Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahtelainen thainyrkkeilijä Tessa Kakkonen tähtää maailman huipulle

Lahti Thaiboxing Clubia edustava Tessa Kakkonen voitti vapun alla World Muaythai Council -liiton alle 48-kiloisten ammattilaisten euroopanmestaruusvyön Pariisissa. Kakkonen peittosi ottelussa Ranskan ykkösottelijan Myriame Djedidin.

Nappiin menneen ottelun voitto oli valmentaja Hannu Vappulan sanoin ”lahtelaista urheiluhistoriaa kirjoittaneelle” Kakkoselle yksi askel lähemmäs hänen suurta unelmaansa, maailmanmestaruutta.

– Kaksi suurinta unelmaani ovat WMC-liiton (World Muaythai Council) maailmanmestaruus ja että pääsisin ottelemaan Lumpini-stadionille. Se on Thaimaan isoin thainyrkkeilystadion, jonne on vaikea päästä, juttelee Kakkonen, jonka Uusi Lahti tavoitti harjoitusleiriltä Thaimaasta.

EM-ottelussa valmentajan kanssa mietitty ottelutaktiikka onnistui täydellisesti.

– Sain tehtyä tosi paljon alapotkuja ja vahvoja kyynärpäitä. Lähiottelussa olin vahvempi, kiteyttää hän voiton avaimet.

Alun perin hänen oli tarkoitus osallistua viime viikolla Thaimaassa alkaneisiin MM-kisoihin, mutta Venäjän ja Valko-Venäjän mukanaolon takia Suomen Muaythai -liitto päätti jättää kisat väliin. Voiton jälkeen hän matkusti kuitenkin harjoitusleirille Thaimaahan, joka onkin tullut jo tutuksi.

– Useamman kerran vuodessa käyn täällä treenaamassa, viimeksi olin joulukuussa.

Kaksi suurinta unelmaani ovat WMC-liiton maailmanmestaruus ja että pääsisin ottelemaan Lumpini-stadionille.

Tessa Kakkonen

Päivät ovat treenintäyteisiä, kehitettävää omassa tekniikassa riittää.

– Kehitettävää on potkujen blokkaamisessa. Pitäisi myös potkia enemmän vartalopotkuja.

16.5. tiedossa on myös ammattilaisottelu Pattayalla paikallista ottelijaa vastaan.

Total Center Lahti -salilla treenaava, nastolalaislähtöinen Kakkonen innostui thainyrkkeilystä 15-vuotiaana. Laji on vienyt mennessään ja vaatinut uhrauksiakin.

– Teen sitä mitä rakastan, mutta totta kai se vaati vapaa-ajalla uhrauksia. Jos kaverit vaikka pyytävät leffaan tai reissuun, joudun aika usein kieltäytymään ja valitsemaan treenit.

Normaalisti lajitreenejä on 5–6 kertaa viikossa, päälle vielä juoksulenkit, kuntosali ja rappujuoksut. Ennen kovia otteluita painonpudotuskin vaatii rääkkiä.

– Normaalipainoni on 50 kiloa. Aika usein saan sen ruokavaliolla 49 kiloon ja viimeinen kilo lähtee kumipuku päällä. Ranskassa esimerkiksi piti puoli kiloa vielä hikoilla, joten menin kumipuku päällä ensin saunaan, pyöräilemään ja taas saunaan.

Kakkonen on ammattisotilas eli kanta-aliupseeri urheilukoulussa. Työn ja urheilun yhdistäminen on onnistunut hyvin.

– Lajiryhmäni on kamppailulajit, käyn urheilijoideni kanssa treenileireillä viisi kertaa vuodessa, siinä tulee itsekin treenattua.

Vaikka hän asuu nykyään Helsingissä, ei seuran vaihtaminen ole käynyt mielessä. Menestyksestään hän antaa tunnustusta valmentajalleen.

– En olisi näin hyvin pärjännyt ilman Hannua. Lahdessa on myös hyvä sparriporukka, kaikki viikonloput treenaan siellä.

Thainyrkkeilyssä kiehtoo sen monipuolisuus.

– Siinä ei ole ikinä valmis. Eikä missään normielämässä tule niin hyviä tunteita kuin matsin aikana. Se on mahtava fiilis, kun menestyy ottelussa!

Kun hän ei treenaa, hän viihtyy vaeltamassa kansallispuistoissa.

– Elokuussa olen menossa pariksi viikoksi vaeltamaan Portugalista Espanjaan, vähän reilut 200 kilometriä. Käveleminen on tosi hyvää nollaamista.