Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siiri Rantasen elämää ja uraa muistellaan tällä viikolla tv-kanavalla ja elokuvateatterissa

Viime viikolla 98-vuotiaana menehtynyttä hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantasta muistellaan tämän viikon loppupuolella sekä valtakunnallisella tv-kanavalla että lahtelaisessa elokuvateatterissa. Kino Iiris ja Ylen TV2 esittävät tuolloin Rantasesta kertovan dokumentin Äitee - Sisulla voittoon.

Kino Iiriksen näytökset ovat päivittäin perjantaista sunnuntaihin klo 12. Ylen esitys alkaa lauantaina klo 17.15 Superpesis-ottelun jälkeen. Dokumentti on jo nyt nähtävissä Yle Areenassa.

Wallenius välitti Rantasen pyynnön kaupungin vihertoimelle.

Dokumentin ohjannut lahtelainen Jani Wallenius mainitsee, että Rantanen esitti dokumenttia kuvattaessa erään toiveen, joka ei päätynyt leikkausvaiheessa dokumentin lopulliseen versioon. Rantanen toivoi, että hänen urheilukeskuksessa sijaitsevan patsaansa ympäriltä lyhennettäisiin pensaat lyhyiksi, jolloin valo pääsee patsaaseen takaa ja patsas ei huku tummaan kasvitaustaan. Wallenius välitti Rantasen pyynnön alkuviikosta kaupungin vihertoimelle.

Rantanen tuli tunnetuksi suomalaisen naishiihdon edelläkävijänä. Hän hiihti pronssia Oslon olympialaisissa 1952, jolloin naishiihtäjät saivat ensimmäisen kerran osallistua olympialaisiin. Neljä vuotta myöhemmin Cortina d’Ampezzossa Rantanen oli ankkurina olympiakultaa voittaneessa Suomen viestijoukkueessa.

Edelläkävijänä Rantanen joutui myös kohtaamaan naisurheiluun liittyneitä ennakkoluuloja ja vähättelyä, hän tulikin tunnetuksi myös vahvana naisten aseman puolestapuhujana.

Tohmajärvellä syntynyt Rantanen edusti uransa parhaat vuodet Lahden Hiihtoseuraa ja hän oli tuttu näky Salpausselän laduilla vielä vuosikymmeniä hiihtouransa jälkeenkin. Vielä vuoden 2017 MM-hiihdoissa Rantanen teki kunniakierroksen täyden stadionin osoittaessa suosiotaan legendalle.