Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Patsaita lakitetaan sunnuntaina ja teekkareita kastetaan Vesijärveen

Kaksi viikkoa juhlittu vappu huipentuu opiskelijoiden juhlakulkueeseen.

Korkeakouluopiskelijat polkaisivat vapun käyntiin jo kaksi viikkoa sitten, kun 14.4. Niemen kampuksella vappu julistettiin virallisesti alkaneeksi.

Lahtelaiset opiskelijat järjestävät vapun ympärille monenlaista tekemistä ja tapahtumaa, joista vetovastuussa ovat pääosin opiskelijakunnat Suomen opiskelijakuntien liitto KOE ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta LTKY sekä ainealayhdistykset.

– Tässä on aika kova yhteistyö, millä rosterilla näitä hommia teemme, iloitsee KOEn Lahden kampuspuheenjohtaja Mikael Kiskola.

Opiskelijavappu huipentuukin tulevaan vappuviikonloppuun. Järjestöt ovat organisoineet keskustaan myös kaikille avoimia tapahtumia.

Tulevana lauantaina torilla vietetään koko perheen vappuriehaa kello 12–15. Torilla on puuhaa erityisesti alakouluikäisille, kuten opiskelijajärjestöjen vetämiä rasteja.

Dipataan jengiä Vesijärveen niin sanotusti.

Mikael Kiskola

– Siellä on aktiviteetteja luvassa ihan jokaiselle perheenjäsenelle, Kiskola kertoo.

Ohjelmaa riittää myös illalle. Kello 17–21 voi opiskelijaelämän hurmokseen ja kenties omien opiskeluaikojen muistoihin sukeltaa kaikille avoimilla ja ilmaisilla torisitseillä. Sitsit eli akateeminen pöytäjuhla on perinteinen opiskelijatapahtuma, jossa lauletaan yhdessä ja nautitaan drinksuista. Torille valmistellaan lauantaiksi pöydät, tuolit, lauluvihkot ja sponsorin tarjoamat alkoholittomat juomat.

Ensi sunnuntaina,vappuaattona, KOE järjestää opiskelijoille piknikin Pikku-Veskulla, josta he aloittavat iltapäivällä keskustan läpi kulkevan vappukulkueen.

– Kierretään sellainen noin kahden kilometrin lenkki, lakitetaan patsaita ja kulkue päättyy Teivaan satamaan, Kiskola kertoo.

Satamassa yliopisto-opiskelijat tulevat suorittamaan teekkarikasteen. Perinne on rantautunut Lappeenrannasta.

– Dipataan jengiä Vesijärveen niin sanotusti. Lappeenrannassa teekkariopiskelijat kastetaan Saimaaseen, jonne he laskevat liukumäellä, valottaa Kiskola ja kertoo lahtelaisen kasteen olevan ensimmäinen tällaista laatuaan.

Liukumäkeäkin on kulkueen loppuhuipennukseen suunniteltu, mutta nähtäväksi jää, onko opiskelijakunta saanut sen järjestymään.

Kaupunki on tehnyt yhteistyötä vapputapahtumien järjestelyissä opiskelijajärjestöjen kanssa, ja Kiskola kertookin vappua olleen Niemen kampuksella avaamassa myös kaupunginjohtaja Pekka Timosen.

Lahden kaupungin kehitysjohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw kertoo kaupungin tiedotteessa Lahden korkeakouluopiskelijoiden määrän kasvavan vauhdilla, ja samalla lahtelaisten opiskelukaupunkiperinteiden kehittyvän.

– Vappu on opiskelijoiden juhla-aikaa ja kaupunkina toivomme, että opiskelijat viihtyvät ja näkyvät kaupungissamme sankoin joukoin, hän painottaa.

Vappukulkuetta pääsee seuraamaan sunnuntaina Lahden keskustassa kello 16 lähtien.