Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosiaalista luottoa tarjolla elokuusta alkaen 200 – 10 000 euroa

Päijät-Hämeen hyvinvointialue ottaa palveluvalikoimaansa sosiaalisen luototuksen elokuun alusta alkaen. Se tarkoittaa pienituloisille ja vähävaraisille myönnettävää kohtuuehtoista lainaa, jonka tarkoituksena on ehkäistä alueen asukkaiden taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää ihmisen itsenäistä suoriutumista.

– Sosiaalista luottoa voidaan myöntää perustelluista syistä esimerkiksi talouden tasapainottamiseen, velkakierteen katkaisemiseen, kodin hankintoihin, työllistymisen tai kuntoutumisen tueksi, asumisen turvaamiseen ja kriisitilanteiden ratkaisemiseksi. Luototuksessa noudatetaan sosiaalihuollon asiakasprosessia, tulosaluejohtaja Eija Leino kertoo.

Palvelu on Leinon mukaan keskitetty Lahden sosiaalikeskukseen. Asiakas voi asioida fyysisesti Lahden toimipisteessä, puhelimitse tai etäyhteydellä digipalveluja hyödyntäen. Hakemuksia aletaan ottaa vastaan elokuun alusta alkaen.

– Asiakaspalvelua ja erilaisia asiointikanavia tullaan kehittämään asiakaspalautteen perusteella.

Päijät-Hämeessä sosiaalista luottoa on tarjottu aiemmin vain lahtelaisille vuoteen 2019 asti.

Hyvinvointialueella on mahdollisuus päättää sosiaalisen luototuksen järjestämisen laajuus sekä luoton pääoman määrä ja suuruus paikallisten tarpeiden mukaan. Päijät-Hämeen hyvinvointialueella luototuksen painopisteinä ovat varhainen puuttuminen ja ylivelkaantumista ehkäisevä toiminta.

Sosiaalista luottoa myönnetään luoton pääoman puitteissa talousarvion mukaisesti. Luottoa voidaan myöntää Päijät-Hämeessä yksittäiselle asiakkaalle vähintään 200 euroa ja enintään 10 000 euroa.

Asiakkaan hakiessa sosiaalista luottoa hänelle tehdään palvelutarpeen arviointi, jossa kiinnitetään erityistä huomiota asiakkaan taloudelliseen kokonaistilanteeseen. Luoton myöntämisessä tehdään tarpeen mukaan laajaa yhteistyötä eri viranomaistahojen ja palveluntuottajien, esimerkiksi talous- ja velkaneuvonnan kanssa.

Luotto maksetaan hakijan tilille kertasuorituksena tai suoraan käyttötarkoituksen mukaisiin menoihin. Takaisinmaksuaika on enintään kahdeksan vuotta, ja se määräytyy luotonsaajan maksukyvyn mukaan.

Sosiaalista luottoa ei myönnetä silloin, jos asiakas saa säännöllisesti Kelan perustoimeentulotukea tai on perusteltua syytä olettaa, että asiakas ei tulisi suoriutumaan takaisinmaksusta esimerkiksi elämänhallinnan haasteiden vuoksi.

Hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki ovat voineet hakea valtionavustusta sosiaalisen luototuksen järjestämiseksi tarvittavaan luottopääomaan maaliskuun loppuun mennessä sosiaali- ja terveysministeriöltä. Valtionavustusta on haettavissa yhteensä 9,5 miljoonaa euroa. Tarvittavaa rahoitusta arvioidaan kunkin alueen asukasmäärän mukaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue on hakenut valtionavustusta 750 000 euroa luottopääomaa varten. Valtionavustushakemukseen ei ole tullut vielä päätöstä.

– Sosiaalinen luototus on uusi palvelu hyvinvointialueella. Päijät-Hämeessä sosiaalista luottoa on tarjottu aiemmin vain lahtelaisille vuoteen 2019 asti, toimialajohtaja Mika Forsberg kertoo.

Aluehallitus hyväksyi tämän viikon maanantain kokouksessaan sosiaalisen luototuksen periaatteet, ja aiheesta tullaan tiedottamaan Päijät-Hämeen hyvinvointialueen verkkosivuilla. Asiakkaille annetaan ohjausta ja neuvontaa jo tässä vaiheessa.