutunut olemaan tarkka esimerkiksi sen suhteen, mikä muovi on kuulunut energiajätteeksi, mikä muovijakeeseen. Jatkossa tähän on selkeä muistisääntö.
– Muovikeräyksen virallinen nimi on muovipakkaukset. Eli jos se on pakkaus, ja muovia, se kuuluu muoviastiaan. Sinne ei esimerkiksi kannata laittaa lasten vanhaa pulkkaa, koska se ei ole pakkaus, vaan tuote itsessään, Kranttila sanoo.
Päijäthämäläisillä on ollut yksi kierrätystä selkeästi haittaava tapa – biojätettä heitetään sekajätteeseen.
– Biojäte tuhoaa sekajätteestä mahdollisen kartongin ja paperin, joita muuten voisi saada hyödynnettyä. Materiaalit saataisiin paremmin kiertoon, jos kaikki lajiteltaisiin omina jätelajeinaan, Kranttila painottaa.