Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timonen lähtökuopissa Vantaalle

Lahtelaiset päättäjät ovat jo ainakin henkisesti varautuneet siihen, että edessä on uuden kaupunginjohtajan etsintä. Asia ei toki ole ihan vielä ajankohtainen tai edes täysin varma: tässä vaiheessa on vasta tiedossa, että Pekka Timonen tavoittelee Vantaan kaupunginjohtajan paikkaa.

Epävirallisissa keskusteluissa tunnelmista ei jää kuitenkaan epäselvyyttä. Esimerkiksi eräs merkittävä lahtelainen päättäjä totesi olevansa valmis lyömään vaikka kossupullon vetoa siitä, että Timonen tulee kesäkuussa valituksi Vantaalle sikäläisessä valtuuston kokouksessa selvällä äänten enemmistöllä. Tämä siis lähinnä kielikuvana, koska tuon näkemyksen esittäjä ei kuulemma itse juo kossua, mutta idea tuli selväksi.

Oli ehdotetun vedonlyönnin panos mikä tahansa, en ottaisi tarjousta vastaan. Olen samaa mieltä siitä, että Timonen on erittäin vahvoilla Vantaan johtajakisassa. Kilpailevien hakijoiden joukossa ei näytä juurikaan olevan oikein raskaan sarjan nimiä. Kovimman haasteen tarjoaa kenties Porvoon kaupunginjohtaja, joka oli loppusuoralla jo vuonna 2017, kun Vantaa valitsi nykyisen kaupunginjohtajansa, elokuussa eläkkeelle jäävän Ritva Viljasen. Muita isompien kaupunkien johtajia hakijoiden joukossa ei näy.

Vuodesta 2018 Lahden kaupunginjohtajana toiminut Timonen on ehtinyt jo saada kokemusta ison suomalaisen kaupungin johtamisesta ja siinä samalla hän luonut myös merkittäviä henkilökohtaisia kansainvälisiä verkostoja Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden vauhdittamana. Kun tähän yhdistetään Timosen tunnnetut puhujan taidot, paketti on todennäköisesti vastustamaton vantaalaisille päättäjille. Mikä näppärintä, sitoutumattomana ehdokkaana Timonen on neutraali valinta kaikkien puolueiden kannalta.

Timosen mahdollisen Vantaalle lähdön myötä ympyrä sulkeutuu. Hänen nykyinen työpaikkansa tuli avoimeksi, kun Jyrki Myllyvirta ilmoitti eläkkeelle lähdöstään valtuustoseminaarin päätteeksi legendaarisen hotelli Vantaan tiloissa. Siellä on moni kaunis, tai ainakin vauhdikas, tarina saanut alkunsa.

Ei pitäisi mennä asioiden edelle, koska Timonen on vielä virassaan Lahden kaupunginjohtajana, mutta aika alkaa olla kypsä lyhyelle yhteenvedolle hänen Lahden vuosistaan. Palataan asiaan ensi viikolla.