Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sataman kuntoportaiden helinään ja räminään mietitään korjauskeinoja

Lahden satamaraitilta Kariniemenmäen päälle johtavat uudet kuntoportaat löysivät nopeasti käyttäjänsä. Kallioiden päällä ja metsän keskellä mutkitteleva reitti näyttää sopivan hyvin sekä kuntoiluun että rauhallisempaan maisemien katseluun.

Moni portailla piipahtanut on tosin saattanut kiinnittää huomiota maisemien lisäksi myös portaiden äänimaailmaan. Portaiden metallisista kaiteista kuuluu paikka paikoin yllättävän kova helinä, ellei suoranainen räminä.

Tämä johtuu siitä, että kaiteen alapuolella oleva metalliritilä on omalla painollaan u-profiilikiskojen välissä, ilman sen kummempaa kiinnitystä. Näin ollen se pääsee vapaasti heilumaan portaikon käytöstä johtuvan tärinän vaikutuksesta, jolloin metalli osuu metallia vasten.

– Tästä on tullut palautetta aika paljon, on käyty keskustelua siitä, tehdäänkö jokin korjaava toimenpide, kertoo kuntoporrashankkeen projektipäällikkö Markku Silvenius Lahden kaupungilta.

Hän kertoo myös itse kiinnittäneensä huomiota asiaan käydessään portailla kunnossapitäjien kanssa.

– Paikoin se ei kuulu ja paikoin kuuluu selvästi.

Tässä vaiheessa on vielä auki, miten äänenvaimennus tapahtuisi.

– Vähän haistellaan, mikä se menetelmä olisi, jotta saadaan pitkäaikainen ratkaisu, Silvenius toteaa.

Todennäköisesti kysymykseen tulee jonkinlainen kiila metalliritilän ja u-profiilikiskon väliin, mahdollisesti esimerkiksi kumista.

Sopiva ajankohta korjaustyölle voisi olla toukokuun aikana, jolloin portaikkoon tehdään joka tapauksessa suunnitelman mukaisia viimeistelytöitä. Tuolloin kaiteiden alapuolelle asennetaan led-valaisimet, kun lämpötila on riittävän korkea ja sää on muutenkin sopiva liimaustyötä varten. Samalla tehdään myös kaiteiden paikkamaalaus, jonka avulla korjataan asennusvaiheessa syntyneet kolhut. Portaikko on viimeistelytöiden aikana pois käytöstä 2–3 päivän ajan.

Olavi Lanun teokselle nousevassa portaikossa on kaikkiaan 192 askelmaa. Matkan varrella on myös näköalatasanteita.