Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalle hakeva Timonen kilpailee muun muassa Porvoon kaupunginjohtajan kanssa

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen (kuvassa) tavoittelee Vantaan kaupunginjohtajan paikkaa. Tehtävään tuli viime viikolla päättyneeseen määräaikaan mennessä 29 hakemusta. Vantaan kaupunki ei kuitenkaan tuoreeltaan ollut varma, kuinka iso osa hakemuksista on aitoja, sillä niitä oli myös tehty väärennetysti toisen henkilön nimissä.

Varmistetusti paikkaa hakeneiden joukossa on Timosen lisäksi muun muassa Porvoon kokoomuslainen kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula. Hän pyrki Vantaan johtoon jo vuonna 2017 ja pääsikin tuolloin loppumetreille. Pidemmän korren veti kuitenkin sillä kertaa Ritva Viljanen, joka on nyt jäämässä eläkkeelle. Vuodesta 2009 lähtien Porvoon kaupunginjohtajana työskennellyt Ujula on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri, kauppatieteiden maisteri ja MBA.

Kaupunginjohtajan virkaa tavoittelevat myös Vantaan kasvatuksen ja oppimisen apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske sekä Järvenpään kaupunkikehitysjohtajana joulukuusta 2021 toiminut Harri Palviainen.

Vantaan valinta tehdään kesäkuun kaupunginvaltuustossa.  Asiaa valmistelee erillinen toimikunta, jonka puheenjohtajana toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman ja varapuheenjohtajana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala.

Puoluepoliittisesti sitoutumaton Timonen on toiminut Lahden kaupunginjohtajana vuodesta 2018. Hän siirtyi Lahteen Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerin tehtävästä. Koulutukseltaan Timonen on filosofian maisteri. Nykyään hän toimii myös Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtajana.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Timonen Lahden kaupunginjohtajana ollessaan tavoittelee toista julkista virkaa. Timonen totesi viime viikolla hakemuksen tultua julki, että hänellä ei ole työntöä Lahdesta poispäin. ”Olen viihtynyt hyvin ja tykännyt työstäni. Vantaa on kuitenkin iso kaupunki ja osa kehittyvää pääkaupunkiseutua. Minulla on siellä paljon tuttuja ihmisiä, joiden kanssa olen aiemmissa tehtävissäni tehnyt paljon yhteistyötä.” (ESS 21.4.).

Kaupunginjohtajan paikalta on tällä vuosituhannella ollut ennenkin pyrkyä muualle. Timosen edeltäjä Jyrki Myllyvirta tavoitteli tuloksetta Kuntaliiton toimitusjohtajan paikkaa. Hieman ennen eläkkeelle lähtöään Myllyvirta muutti Espooseen perustellen ratkaisua yksityiselämään liittyvillä syillä. Myllyvirran edeltäjä Tarmo Pipatti puolestaan lähti Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi kolmen vuoden rupeaman jälkeen vuonna 2006.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Vantaan uuden kaupunginjohtajan palkka tulee olemaan 15 844 euroa, eli se pysyy samana kuin elokuun alussa eläköityvällä kaupunginjohtaja Ritva Viljasella (Vantaan Sanomat 1.4.).

Lahdessa kaupunginjohtajan palkkaa nostettiin viime vuoden syyskuun alusta alkaen 14 086,23 euroon. Tuolloinen korotus oli 500 euroa.