Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kisapuisto ja Pikku-Vesku uudistuvat – liikunnallinen "olohuone" avautuu kesäkuussa

Kesäkuussa valmistuu useampi urakka, kuntoilulaitteita tulee kerralla liuta lisää.

Rantakartanon alueen lähistöllä tapahtuu, kun tulevan kesän aikana kunnostustöitä valmistuu niin Kisapuistossa kuin Pikku-Veskun puistossakin. Kisapuiston urheilualueiden rakennusurakka alkoi jo viime heinäkuussa pesäpallokentän purkamisella ja vanhan maa-aineksen mylläyksellä.

– Koska aluetta on täytetty ajan saatossa maa-aineksella ja rakennusjätteellä, joka luokitellaan nykyään pilaantuneeksi, olemme joutuneet kaivamaan tätä pilaantunutta maata pois parhaimmillaan pohjavesirajasta asti, eli noin 2–2,5 metrin syvyydestä, kertoo vastaava työnjohtaja Anni Rajala Unisport Infra oy:stä.

Kaapeleiden ja vesijohtojen vedon, salaojituksien sekä muiden rakennustöiden myötä päästiin toteuttamaan kaksi isoa kokonaisuutta, joista toinen on Lahden ensimmäinen tekojääkenttä.

– Putkitimme uuden pesäpallokentän eli tässä tullaan siis luistelemaan ensi talvena jäädytysputkien varassa, Rajala kertoo.

Kesäisin kenttä toimii hiekkatekonurmikenttänä, kuten aiemminkin.

Toinen merkittävä rakennusurakan kokonaisuus on Kisapuistossa ennennäkemätön ulkokuntosalialue, jonka telineet osa on saattanut jo bongata Kariniemenkadun puolelta Kisapuistoa. Jykevillä telineillä ja nurmeen maalatuilla treenimerkeillä pystyy toteuttamaan toiminnallista harjoittelua, jossa vain luovuus on rajana. Lihaskuntoharjoittelua pääsee tekemään näiden lisäksi keltamustilla laitteilla, joita näkyy jo pitkä rivi.

Alue tulee vapaaseen käyttöön kesäkuun alussa, kun urakan lopputarkastus on tehty.

Pikku-Veskun uutuutena ovat tanssitangot, joita on eri kokoisia.

kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala

Kaksi vuotta sitten tehtiin Pikku-Veskun puistoalueesta yleissuunnitelma, jota kaupunki päätti alkaa toteuttaa osa kerrallaan. Uudistuksia on tehty jo menneinä kesinä, ja kunnostustöitä tullaan tekemään vielä seuraavat kaksi vuotta.

– Emme halunneet tilannetta, jossa puistoalue olisi kokonaan suljettu käytöltä, kertoo kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala.

Tänä kesänä puistoon tehdään kolme laajempaa kokonaisuutta. Pikku-Veskun ympyrää reissanneet muistanevat lenkin varrelta vaaleansiniset kuntoilulaitteet, nyt ne poistetaan.

– Tilalle tulee uudet, modernimmat laitteet. Sinne tulee vatsa-selkäpenkki ja rekkitangot, Kujala paljastaa.

Asukaskyselyn tuloksista nousi toiveita, jotka kaupunki päätti kuntoilualueelle toteuttaa.

– Uutuutena ovat tanssitangot, joita on eri kokoisia. Lisäksi tulee laite, jossa on pieni trampoliinin kaltainen alusta ja siinä tukikahva. Se sopii erityisesti ikäihmisille, eli siinä voi pomppia ja pitää kiinni samaan aikaan, avaa Kujala.

Uudet kuntoilulaitteet ovat käytettävissä kesäkuun alussa.

Pikku-Veskun niin kutsuttu kesäteatterin parkki, eli Kispi Areenaa vastapäätä Kariniemenkadulla sijaitseva pieni pysäköintialue, tullaan rajaamaan selkeämmin.

– Se kulma on ollut vähän sellainen “ei kenenkään maa”. Autopaikoitukseen ei tehdä muutosta, mutta parkkialuetta jäsennellään siistimmäksi, jotta se on puiston arvon mukainen, Kujala toteaa.

Myös hanhiaita menee uusiksi tänä kesänä ja se valmistuu Kujalan mukaan juhannuksen tienoilla. Nykyinen vesialuetta ympäröivä aitaus uusitaan aiempaa kestävämmillä materiaaleilla, ja uusi aitaus toteutetaan ely-keskuksen ohjeiden mukaan.

– He valvovat tätä lintuasiaa osaltaan, ja kaupunki ostaa Inspikseltä hanhien karkotuspalvelut, hän sanoo.

Ensi vuoden kunnostuslistalla ovat puiston kaksi kaarisiltaa ja laiturit, minkä lisäksi kesäteatterin kupeeseen rakennetaan luonnon- ja miljöönmukainen leikkialue.

– Leikkialue tulee mahdollisesti jo tänä vuonna, siitä on suunnitelmat olemassa.